Hva gjør du i en akutt situasjon?

Vi ved AniCura Dyreklinikk Sørlandet står klare for å gi akutt hjelp, men om du selv vet hvordan du skal handle i en akutt situasjon er sjansen enda større for at det skal gå bra. Det er lurt å oppfriske kunnskapene sine regelmessig, og å ha riktig utstyr hjemme. Her er noen tips om noen av de vanligste akutte tilstandene vi ser:

Sår på hornhinnen
Dyret kniper med øyet og kan virke ømfintlig for lys.
Unngå at dyret klør på det med labben eller klør hodet mot objekter, sett på halskrage om mulig.
Oppsøk veterinær samme dag for å minimere risiko for alvorlige komplikasjoner.

Sår, bittskader og blødninger
Bruk hansker om mulig.
Sår som ikke blør renses med saltvannsoppløsning.
Ved kraftig blødning legger du på en bandasje med trykk. Om det blør gjennom bandasjen, legger du en ny over. Bruk gjerne en selvheftende elastisk bandasje. Kontakt veterinær.
Ved kraftig blødning eller alvorlig bittskade kan dyret gå i sjokk og få bleke slimhinner. Dra umiddelbart til veterinær!
Bittskader kan se små ut, men kan vise seg å være mer alvorlige enn antatt. Konsulter med veterinær.

Heteslag
Å la hunden bli sittende igjen i bilen en sommerdag, kan sammenlignes med å putte den inn i ovnen og skru temperaturen opp over 50 grader.
Heteslag blir fort livstruende, men tidlig i forløpet kan det sees symptom som sjangling, forvirring og økt kroppstemperatur.
Tilby vann
Hold dyret i ro
Kjøl ned kroppen med kjølig vann
Oppsøk alltid veterinær. Det kan ha kommet skader på indre organer.

Forgiftning
De vanligste årsakene til forgiftning er legemidler, giftige planter, rottegift, huggormbitt, sjokolade eller etylenglykol (frostvæske).
Prøv å finne ut hva dyret har fått i seg, når det skjedde, hvilken mengde og eventuelt styrke på legemiddelet. Ta kontakt med veterinær eller giftinformasjonen med det samme du mistenker forgiftning. Du vil få råd og veiledning. Ikke forsøk på egenhånd å få dyret til å kaste opp.
Blågrønne alger er svært giftig for dyr, og symptomene kommer svært raskt. Dra umiddelbart til veterinær om dyret har drukket eller badet i vann som mistenkes å ha høye mengder giftige alger.

Urinstopp
Dette rammer først og fremst katter, og er en akutt tilstand som krever umiddelbar veterinærhjelp.
Katten forsøker å gå på kassen eller å tisse andre steder i hjemmet, men det kommer lite eller ingen urin.

Kramper
Kramper kan ha ulike årsaker og se forskjellig ut. Dyret kan vise alt fra små rykninger til stivhet eller alvorlige krampeanfall. Dyr som har kramper som varer lenger enn fem minutter eller flere ganger på 24 timer, bør oppsøke veterinær med det samme.
Pass på at dyret ikke skader seg under anfallet.
Ikke rør ved eller putt ting inn i dyrets munn.
Pass på at dyret ikke blir utsatt for kraftig lys.

Akutt magesyke
Brekninger og/eller diaré kan komme plutselig og påvirke allmenntilstanden kraftig. Brekninger kan komme av andre årsaker enn magesyke.
Oppsøk veterinær om
Dyret kaster opp etter å ha drukket vann.
Dyret har blodig oppkast eller diaré.
Dyret kan ha fått i seg et fremmedlegeme som kan ha satt seg fast.
Dyret kan ha spist noe som er giftig.
Dyret har påvirket allmenntilstand.

Flere nyheter

 • Vi kårer Årets blodgiver 2023

  14. juni er internasjonal blodgiverdag, og det er ikke bare mennesker som kan gi blod. Flere av våre dyreklinikker- og sykehus har blodbank eller kan hjelpe til med en blodoverføring om det en hund eller katt skulle ha behov. Vi er selvsagt avhengige av blodgivere, også hos oss. Det er på tide å gjøre stas på våre fantastiske firbente livreddere!
   Les mer om dette
  • Avkjølende tips for varme dager

   Det trenger ikke bli sydentemperaturer før mange hunder synes det er i varmeste laget. På hundene merker vi det på økt pesing, mindre aktivitet og en tendens til å trekke mot skygge, kalde underlag og kanskje til og med vann, men skattene gjerne gjemmer seg vekk, peser, sover mer og er sedate. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å kjøle ned den pelskledde!
    Les mer om dette
   • Når noen skal passe dyret ditt

    Skal du på tur alene, mens Fido eller Mons får være hjemme eller hos venner? Gjør dyrepasser-livet enklere med disse tipsene!
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.