Drektighet

Drektighet kan påvises med ultralyd, 3-4 uker etter parring. Det er noe usikkert å telle antall fostre ved ultralyd, vi anbefaler derfor å røntge etter dag 47 for å vite hvor mange valper som ventes. Dette er viktig å kjenne til under fødsel, for å sikre seg at alle er kommet ut.

Når kommer valpene?

Det er vanskelig å bestemme nøyaktig tidspunkt for fødsel hvis tispen ikke har målt progesteronnivå før parring. Fødselen starter mellom 57-72 dager fra parringstidspunktet, og man må dermed være forberedt på at tispen kan føde i dette tidsrommet. Det er lurt å måle temperaturen i endetarmen til tispen mot slutten av drektigheten. Den vil nemlig synke som et resultat av nedsatt progesteron-konsentrasjon i blodet. Temperaturen synker 8-24 timer før fødsel og man kan da forberede seg på fødsel i nærmeste fremtid.

Første stadie av fødselen varer normalt fra 6-12 timer, men kan vare opp til 36 timer hos nervøse tisper. De begynner gjerne å bli rastløse og riene har startet, men kan ikke sees. Tispen peser ofte og lager rede der hun har valgt å føde.

Andre stadie av fødselen varer gjennomsnittlig 3-12 timer. De aktive riene starter, du ser at tispen presser og den første valpen kommer normalt innenfor 1 time. Det er viktig å telle antall morkaker. Det skal være én morkake per valp. Noen ganger kommer disse sammen med valpen, andre ganger kommer morkakene etter at alle valpene er født. Tispen vil gjerne ønske å spise disse. Morkakene inneholder mange viktige vitaminer og mineraler som er med på å stimulere blant annet melkeproduksjon. Du kan la henne spise én eller to, men fjern resten. For mye vil gi henne diaré.

Ta kontakt hvis

  • Tispen har hatt grønnlig utflod og det ikke er kommet valper innen 2 timer.
  • Det har gått mer enn 2-3 timer siden tispen hadde klar utflod og ingenting har skjedd.
  • Tispen har hatt svake rier i mer enn 2-4 timer uten at noe skjer.
  • Tispen har hatt sterke rier i mer enn 20-30 min uten at noe skjer.
  • Det går mer enn 2 timer mellom valpene.
  • Hvis tispen har vært i andre fødselsstadie i mer enn 12 timer.

Ormekur og vaksinering

Det anbefales å behandle valpene med ormekur ved 2-3 ukers alder, og deretter hver andre uke til de er 9 uker gamle. De bør igjen få ormekur ved 12 ukers vaksinen og 6 månederskontroll. Tispen bør også behandles med ormekur samtidig som valpene får sin første behandling. Ta kontakt med oss for å få en resept. Valpene skal ha sin første vaksine ved 8 ukers alder. Da får de også en grundig helsesjekk. Det er vanlig å ID-merke samme dag, slik at alle papirer er i orden før valpene reiser til sine nye hjem.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.