BOAS-gradering

Nå kan vi endelig tilby BOAS-gradering hos oss på AniCura Dyreklinikk Sørlandet.

Dette er en funksjonell gradering av såkalt Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome, som er en samlebetegnelse for luftveislidelser som kan ramme raser med kort og bred hodeskalle og snute (Brachycephale raser).
 
Syndromet karakteriseres av nedsatt passasje av luft gjennom øvre luftveier. Affiserte hunder kan ha symptomer av varierende alvorlighetsgrad, fra milde snorkelyder til uttalte pusteproblemer, problemer med mage/tarm- funksjon og søvnproblemer. De verste tilfellene kan gi sterkt nedsatt velferd og livskvalitet for hundene. Det er imidlertid viktig også å vite at slett ikke alle hunder av brachycephale raser har BOAS problemer. Det fins mange sunne og friske individer i den norske populasjonen, og disse bør brukes videre i avl.
 
Universitetet i Cambridge har utviklet en metode for å BOAS- gradere Mops, Engelsk Bulldog og Fransk Bulldog. Dette kan brukes spesielt til å gi korrekte råd til oppdrettere angående valg av avlsdyr, og kan også brukes i forskningsøyemed og for å evaluere effekten av korrigerende kirurgi på disse.
 
Basert på dette har Norsk Kennel Klub lansert et helseprogram/screening program , og invitert et knippe veterinærer til å delta.
 
Blant andre vår veterinær Kristin hagen Johanssen, som har vært på kurs og nå er formelt kvalifisert til å foreta denne graderingen.
 
Selve prosessen tar ca.30 minutter. Hunden kommer til klinikken og blir vurdert med hensyn på luftveislyder og puste-anstengelse, samt størrelse på nesebor. Så må den løpe 6 km/t i 3 minutter, og blir deretter vurdert på nytt .
 
Hensikten med programmet er å gi oppdretterne et godt verktøy for å kunne velge ut de beste avlsdyrene med hensyn til BOAS, og dermed kunne avle sunnere hunder av rasene Mops, Fransk Bulldog og Engelsk Bulldog.
 

Flere nyheter

  • Skog- eller fjelltur med hunden?

    Båndtvangen er over, jaktsesongen er i gang og vakre høstfarger lokker folk til fjells. Det er fantastisk for hunder å få bevege seg fritt i naturen, men med fri bevegelse kommer det ofte flere skader enn normalt. Her er noen ting du bør tenke på!
      Les mer om dette
    • Flere påkjørsler om høsten

      Om høsten får klinikkene våre inn nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen. Kommer vi kanskje litt sent i gang med refleksbruken? Og er det nok med en refleks?
        Les mer om dette
      • Hund i varm bil

        Vi har hatt en uvanlig varm sommer i store deler av landet, og selv en kort stund innelukket i en bil i denne varmen, kan være svært farlig for hunder. Det aller beste er å la hunden være igjen hjemme! Skulle likevel uhellet være ute, er dette det du skal gjøre.
          Les mer om dette

        Feil

        Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.