Innvolsorm hos hest

Vi analyserer avføringsprøver for innvollsorm ved klinikken hos oss på AniCura Dyreklinikk Sørlandet.

Grunnet stor utbredelse av resistens mot ormekurene våre, sier de nye retningslinjene fra veterinærhøgskolen at vi skal ta avføringsprøver for å se om hestene trenger ormekur eller ikke. Det skal ikke lenger gis ormekur som forebyggende tiltak, slik vi gjorde før.

OBS: 15 % av hestene i en stall har 80 % av ormene!

Avføringsprøvene bør tas i beitesesongen ( ved lang beitetid over 2 mnd. ) 2 uker etter at hesten har kommet inn fra beitet og ellers i året hvis det mistenkes innvollsorm hos hestene.

Voksne hester er nå immune mot Panacur og Banminth. Disse skal kun gis til hester under 2 år.

 

Vårt behandlingsregime, anbefalt av Norges Veterinærhøgskole er som følger:

  • Alle dyr eldre enn 2 år skal behandles ved beiteslipp med Ivomec.
  • Alle dyr med mer enn 200 egg/gram ( avføringsprøve ) skal behandles med Ivomec midt i beitessesongen eller ved beiteslutt, hvis beiteperioden er kortere enn 2 mnd.
  • Alle dyr som har gått på permanente beiter brukt årlig i 5 år eller mer, skal behandles mot bendelorm på høsten med dobbel dose Banminth eller Ivomec comp.
  • Alle føll, 1 åringer og 2 åringer skal behandles med Panakur 5-6 uker etter utslipp ( mot spolorm )
  • Alle føll, 1 åringer og 2 åringer skal behandles med Panacur ( mot spolorm ) ved beiteslutt eller seinhøstes ved mild høst ( vent til barfrost)
  • Punkt 2. og 3. kan evt. slås sammen til én behandling.

Resultat på prøven fås innen 4 dager. (Ingen innlevering av prøver på fredager )

Flere nyheter

  • Skog- eller fjelltur med hunden?

    Båndtvangen er over, jaktsesongen er i gang og vakre høstfarger lokker folk til fjells. Det er fantastisk for hunder å få bevege seg fritt i naturen, men med fri bevegelse kommer det ofte flere skader enn normalt. Her er noen ting du bør tenke på!
      Les mer om dette
    • Flere påkjørsler om høsten

      Om høsten får klinikkene våre inn nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen. Kommer vi kanskje litt sent i gang med refleksbruken? Og er det nok med en refleks?
        Les mer om dette
      • Hund i varm bil

        Vi har hatt en uvanlig varm sommer i store deler av landet, og selv en kort stund innelukket i en bil i denne varmen, kan være svært farlig for hunder. Det aller beste er å la hunden være igjen hjemme! Skulle likevel uhellet være ute, er dette det du skal gjøre.
          Les mer om dette

        Feil

        Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.