Innvolsorm hos hest

Vi analyserer avføringsprøver for innvollsorm ved klinikken hos oss på AniCura Dyreklinikk Sørlandet.

Grunnet stor utbredelse av resistens mot ormekurene våre, sier de nye retningslinjene fra veterinærhøgskolen at vi skal ta avføringsprøver for å se om hestene trenger ormekur eller ikke. Det skal ikke lenger gis ormekur som forebyggende tiltak, slik vi gjorde før.

OBS: 15 % av hestene i en stall har 80 % av ormene!

Avføringsprøvene bør tas i beitesesongen ( ved lang beitetid over 2 mnd. ) 2 uker etter at hesten har kommet inn fra beitet og ellers i året hvis det mistenkes innvollsorm hos hestene.

Voksne hester er nå immune mot Panacur og Banminth. Disse skal kun gis til hester under 2 år.

 

Vårt behandlingsregime, anbefalt av Norges Veterinærhøgskole er som følger:

 • Alle dyr eldre enn 2 år skal behandles ved beiteslipp med Ivomec.
 • Alle dyr med mer enn 200 egg/gram ( avføringsprøve ) skal behandles med Ivomec midt i beitessesongen eller ved beiteslutt, hvis beiteperioden er kortere enn 2 mnd.
 • Alle dyr som har gått på permanente beiter brukt årlig i 5 år eller mer, skal behandles mot bendelorm på høsten med dobbel dose Banminth eller Ivomec comp.
 • Alle føll, 1 åringer og 2 åringer skal behandles med Panakur 5-6 uker etter utslipp ( mot spolorm )
 • Alle føll, 1 åringer og 2 åringer skal behandles med Panacur ( mot spolorm ) ved beiteslutt eller seinhøstes ved mild høst ( vent til barfrost)
 • Punkt 2. og 3. kan evt. slås sammen til én behandling.

Resultat på prøven fås innen 4 dager. (Ingen innlevering av prøver på fredager )

Flere nyheter

 • Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

  Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.
   Les mer om dette
  • Flåtten er her!

   Vårvarmen har allerede kommet i store deler av landet, og flåtten blir aktiv ved temperaturer over 4 grader. Mange har allerede funnet flått på sin hund eller katt. Flåttsesongen starter tidlig og varer lenge, og det er på tide å tenke på forebyggende preparater!
    Les mer om dette
   • Kattepest påvist i Agder!

    Flere har sikkert fått med seg at den svært smittsomme sykdommen Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest er påvist i agder. Vi oppfordrer alle katteeiere til å ta en titt i helsebok og pass, når fikk din katt sin siste vaksine? Er den beskyttet med riktig vaksine?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.