Giftige matvarer for hund

Som eier har vi et ansvar for å forebygge sykdom, skade og smerte hos dyret og også hindre spredning av eventuell smitte, begrense hundens lidelse hvis det blir sykt eller skadet.

Denne listen inneholder ting som er giftig for hunder:

XYLITOL:

Søtningsstoffet xylitol selv i små mengder kan føre til kraftig fall i blodsukkeret hos hunder og at de kan få blødninger, levesvikt og dø. En hund som har fått i seg tre til fire biter tyggegummi med xylitol bør behandles av veterinær. Et gram xylitol kan være farlig for en middels stor hund.

SJOKOLADE:

Sjokolade inneholder et stoff som heter theobromin, som er giftig for hunder. Mørk sjokolade inneholder mer theobromin enn lys sjokolade. Undersøkelser viste at selv så lite  som to gram kakao pr.kg.kroppsvekt pr.dag er dødelig for hunden over tid. Hos hunder tas thebromin opp av leveren, overføres gjennom gallen tilbake til tarmen der den starter på ny runde. Istedet for å kvitte seg med stoffene, fortsetter hunden å forgifte seg selv om igjen og om igjen.

GJÆRBAKST:

Gjærbakst kan være skadelig for hunder, fordi gjærdeig blir omdannet til alkohol i magen hos dyrene. Hunden kan faktisk bli alkoholforgiftet av gjærdeig.

KALKUNSKINN:

Kalkunskinn kan forårsake akutt betennelse i bukspyttkjertelen, en alvorlig og ofte dødelig tilstand. Det er imidlertid ingen god dokumentasjon på dette, utover den vite som finnes i forbindelse med at større inntak av fet mat kan gi pancreatitt hos enkelte individer.

VALNØTTER:

Valnøtter antas å være mulig årsak til blærestein hos hund.

LØK:

Løk, spesielt rå løk fører til økt nedbrytning av røde blodlegemer hos hund, og vil på sikt føre til en alvorlig situasjon, som f.eks. anemi.

DRUER / ROSINER:

Vindruer og rosiner inneholder et ukjent giftstoff som kan gi hunden livstruende akutt nyresvikt. Oftest skjer det en mage/ tarm irritasjon, oppkast og diaré allerede 2 timer etter inntak. Hos visse hunder kan så få som 7 rosiner fremkalle forgiftningstegn. En vindrue eller rosin kan ikke skade de fleste hunder ( kommer litt an på størrelse) mens det er grunn til bekymring hvis hunden har spist flere vindruer eller rosiner. Men så lite som en rosin eller en drue kan forårsake død hos små hunder ( inntil 5 kg. ) På den annen side kan noen hunder spise både rosiner og druer uten at de lar seg merke med det. Vanligvis er ikke noen få druer noe problem, men det kan også få fatale følger.

Flere nyheter

 • Skog- eller fjelltur med hunden?

  Båndtvangen er over, jaktsesongen er i gang og vakre høstfarger lokker folk til fjells. Det er fantastisk for hunder å få bevege seg fritt i naturen, men med fri bevegelse kommer det ofte flere skader enn normalt. Her er noen ting du bør tenke på!
   Les mer om dette
  • Flere påkjørsler om høsten

   Om høsten får klinikkene våre inn nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen. Kommer vi kanskje litt sent i gang med refleksbruken? Og er det nok med en refleks?
    Les mer om dette
   • Hund i varm bil

    Vi har hatt en uvanlig varm sommer i store deler av landet, og selv en kort stund innelukket i en bil i denne varmen, kan være svært farlig for hunder. Det aller beste er å la hunden være igjen hjemme! Skulle likevel uhellet være ute, er dette det du skal gjøre.
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.