BOAS-gradering

Nå kan vi endelig tilby BOAS-gradering hos oss på AniCura Dyreklinikk Sørlandet.

Dette er en funksjonell gradering av såkalt Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome, som er en samlebetegnelse for luftveislidelser som kan ramme raser med kort og bred hodeskalle og snute (Brachycephale raser).
 
Syndromet karakteriseres av nedsatt passasje av luft gjennom øvre luftveier. Affiserte hunder kan ha symptomer av varierende alvorlighetsgrad, fra milde snorkelyder til uttalte pusteproblemer, problemer med mage/tarm- funksjon og søvnproblemer. De verste tilfellene kan gi sterkt nedsatt velferd og livskvalitet for hundene. Det er imidlertid viktig også å vite at slett ikke alle hunder av brachycephale raser har BOAS problemer. Det fins mange sunne og friske individer i den norske populasjonen, og disse bør brukes videre i avl.
 
Universitetet i Cambridge har utviklet en metode for å BOAS- gradere Mops, Engelsk Bulldog og Fransk Bulldog. Dette kan brukes spesielt til å gi korrekte råd til oppdrettere angående valg av avlsdyr, og kan også brukes i forskningsøyemed og for å evaluere effekten av korrigerende kirurgi på disse.
 
Basert på dette har Norsk Kennel Klub lansert et helseprogram/screening program , og invitert et knippe veterinærer til å delta.
 
Blant andre vår veterinær Kristin hagen Johanssen, som har vært på kurs og nå er formelt kvalifisert til å foreta denne graderingen.
 
Selve prosessen tar ca.30 minutter. Hunden kommer til klinikken og blir vurdert med hensyn på luftveislyder og puste-anstengelse, samt størrelse på nesebor. Så må den løpe 6 km/t i 3 minutter, og blir deretter vurdert på nytt .
 
Hensikten med programmet er å gi oppdretterne et godt verktøy for å kunne velge ut de beste avlsdyrene med hensyn til BOAS, og dermed kunne avle sunnere hunder av rasene Mops, Fransk Bulldog og Engelsk Bulldog.
 

Flere nyheter

 • Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

  Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.
   Les mer om dette
  • Flåtten er her!

   Vårvarmen har allerede kommet i store deler av landet, og flåtten blir aktiv ved temperaturer over 4 grader. Mange har allerede funnet flått på sin hund eller katt. Flåttsesongen starter tidlig og varer lenge, og det er på tide å tenke på forebyggende preparater!
    Les mer om dette
   • Kattepest påvist i Agder!

    Flere har sikkert fått med seg at den svært smittsomme sykdommen Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest er påvist i agder. Vi oppfordrer alle katteeiere til å ta en titt i helsebok og pass, når fikk din katt sin siste vaksine? Er den beskyttet med riktig vaksine?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.