Sårrens

I dag har din katt fått sårbehandling ved AniCura Sotra.

De vanligste sårtypene vi ser hos katt er bittsår etter slagsmål med andre katter. Katter har mye bakterier i spyttet og disse forårsaker en infeksjon i det åpne såret. Katter kan også få sår av å ha stukket seg på et skarpt objekt. Mindre sår hos katt, kamufleres ofte av pelsen og kan derfor være vanskelige å oppdage. Når bakterier trives, dannes det puss. Puss kommer ved betennelse, og er en blanding av blodceller, dødt vev og bakterier. Når hullet i huden hvor katten ble skadet lukker seg, vil pusset samle seg opp og danne det vi kaller en pussbyll.

Når vi behandler et slikt sår, tar vi hull på byllen slik at pusset kan renne ut. Deretter skylles innsiden av lommen som pusset har laget under huden. Dette gjøres med en desinfiserende væske som dreper restene av bakterier. Hullet blir ikke sydd igjen eller bandasjert. Dette er for å hindre ny oppsamling av puss.

Før vi startet med sårbehandlingen, ble det lagt et venekateter. Dette ble fjernet igjen før du hentet katten. Du vil se at vi har barbert et felt på underarmen, og du vil kanskje se et lite hull i huden. Noen ganger blør det litt når vi fjerner venekateteret, og det kan derfor være at katten har en liten bandasje. Denne kan fjernes når dere kommer hjem.

For at vi skulle få renset skikkelig, fikk katten en korttidsvirkende bedøvelse, og den vil derfor være litt sliten i dag. Det er ikke uvanlig hvis den legger seg til å sove resten av kvelden og natten. Fordi katten har fastet før behandlingen, vil den være veldig sulten. Vær sikker på at katten er våken nok før du gir den mat, og hold et øye med den når den begynner å spise og drikke.

Du har fått med deg en resept på smertestillende. Disse kan hentes på apoteket. Følg anvisningen på pakken. Katten har fått smertestillende i dag, så du kan begynne behandlingen i morgen. I noen tilfeller er ikke rensing alene nok for å behandle såret og du vil i såfall ha fått med deg en resept på antibiotika også. Antibiotika vil drepe det som evt er igjen av bakterier i såret. Medisinen kan du hante ut på apoteket. Følg anvisningen på pakken. Katten har i så tilfelle fått antibiotika i dag, og du kan begynne behandlingen i morgen.

I enkelte tilfeller legger vi et drén for å lede væske vekk fra såret. Dette vil måtte skiftes ut om noen få dager. Time til kontroll og bytte av drén/rens rundt drén avtales når dyret skrives ut fra klinikken.

For at såret skal kunne gro, er det viktig at katten ikke slikker eller klør på det. Er det vanskelig å holde den fra det, er det mulig å kjøpe med en body eller halskrage fra dyreklinikken. Ikke alle katter bryr seg om såret. Da trenger den selvfølgelig ikke ha noe på seg. For at sårene skal få ro til å gro, anbefaler vi at du holder katten inne så lenge den får medisiner/til drénet er fjernet.

God bedring!

Lurer du på noe mer, ikke nøl med å ta kontakt. Vi hjelper deg gjerne!
Vennlig hilsen veterinærene og dyrehelseteamet ved AniCura Sotra.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.