BOAS-gradering

Nå kan vi endelig tilby BOAS-gradering hos oss på AniCura Dyreklinikk Sørlandet.

Dette er en funksjonell gradering av såkalt Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome, som er en samlebetegnelse for luftveislidelser som kan ramme raser med kort og bred hodeskalle og snute (Brachycephale raser).
 
Syndromet karakteriseres av nedsatt passasje av luft gjennom øvre luftveier. Affiserte hunder kan ha symptomer av varierende alvorlighetsgrad, fra milde snorkelyder til uttalte pusteproblemer, problemer med mage/tarm- funksjon og søvnproblemer. De verste tilfellene kan gi sterkt nedsatt velferd og livskvalitet for hundene. Det er imidlertid viktig også å vite at slett ikke alle hunder av brachycephale raser har BOAS problemer. Det fins mange sunne og friske individer i den norske populasjonen, og disse bør brukes videre i avl.
 
Universitetet i Cambridge har utviklet en metode for å BOAS- gradere Mops, Engelsk Bulldog og Fransk Bulldog. Dette kan brukes spesielt til å gi korrekte råd til oppdrettere angående valg av avlsdyr, og kan også brukes i forskningsøyemed og for å evaluere effekten av korrigerende kirurgi på disse.
 
Basert på dette har Norsk Kennel Klub lansert et helseprogram/screening program , og invitert et knippe veterinærer til å delta.
 
Blant andre vår veterinær Kristin hagen Johanssen, som har vært på kurs og nå er formelt kvalifisert til å foreta denne graderingen.
 
Selve prosessen tar ca.30 minutter. Hunden kommer til klinikken og blir vurdert med hensyn på luftveislyder og puste-anstengelse, samt størrelse på nesebor. Så må den løpe 6 km/t i 3 minutter, og blir deretter vurdert på nytt .
 
Hensikten med programmet er å gi oppdretterne et godt verktøy for å kunne velge ut de beste avlsdyrene med hensyn til BOAS, og dermed kunne avle sunnere hunder av rasene Mops, Fransk Bulldog og Engelsk Bulldog.
 

Flere nyheter

 • Åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet

  Noen kjæledyreiere er dessverre i en slik situasjon at de ikke alltid kan gi sine dyr forebyggende behandling eller hjelp når de har skader og sykdommer. I samarbeid med Kirkens Bymisjon arrangerer AniCura Dyresykehus Sørlandet åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet i Kristiansand.
   Les mer om dette
  • Tur i snø og kulde

   I store deler av landet laver snøen ned, til glede for skientusiaster og vinterelskere, og til frustrasjon for de som ikke investerte i snøfreser i år heller. De aller fleste hunder synes snø er stas. I snøen blir luktene fra andre hunder veldig tydelige, og de blir liggende lenge. Tur er enda mer spennende enn før! Men kulde, salt og skitur kan by på noen utfordringer for våre firbeinte.
    Les mer om dette
   • Tips til valentinsdagen

    Det renner over av gavetips og idéer til romantiske gester for tiden – og vi er ikke dårligere! Vi elsker jo våre firbeinte venner til månen og tilbake. Men hva ønsker egentlig Fido og Mons seg i gave?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.