Liljer er giftig for katt

Det finnes flere forskjellige liljearter. Lilium spp. og Hemerocallis spp. er to planteslekter som er svært giftig for katter. Katter som har fått i seg selv små mengder fra disse plantene kan utvikle nyresvikt.

Tegn på forgiftning med liljer

Kliniske tegn på forgiftning kan komme etter 1 - 3 timer. Dette kan vise seg som:

 • Oppkast
 • Sikling
 • Nedsatt matlyst
 • Svakhet 

Katten kan så få en forbigående bedring før den utvikler nyresvikt.

Giftige mengder

Alle inntak av planter fra Lilium- og Hemerocallis-slekten hos katt kan bli alvorlig. Behandling hos din veterinær er anbefalt ved alle inntak (også pollen). Det er viktig at du tar raskt kontakt dersom katten din har smakt på disse plantene.

Behandling når katten har spist planter fra Lilium- og Hemerocallis-slekten

Har katten din smakt på planter fra Lilium- eller Hemerocallis-slekten, vil veterinær vurdere forskjellig behandling:

Behandling som starter senere enn 18 timer etter inntaket har ofte dårlig prognose.

Kun ekte liljer er svært giftig for katt

​Det er kun arter fra Lilium-slekten og Hemerocallis-slekten som er svært giftig for katt. Påskelilje og pinselilje er eksempler på arter som har lilje i navnet. De tilhører derimot den mindre giftige Narcissus-slekten som gir andre kliniske tegn ved forgiftning.

Kontakt din veterinær hvis katten din kan ha smakt på liljer. Giftinformasjonen svarer ikke på henvendelser om forgiftning hos dyr fra allmenheten.

Kilder: Giftinformasjonen,Folkehelseinstuttet, helsenorge.no

Flere nyheter

 • Skog- eller fjelltur med hunden?

  Båndtvangen er over, jaktsesongen er i gang og vakre høstfarger lokker folk til fjells. Det er fantastisk for hunder å få bevege seg fritt i naturen, men med fri bevegelse kommer det ofte flere skader enn normalt. Her er noen ting du bør tenke på!
   Les mer om dette
  • Flere påkjørsler om høsten

   Om høsten får klinikkene våre inn nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen. Kommer vi kanskje litt sent i gang med refleksbruken? Og er det nok med en refleks?
    Les mer om dette
   • Hund i varm bil

    Vi har hatt en uvanlig varm sommer i store deler av landet, og selv en kort stund innelukket i en bil i denne varmen, kan være svært farlig for hunder. Det aller beste er å la hunden være igjen hjemme! Skulle likevel uhellet være ute, er dette det du skal gjøre.
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.