Anestesi og narkose

Hva er premedisinering og generell anestesi?

Generell anestesi er medikamenter som gis enten intravenøst eller som inhalasjonsgass, og gjør at pasienten blir bevisstløs og dermed ikke opplever smerte eller ubehag ved undersøkelse eller kirurgi. Før dyret får generell anestesi, vil det i de fleste tilfeller bli premedisinert. Det vil si at pasienten får en sprøyte med beroligende og smertelindrende midler som gjør pasienten avslappet og reduserer mengden anestesimiddel som trengs for å oppnå generell anestesi. Dette gjør anestesien tryggere og mer behagelig for både pasient og dyrehelsepersonell. I noen tilfeller får eier sitte med dyret noen minutter etter premedisinering. Dette skaper en trygg og god start på anestesien for våre litt mer nervøse pasienter. Når vi henter dyret vil det tas inn i vår lukkede behandlingsavdeling. Her vil vi gi ekstra tilførsel av oksygen mens dyret sovner for å gjøre kroppen klar for å legges i full narkose. En dyrepleier vil hele tiden passe på dyret ditt og monitorere temperatur, puls, pust og blodtrykk.

Hvorfor trenger dyret mitt anestesi?

I tillegg til kirurgi vil anestesi også være en fordel ved en del undersøkelser, for eksempel ved strekking og bøying av ledd hvor pasienten må være helt avslappet i alle muskler. Til forskjell fra oss mennesker så vil også tanntrekk, biopsier, enkelte røntgenbilder og blodprøver av spesielt stressede dyr, kreve at pasienten anesteseres. Generell anestesi gjør at veterinæren kan undersøke og behandle dyret skikkelig, uten at det blir en ubehagelig opplevelse.

Hva skal jeg gjøre før dyret skrives inn?

Medikamentene som gis som premedisinering kan gjøre dyret ditt uvel og det er ikke ønskelig at pasienten kaster opp i en tilstand hvor det er fare for å puste dette inn. Oppkast i lungene vil kunne gi dyret lungebetennelse. En annen årsak er at mange behandlinger og de fleste kirurgiske inngrep gjøres med dyret liggende på rygg. En full magesekk vil ligge og trykke på mellomgulvet og gjøre det vanskeligere for dyret å trekke pusten. Alle dyr som skal anesteseres skal av disse grunner faste fra all mat de siste 12 timene før behandling. Hvis ikke annet er nevnt, kan dyret ha fri tilgang på vann. Obs! Kaniner og små gnagere skal ikke fastes før innlevering på grunn av deres unike fordøyelsessystem. Disse skal leveres med høy og vann i buret.

Hva er risikoen for dyret mitt i anestesi?

Sedasjon og anestesi av dyr er alltid forbundet med en risiko - akkurat som hos mennesker. I dag er veterinærmedisinen blitt så avansert at denne risokoen er minimal hos friske dyr. For dyr med kjent sykdom/traume eller eldre dyr, vil en preanestetisk blodprøve (blodprøver i forkant av anestesi) kunne gi oss et forvarsel hvis dyret har en påkjenning som vi må ta hensyn til under narkosen. Dette gjør at vi kan planlegge anestesien og gjøre det så trygt som mulig for pasienter som har økt risiko for komplikasjoner.

Hva skal jeg gjøre når jeg har hentet dyret mitt?

Når du henter dyret ditt vil du bli møtt av en dyrepleier eller veterinær som vil gi deg de spesifikke rådene du trenger for å ta deg av dyret ditt etter det har vært i narkose, og med tanke på den undersøkelsen eller operajsonen dyret har gjennomgått. Det første døgnet etter narkosen anbefales det å la dyret hvile ut et kjent, rolig og lunt sted. Se til dyret med jevne mellomrom uten å forstyrre for mye. Hunder skal ikke ha noen tur denne dagen, og katter skal holdes inne. Tiden dyret skal holdes i ro vil være forlenget hvis dyret har blitt operert. Dette vil du informeres om av dyrepleieren eller veterinæren. Dyrets apetitt er ikke alltid på topp det første døgnet og det er helt normalt. Forsøk å tilby små posjoner fordelt utover kvelden. Vi anbefaler Hill’s a/d som er et lettfordøyelig og smaksrikt våtfôr til hund og katt. Til kanin og gnager anbefaler vi Oxbow Critical Care. Følg ellers andre råd som du blir gitt ved utlevering og vær nøye med at eventuell medisinering blir fulgt opp hjemme. Kontrolltime blir satt opp ved behov.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.