Radiografiens dag 8. november

Radiografen har en viktig rolle innen moderne veterinærmedisin

Hva er en radiograf?

En radiograf er utdannet i, og jobber med radiografi. Radiografutdannelsen er en treårig høgskoleutdannelse som gir graden bachelor. Grunnlaget for det som senere skulle bli radiografyrket, ble lagt 8. november 1895 da Wilhelm Conrad Röntgen oppdaget strålene som senere fikk hans navn.

Hvilke undersøkelser utføres?

På AniCura Jeløy Dyresykehus utfører radiografene røntgen, CT og MR.

Et eksepmel er AD/HD-røntgen. Utredning og registrering av hundens hofte- og albueledd er en del av Norsk Kennelklubs genetiske helseprogram. Røntgen benyttes også ved telling av fostre, bruddskader og lokalisering av fremmedlegeme.

CT (Computertomography) er en modalitet som ved hjelp av et roterende røntgenrør og detektorer danner bilder i flere plan. Undersøkelsen utføres på pasienter med lidelser i bihuler, brystregion, buk og skjelettskader/-lidelser.

MR (Magnetic Resonance) er en avansert bildediagnostisk metode  som fremstiller kroppens indre organer og strukturer. Bildene produseres ved hjelp av en kraftig magnet, lavenergi radiobølger og en data som bearbeider signalene fra kroppen. Signalene som danner bildet kommer fra hydrogenatomer i fett- og vannmolekyler i kroppen. MR-teknikker skiller meget godt mellom ulike typer bløtvev, og er derfor spesielt godt egnet til hode- og nevrologisk eundersøkelser samt fremstilling av ledd, sener og muskulatur.

Dyresykehus

På et dyresykehus utfører radiografene langt mer enn bildediagnostiske undersøkelser. For å oppnå god kvalitet på undersøkelsene er det av og til nødvendig å gi dyrene beroliggende medikamenter. Dette utfører radiografene selv, og de benytter avansert overvåkningsutstyr for å ivareta pasientsikkerhet og sørge for at dyrene får best mulig omsorg. De deltar også i den daglige driften i klinikken med mange ulike oppgaver som skal til for å yte god service til våre pasienter og kunder.

Har du spørsmål angående bildediagnostisk undersøkelse eller annet?  Ta kontakt på 69 91 10 91.

 

Velkommen til vårt strålende dyresykehus!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flere nyheter

 • Åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet

  Noen kjæledyreiere er dessverre i en slik situasjon at de ikke alltid kan gi sine dyr forebyggende behandling eller hjelp når de har skader og sykdommer. I samarbeid med Kirkens Bymisjon arrangerer AniCura Dyresykehus Sørlandet åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet i Kristiansand.
   Les mer om dette
  • Tur i snø og kulde

   I store deler av landet laver snøen ned, til glede for skientusiaster og vinterelskere, og til frustrasjon for de som ikke investerte i snøfreser i år heller. De aller fleste hunder synes snø er stas. I snøen blir luktene fra andre hunder veldig tydelige, og de blir liggende lenge. Tur er enda mer spennende enn før! Men kulde, salt og skitur kan by på noen utfordringer for våre firbeinte.
    Les mer om dette
   • Tips til valentinsdagen

    Det renner over av gavetips og idéer til romantiske gester for tiden – og vi er ikke dårligere! Vi elsker jo våre firbeinte venner til månen og tilbake. Men hva ønsker egentlig Fido og Mons seg i gave?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.