Hunder i hjemmet forebygger barneeksem

Ny forskning viser at å ha hunder hjemme kan forebygge den hyppige lidelsen barneeksem. Og jo flere hunder, jo bedre.

Barneeksem er en av de hyppigst forekommende barnesykdommene i vesten, og i Danmark hvor denne studien er gjort, rammes hvert 5. barn av sykdommen. Forskere har oppdaget at risikoen for å utvikle barneeksem faller markant jo flere hunder det finnes i hjemmet. 

Det danske forskningssenter COPSAC - Copenhagen Studies on Asthma in Childhood, har gjennom flere år fulgt to store grupper med danske familier, med det formål å finne årsaker til astma og relaterete sykdommer, herunder barneeksem. 

Studiet kan ikke avgjøre hvorfor hunder i hjemmet har en så markant betydning for om barn utvikler barneeksem, men en tolkning kan være at hunde er mer uhygieniske enn oss mennesker. Hunder sprer bakterier, og en av årsakerne til barneeksem kan være en ubalanse i bakteriemiljøet tidlig i livet. Man kan derfor gjette på at hunder er bærere av gode bakterier, og at dette gavner småbarns immunforsvar. 

Studien fortsetter, og med tiden er målet at finne ut nøyaktig hvilken bakteriesammensetning som gir denne gode effekten for immunforsvaret. Slik at man kan utsette barn for disse bakteriene tidlig, og på denne måten muligens sørge for at barnets immunforsvar utvikler seg optimalt i fremtiden.

Les mer om studien her.

Flere nyheter

 • Vi kårer Årets blodgiver 2023

  14. juni er internasjonal blodgiverdag, og det er ikke bare mennesker som kan gi blod. Flere av våre dyreklinikker- og sykehus har blodbank eller kan hjelpe til med en blodoverføring om det en hund eller katt skulle ha behov. Vi er selvsagt avhengige av blodgivere, også hos oss. Det er på tide å gjøre stas på våre fantastiske firbente livreddere!
   Les mer om dette
  • Avkjølende tips for varme dager

   Det trenger ikke bli sydentemperaturer før mange hunder synes det er i varmeste laget. På hundene merker vi det på økt pesing, mindre aktivitet og en tendens til å trekke mot skygge, kalde underlag og kanskje til og med vann, men skattene gjerne gjemmer seg vekk, peser, sover mer og er sedate. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å kjøle ned den pelskledde!
    Les mer om dette
   • Når noen skal passe dyret ditt

    Skal du på tur alene, mens Fido eller Mons får være hjemme eller hos venner? Gjør dyrepasser-livet enklere med disse tipsene!
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.