A
-
Adferdsbehandling
Et adferdsproblem er når dyret oppfører seg på en måte, som blir problematisk.
-
Akuttpleie
Om du har en syk hund eller katt, kan det være vanskelig å avgjøre selv om dyret bør tas til veterinær omgående, eller om man heller bør bestille en time til senere. Kontakt oss gjerne på telefon for rådgivning.
-
Allergitest og desensitivisering
Ved mistanke om allergi eller som en del av en utredning av kroniske hudproblemer hos hund eller katt, blir det i mange tilfeller tatt en blodprøve for å se etter allergi fra forskjellige såkalte allergener i miljøet. Resultatet kan brukes til å lage en behandling mot eventuell allergi.
-
AniPlan
Hos AniCura er friske dyr og fornøyde dyreeiere vårt primære fokus, og derfor har vi utviklet AniPlan®. AniPlan® er en skreddersydd helseplan med forebyggende tjenester og behandlinger som er med på å holde hunden eller katten din ved god helse, og som reduserer risikoen for alvorlige helseproblemer. AniPlan® gir i tillegg god rabatt på ytterligere tjenester og produkter, samtidig som den bidrar til en regelmessig og nær dialog med din veterinær og dyrepleier. AniPlan® betales via et fast månedsbeløp. I utlandet har slike helseplaner blitt tilbudt i flere år, til dyreeieres store glede.
-
Avføringsprøve
For hunder eller katter med tilbakevendende mage-tarmproblemer, kan det være av interesse for veterinæren å analysere en avføringsprøve.
-
Avliving og kremering
Det er et viktig ansvar å ta beslutningen om avliving når tiden er inne. Ikke nøl med å kontakte veterinær om du ønsker en vurdering av din hund eller katts helsetilstand og prognose, eller om du bare ønsker å ha noen å rådføre deg med.
B
-
Beroligende middel
Beroligende midler eller sedativer er ikke det samme som narkose. Under sedering reagerer hunden eller katten mindre på ytre stimuli og på håndtering som den ellers ville blitt stresset av.
-
Blodprøver
Ved en blodprøvetaking tas en liten mengde blod ut som senere analyseres. Mengden blod varierer ut fra hvor mange og hvilke analyser som skal utføres. Analysene kan enten gjøres på et internt laboratorium eller sendes til et eksternt laboratorium.
-
Brokkirurgi
Brokk oppstår når et organ eller annet vev bukter ut gjennom et svakt punkt eller åpning i muskulaturen eller bindevevet som skal holde organet på plass.
-
Bukkirurgi
Kirurgi i bukhulen omfatter både ukompliserte rutineinngrep som kastrasjoner og større og ofte akutte operasjoner som å fjerne en betent livmor eller en svulst i et bukorgan.
-
Butikk
I butikkene hos AniCura finner du et stort utvalg av markedets beste hunde- og kattefôr. Vi har leker av god og solid kvalitet, og i sortimentet finnes det også en rekke dyrepleieartikler som sjampo, øre- og øyerengjøring, vitamin- og kosttilskudd mm.
D
-
Direkteoppgjør
Når dyresykehuset eller veterinærklinikken får dekket kostnadene for en forsikret skade direkte fra forsikringsselskapet, kalles dette direkteoppgjør. Direkteoppgjør betyr at dyreeier kun betaler en fast og en variabel egenandel, samt andre utgifter som ikke dekkes av forsikringen til dyresykehuset/ dyreklinikken.
-
Dyrlege
Har kjæledyret ditt behov for å besøke en dyrlege? Hos oss kan du være trygg på at ditt kjæledyr får riktig pleie og rikelig med omsorg. Vi har dyrleger klare for å hjelpe deg og din beste venn på over 40 ulike steder rundt i landet. Her kan du finne en dyrlege nær deg.
E
-
Eksotiske dyr, fugler og gnagere
-
Endoskopi
Ved en endoskopisk undersøkelse føres et skop med et kamera i enden inn i det området på dyret som skal undersøkes. Endoskopet kan føres inn gjennom en naturlig kroppsåpning som spiserøret, luftrøret eller endetarmen, eller via kirurgiske innsnitt til bukhule eller ledd.
-
EU-pass
Hunder, katter og ildere som skal reise utenlands innen EU, må ha et EU-pass utstedt av veterinær hvor vaksiner og diverse behandlinger skrives inn.
-
EU-pass Ilder
Ildere som skal reise utenlands innen EU, må ha et EU-pass utstedt av veterinær.
F
-
Fremkalling av brekning
Om et dyr har fått i seg noe som er giftig, som sjokolade, rosiner, druer eller medisiner, bør du oppsøke veterinær snarest. Er man tidlig nok ute, kan man fremkalle en brekning og på denne måten unngå problemer eller forgiftning.
