Eikenøtter er giftige for dyr

På høsten faller eikas nøtter ned på bakken og noen dyr ser ut til å bli fristet til å spise disse. Men eikenøtter inneholder tannin og dyr er veldig følsomme mot dette stoffet. I høy dose kan tannin faktisk være dødelig.

Tannin finnes i mange planter, men årsaken til at dyr blir forgiftet av eikenøtter er fordi disse inneholder så store mengder tannin. Tanninet er etsende og gir betennelse i mage- og tarmkanalens vegger, i tillegg til å skade lever og nyrer. Skadene i lever og nyrer kan være livstruende om dyret har spist store mengder eikenøtter.


Ifølge giftinformasjonen er de første symptomene på eikenøttsforgiftning at dyret blir unormalt trøtt og slutter å spise. Etter en stund får dyret ofte forstoppelse som etter 2-10 døgn overgår i en tjæreliknende diaré. Det er heller ikke uvanlig at dyret får feber.
Det er som regel sauer, kuer og hester som forgiftes av eikenøtter, men også hunder og andre smådyr kan rammes.
Jo mindre dyret er, desto mindre mengde eikenøtter trengs for at skadene ikke bare stopper med magesmerter men blir betydelig mer alvorlige.

Det finnes ikke medisiner mot eikenøttsforgiftning. Dyret kan kun støttebehandles mot magesmertene, forstoppelsen og diareen.

Den beste måten å unngå at ens egne dyr blir syke, er å forhindre at de spiser eikenøtter når man er ute på tur, og heller ikke slippe de ut på beiter der det ligger mye eikenøtter på bakken.

 

Deler av informasjonen hentet fra Agria og etter uttaleser fra veterinær Thomas Ohlén.

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.