Slik blir sommeren best mulig for Mons

I sommermånedene blir mange katter som vanligvis kun oppholder seg innendørs, med på hytta, båten og ut på balkongen. Dette innebærer et helt nytt miljø for mange innekatter, om ikke alltid er forberedte på sommerens farer.

Vi har en tendens å tro at katter er smidige og ikke kan falle ut av båter eller ned fra balkonger, men fakta er at dette er relativt vanlige årsaker til skade i sommermånedene. Det er samme sak med bittskader, siden vi ser flere katteslagsmål i sommerhalvåret.

Fallskader etter at katter gar falt ned flere etasjer er ofte alvorlige. Det kan dreie seg om brudd, skader på lunger og luftveger, skader på bukorgan og sårskader. Noen pasienter må sendes videre til spesialister for operasjon. Bittskader og skader på hals eller armhuler fra kattehalsbånd som sitter fast er også årsaker til sommerbesøk hos veterinæren.

Før sommer og ferietid kan det være fornuftig å ta forhåndsregler som å sette opp nett på balkongen, kjøpe et kattehalsbånd som går opp av seg selv om katten setter seg fast etter halsbåndet, og å følge ekstra nøye med når katten luftes eller ferdes i nye miljøer for første gang.


Veterinærens tips til en god kattesommer:

  • Sett opp nett rundt balkongen din, særlig om den er høyere enn fem meter over jorden.
  • Steng alltid vinduer og balkongdør om katten er alene hjemme.

Sjekk at du har et kattehalsband med sikkerhetsspenne som lett åpner seg om katten setter seg fast i noe.

  • Selv katten trenger flytevest på båten! Kjøp en god vest i riktig størrelse med løftehåndtak på ryggen.

Om ulykken er ute – katteslagsmål og bittskader:

Dette kan du gjøre selv:

  • Undersøk katten ordentlig etter hendelsen. Skader kan være vanskelige å oppdage, særlig om den er blitt bitt av en annen katt.
  • Klipp bort pelsen ved såråpningen for å kunne holde såret rent og følge med på at det gror. Katten bør få på seg krage, slik at den ikke slikker på såret.
  • Enklere bittskader kan ibland gro på egen hånd, særlig om de gjøres rene og holdes åpne slik at eventuell sårvæske får renne ut.

Når bør veterinæren oppsøkes?

  • Veterinær bør oppsøkes om katten har fått bittsår som går gjennom huden, eller om katten er allmennpåvirket. Om bittet har gått inn på steder med risiko for komplikasjoner, som ved eller i ledd eller over bryst- eller bukhule, bør veterinær kontaktes.
  • Kattens allmenntilstand og bittskadens omfang avgjør hvor akutt det er å søke hjelp, men som en generell regel kan man si at dess tidligere behandling kommer i gang, dess mer reduserer man faren for infeksjon og behov for antibiotikabehandling.
  • Ved kraftig påvirket allmenntilstand hos den skadede katten, kreves umiddelbar hjelp.

 

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.