H
-
HD/AD-rtg
Hofteleddsdysplasi (HD) og albueleddsdysplasi (AD) er arvelige utviklingsforstyrrelser som oppstår hos hunder av mange raser. Utredning og registrering av hundens hofte- og albueledd er en del av Norsk Kennelklubs genetiske helseprogram.
-
Helseattest
En helseattest kan skrives ut etter en grundig klinisk undersøkelse og dokumenteres på et spesielt, standardisert sertifikat. NB: Dersom det er krav om attest fra offentlig veterinær, må du kontakte Mattilsynet.
-
Hjemmeavliving
Når tiden er kommet for det aller siste veterinærbesøket, kan det være godt å få veterinæren hjem til seg. At kjæledyret ditt får sovne inn i hagen eller i favorittstolen sin, kan oppleves som en fin og stressfri ramme rundt det som skal skje. Ikke alle klinikker tilbyr dette, men noen har veterinærer som kan komme hjem til deg på et siste besøk.
-
Hormonanalyser
Hormoner styrer mange viktige funksjoner i kroppen. Flere vanlige sykdommer hos hunder er forårsaket av mangel på, eller overskudd av hormoner. For å få riktig diagnose ved mistanke om en hormonforstyrrelse, tar veterinæren blant annet en blodprøve som analyseres for nivåer av hormonet.
-
Hudutredning
Hudlidelser er svært vanlig på hund og katt, og kan gi livslange utfordringer. En grundig utredning der riktig diagnose stilles, er den beste måten å sikre at behandlingen er optimal. Det kan være flere årsaker, som allergi, parasitter eller bakterieinfeksjoner for å nevne noen.
I
-
ID-merking
Vi anbefaler ID-merking av alle hunder og katter, blant annet som hjelp for eiere å finne igjen et dyr som har forsvunnet. Skulle dyret ditt trenge pass, er id-merking nødvendig, på samme måte som ved HD/AD-røntgen og øyelysing.
-
Indremedisinsk utredning
Tilstander som kan kreve en medisinsk utredning er for eksempel når et dyr har begynt å drikke mye, spiser lite, går ned i vekt, kaster opp ofte eller har stadig tilbakevendende diaré.
J
-
Juniorkontroll
Mer informasjon kommer snart!
K
-
Kastrering
I følge Lov om dyrevelferd får man kun kastrere hunder dersom det foreligger forsvarlig grunn ut fra hensynet til dyrets helse. Når det gjelder katter er det lov å kastrere dem, og det anses for god dyrevelferd å få dette gjort tidlig i en katts liv.
-
Kattebehandling
Katter er ikke små hunder, og skal behandles som de særegne individene de er. Det har vi i AniCura tatt inn over oss, og mange av våre dyreklinikker har derfor sertifisering fra ISFM innen kattebehandling.
-
Kirurgi i hud og jur
De vanligste årsakene til at et dyr opereres i huden er at det har fått en bittskade eller en svulst i huden. Svulster som fjernes bør sendes til undersøkelse ved laboratorium.
-
Kjemisk kastrering
Kjemisk kastrering er, til forskjell fra kirurgisk kastering, en reversibel prosess. Behandlingen er forskjellig for hannhunder og tisper.
-
Kjemoterapi (cellegift)
Noen former for kreft kan behandles med kjemoterapi (cellegift). Formålet med kjemoterapi er at hunden eller katten skal bli symptomfri og ha det bra, både under og etter kjemoterapi, og så lenge som mulig etterpå.
-
Klinisk undersøkelse
Siden hundene og kattene selv ikke kan formidle sin sykdomshistorie og hvor de har vondt, er eierens forklaringer og iakttagelser veldig viktige og iblant avgjørende for å stille rett diagnose. Den kliniske undersøkelsen er en av de viktigste hjelpemidlene veterinæren har.
-
Kloklipp
Kloklipp er en viktig del av den jevnlige pleien for hunder, og må i blant til også for katter. For lange klør gir økt risiko for klobrudd eller for at en forvokst klo skal vokse seg inn i tredeputen, ofte med stygge og smertefulle sår som en følge av dette.
-
Koloskopi
Koloskopi innebærer at den bakre delen av tarmen, tykktarmen (colon), inspiseres fra innsiden ved hjelp av et kamera i enden av en tynn slange, et såkalt fiberendoskop.
N
-
Narkose
Narkose innebærer at hunden eller katten ved hjelp av legemidler blir bedøvet i forkant av en operasjon eller en undersøkelse. I kombinasjon med smertestillende legemidler medfører narkosen at dyret slipper å ha vondt eller kjenne det som skjer under operasjonen eller undersøkelsen.
