Kaniner bør også børstes

Willy og Wilma er ikke særlig begeistret for børstning, men det er viktig å utføre, spesielt i røyteperioden. All denne ekstra pelsen i mage/tarm systemet kan gi treg mage, kolikksmerter og potensielt føre til en forstoppelse.

Under røyteperioden kan man ofte finne sammenhengende lortekuler som perler på en snor og lortene blir mindre, tørre og harde. Samboerkaniner kan også få symptomer da bondede kaniner ofte steller hverandres pels.

Tips for å hjelpe kaninen gjennom røyteperioden

Høy

Jo mer høy kaninen spiser, jo bedre. Høy sørger for god fordøyelse (og tannhelse). Høyet skal være grønt, grovt og av god kvalitet. Høy skal være tilgjengelig hele tiden.

Får kaninen for mye annen mat kan det gi redusert inntak av høy.

Willy og Wilma får en liten håndfull høybasert kvalitets pellets daglig og under røyteperioden byttes deler av mengden ut med en måleskje ProFibre for å gi ekstra støtte til magetarm funksjonen.

Vann              

Vann hjelper å holde mage-/tarminnhold hydrert, og reduserer risiko for at pels potensielt kan blokkere i mage-/tarmsystemet. Kaniner skal alltid ha tilgang til friskt vann. Kaniner liker best, og drikker gjerne mer fra vannskål enn fra flaske. Man kan også fukte litt vann på mørkegrønne salater eller urter anbefalt til kanin for å øke væskeinntaket under røyteperioden.

Børsting

Kaniner, og spesielt langhåra raser, bør børstes hele året. Under røyteperioden bør man børste hyppigere for å fjerne løs pels. Vi kan anbefale KONG Zoom groom som i filmen brukes på Willy. Dette er en relativt myk gummibørste som ikke lugger eller skader huden. Børst i pelsens naturlige retning. Børst ryggsøylen fra nakke til hale og begge flanker. Kaniner liker ikke å bli børstet på magen, og beina samt labber trenger ikke å børstes. Kos og belønning i form av en pellets eller urter kan gjøre jobben lettere.

Ta gjerne kontakt med oss om du er bekymret for din kanins helse eller ønsker veiledning omkring fôring eller børsting av kanin.

Flere nyheter

  • Vi kårer Årets blodgiver 2023

    14. juni er internasjonal blodgiverdag, og det er ikke bare mennesker som kan gi blod. Flere av våre dyreklinikker- og sykehus har blodbank eller kan hjelpe til med en blodoverføring om det en hund eller katt skulle ha behov. Vi er selvsagt avhengige av blodgivere, også hos oss. Det er på tide å gjøre stas på våre fantastiske firbente livreddere!
      Les mer om dette
    • Avkjølende tips for varme dager

      Det trenger ikke bli sydentemperaturer før mange hunder synes det er i varmeste laget. På hundene merker vi det på økt pesing, mindre aktivitet og en tendens til å trekke mot skygge, kalde underlag og kanskje til og med vann, men skattene gjerne gjemmer seg vekk, peser, sover mer og er sedate. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å kjøle ned den pelskledde!
        Les mer om dette
      • Når noen skal passe dyret ditt

        Skal du på tur alene, mens Fido eller Mons får være hjemme eller hos venner? Gjør dyrepasser-livet enklere med disse tipsene!
          Les mer om dette

        Feil

        Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.