Kastrering katt

I dag har din katt blitt kastrert ved AniCura Sotra.

Før inngrepet fikk katten lagt et venekateter. Dette ble fjernet igjen før du hentet ham. Du vil se at vi har klippet et felt på underarmen, og du vil kanskje se et lite hull. Noen ganger blør det litt når vi fjerner venekateteret, og det kan derfor være at katten har en liten bandasje. Denne kan fjernes når dere kommer hjem. Som du vet, har katten din vært i narkose, og han vil derfor være sliten når du henter han. Det er ikke uvanlig hvis han legger seg til å sove resten av kvelden og natten. Fordi katten din har fastet før inngrepet, vil han være veldig sulten. Vær sikker på at han er våken nok før du gir ham mat, og hold et øye med han i starten når han spiser og drikker.

Etter at katten sovnet, fikk han smertestillende og operasjonsfeltet ble klippet, vasket og desinfisert. Det ble gitt lokalbedøvelse i huden i scrotum (pungen). Deretter ble det lagt to små snitt (ca 1 cm) over hver testikkel, hvor disse så ble fjernet gjennom. Blodkarene lukkes av med tråd som absorberes av kroppen. Katten vil ikke trenger å fjerne sting senere. Det er viktig å passe på at katten ikke slikker på operasjonssåret. Munnen og spyttet inneholder mange bakterier som kan forårsake infeksjon. Er det vanskelig å holde ham fra det, er det mulig å kjøpe med en halskrage fra dyreklinikken. La katten ligge varmt og godt når han kommer hjem. Gjerne på et bad med varmekabler, og ha en dokasse tilgjengelig. For at sårene skal få ro til å gro, er det best om katten holdes innendørs i en liten uke (5 dager).

Da du hentet katten fikk du med deg en resept på smertestillende. Disse kan du hente på hvilket som helst apotek. Siden katten har fått smertestillende i dag, trenger du ikke starte behandlingen før i morgen. Han skal ha 1 tablett om dagen i 3-5 dager. Fordi katten har fått fjernet testiklene, vil han ikke lenger produsere sædceller og kunne forplante seg. Testiklene er også kilden til kjønnshormonet testosteron. Mangel på dette vil resultere i at han vil bli mer stedbunden og rolig. Han vil heller ikke ha et behov for å markere terretorium. Dette gjør at urinen ligger lenger i blæren enn før. Ordinært kattefôr innholder ofte et nivå av salter og mineraler som for kastrerte katter blir for høyt. Disse fungerer som byggesteiner for urinkrystaller, som senere kan utvikle seg til urinveisstein. Mange er også nervøse for at hannkatten skal bli overvektig etter kastrering. Stoffskiftet blir nedsatt, samtidig som at katten ikke lenger har et sterkt driv til stadig å vandre på jakt etter hunnkatter. Han vil ha mer tid til å sove og spise. Vi på dyreklinikken anbefaler derfor at du bytter til et fôr spesielt utviklet for kastrerte katter. Dette fôret inneholder kontrollerte mengder salt og mineraler, samt mindre kalorier. Du kan kjøpe Hill’s eller Eukanuba hos oss. Spør oss gjerne om dette!

Lurer du på noe mer, ikke nøl med å ta kontakt. Vi hjelper deg gjerne!
Vennlig hilsen veterinærene og dyrehelseteamet ved AniCura Sotra.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.