-
Nevrologisk utredning
Nervesystemet er kroppens overordnede sentrum og har som oppgave å koordinere all viljestyrt og ikke-viljestyrt kroppslig aktivitet. Nervesystemet består av det sentrale nervesystemet (hjerne og ryggmarg) og det perifere nervesystemet (som stort sett består av nerver) som forbinder det sentrale nervesystemet med resten av kroppen.
O
-
Ormekur
Kontakt din nærmeste AniCura-klinikk for tips om ormekur, eller kom innom oss om dyret ditt skal ha en ormekur før en utenlandsreise.
P
-
P-piller
P-piller kan gis til katt for å forhindre løpetid og dermed uønsket drektighet. Katten kommer i en tilstand av falsk drektighet, og vil da ikke komme i brunst.
-
PDA-kirurgi på katt
PDA, persistent ductus arteriosus, er en medfødt hjertelidelse. Hvis den oppdages i tide, kan det behandles og hunden eller katten vil kunne bli helt frisk.
S
-
Seniorundersøkelse
Hunder og katter blir som regel betraktet som seniorer fra de er blitt syv år. Fra dette tidspunktet vil alderdomsprosessen normalt settes i gang, og flere sykdommer og lidelser øker i forekomst. En seniorundersøkelse vil hjelpe deg å følge opp ditt kjæledyrs alderdom på en god måte.
-
Slankeprogram
Overvekt er et av de største og mest unødvendige problemene for dyrene våre i dag. Vi vet i dag at risikoen for sykdommer som for eksempel diabetes og sykdommer i ledd reduseres når hunder har normal vekt. Vi vet også at fedme i mange tilfeller påvirker livet negativt. Derfor tilbyr vi individuelt tilpasset slankeprogram for din hund eller katt om den skulle veie noen kilo for mye.
-
Smertelindring
Det er viktig å behandle eller aller helst forebygge smerte, slik at dyret skal ha det så godt som mulig. Eldre dyr med smerter i bevegelsesapparatet kan for eksempel ha god effekt av å gå på smertestillende medisiner og spesialfôr.
-
Stretching
Stretching betyr tøying, og brukes for å gjøre muskulaturen mer elastisk og derved kan bedre bevegelse og smidighet. I visse situasjoner kan øvelsene også redusere smerte. Ved stretching føres en kroppsdel langsomt mot en posisjon der kroppsdelen holdes stille i et visst antall sekunder. Bevegelsen kan ved behov gjentas et antall ganger under en behandling.
U
-
Ultralydundersøkelse
Ultralyd er en høyfrekvent lyd som sendes og mottas av en såkalt transducer. Lydbølgene som sendes ut reflekteres ulikt fra ulike vev i kroppen samtidig som tidsforskjellen mellom sending og mottakelse også måles. En datamaskin bearbeider resultatet som deretter vises på en skjerm.
-
Urinprøve
I blant kan hunder eller katter ha et problem med urineringen. De kan for eksempel tisse uvanlig mye, ha smerter når de tisser eller ha blod i urinen. En urinprøve er da nødvendig for å utrede en eventuell sykdom og som hjelp for å stille riktig diagnose. Andre typer sykdommer, som diabetes, gir også utslag på en urinprøve.
-
Utredning av kreft svulstsykdommer
Mistanke om at hunden eller katten er rammet av en svulstsykdom oppstår ofte ved at dyrets eier finner en kul et sted på dyrets kropp.
V
-
Vaksinering
Ved å la hunden eller katten din vaksineres forebygger du ikke bare at ditt eget dyr smittes av sykdommer. Du bidrar til å holde det totale smittepresset, det vil si mengden smittestoffer i populasjonen, på et lavt nivå.
-
Veterinærattest
Foruten inspeksjoner og EU-pass, kan våre veterinærer også hjelpe med andre typer offisielle sertifikater og attester.
-
Veterinærattest for katt
Foruten inspeksjoner og EU-pass, kan våre veterinærer også hjelpe med andre typer offisielle sertifikater og attester.
-
Vevsprøver og celleprøver
Ved en forandring i vevet som f.eks. en kul i huden, hevelse i tannkjøttet eller røde, kløende ører må veterinæren som oftest ta en prøve av forandringen for å kunne stille en sikker diagnose. Prøven kan tas som en vattpinnetest, et avtrykk, en biopsi eller som en såkalt finnålsaspirasjon, FNA.
Ø
-
Øyeundersøkelse
Søk veterinærhjelp om hunden eller katten din blir rød på øyet eller viser tegn på smerte fra øyet, som f.eks at den myser, holder øyet lukket eller gnir poten mot øyet. Øyesykdom og -skader bør behandles akutt.