Liljer er giftig for katt

Det finnes flere forskjellige liljearter. Lilium spp. og Hemerocallis spp. er to planteslekter som er svært giftig for katter. Katter som har fått i seg selv små mengder fra disse plantene kan utvikle nyresvikt.

Tegn på forgiftning med liljer

Kliniske tegn på forgiftning kan komme etter 1 - 3 timer. Dette kan vise seg som:

  • Oppkast
  • Sikling
  • Nedsatt matlyst
  • Svakhet 

Katten kan så få en forbigående bedring før den utvikler nyresvikt.

Giftige mengder

Alle inntak av planter fra Lilium- og Hemerocallis-slekten hos katt kan bli alvorlig. Behandling hos din veterinær er anbefalt ved alle inntak (også pollen). Det er viktig at du tar raskt kontakt dersom katten din har smakt på disse plantene.

Behandling når katten har spist planter fra Lilium- og Hemerocallis-slekten

Har katten din smakt på planter fra Lilium- eller Hemerocallis-slekten, vil veterinær vurdere forskjellig behandling:

Behandling som starter senere enn 18 timer etter inntaket har ofte dårlig prognose.

Kun ekte liljer er svært giftig for katt

​Det er kun arter fra Lilium-slekten og Hemerocallis-slekten som er svært giftig for katt. Påskelilje og pinselilje er eksempler på arter som har lilje i navnet. De tilhører derimot den mindre giftige Narcissus-slekten som gir andre kliniske tegn ved forgiftning.

Kontakt din veterinær hvis katten din kan ha smakt på liljer. Giftinformasjonen svarer ikke på henvendelser om forgiftning hos dyr fra allmenheten.

Kilder: Giftinformasjonen,Folkehelseinstuttet, helsenorge.no

Flere nyheter

  • Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

    Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.
      Les mer om dette
    • Flåtten er her!

      Vårvarmen har allerede kommet i store deler av landet, og flåtten blir aktiv ved temperaturer over 4 grader. Mange har allerede funnet flått på sin hund eller katt. Flåttsesongen starter tidlig og varer lenge, og det er på tide å tenke på forebyggende preparater!
        Les mer om dette
      • Kattepest påvist i Agder!

        Flere har sikkert fått med seg at den svært smittsomme sykdommen Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest er påvist i agder. Vi oppfordrer alle katteeiere til å ta en titt i helsebok og pass, når fikk din katt sin siste vaksine? Er den beskyttet med riktig vaksine?
          Les mer om dette

        Feil

        Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.