17. mai feiring for kjæledyr

17. mai er en festdag i Norge. Vi samles og feirer med fløyter, tog, korpsmusikk og salutter. Og vi spiser pølser, is og spekemat. Men det er ikke alle som er like glad for slike festligheter som du og jeg. På en dag hvor det er mye støy og mange mennesker samlet, ønsker dine kjæledyr helst å være hjemme.

Korps, barn, støy og store folkemengder vil lett skremme hunden. En hund får med seg mye mer av bevegelser, lyder og lukter enn det vi gjør da deres sanser er mye mer følsomme enn våre.

Hvis hunden din er redd for smell og høye lyder, kan det være lurt å forsøke å unngå dette. Vær sammen med hunden når det skytes salutt, men ikke trøst den om den blir engstelig. Forsøk heller å avlede oppmerksomheten med innendørs lek eller mat.

La hunden være igjen hjemme når du går for å se på toget. På steder der mange mennesker stimler tett sammen, vil små hunder nede på bakken lett kunne bli oversett og i verste fall tråkket på. Dette vil gjøre hunden din engstelig og være en potensiell skadeårsak. Hunder er heller ikke glad i støy og høy musikk.

Det har også blitt vanligere å pynte hunden med hundebunad på festdager. Slike plagg kan begrense hundens bevegelighet og være varme. Så tenk deg nøye om før du utsetter din hund for et slikt plagg. Er dette til glede for deg eller for hunden?

Dersom man ønsker å gi hunden en trivelig 17. mai, ønsker den seg helst kvalitetstid med familien tidlig på morgenen og senere på dagen. De færreste hunder har forutsetningene for å takle alle inntrykkene, støyen og folkemengden på 17.mai.

Hundevennlig feiring av 17. mai

At hunden ikke får være med og se på barnetoget betyr ikke at han eller hun ikke får feiret nasjonaldagen. Her er noen tips til hundevennlig feiring:

  • Ta den med ut på en fin tur i skogen eller et sted hvor det ikke foregår bråk og festligheter. Hvorfor ikke ha 17.mai-frokosten i skogen? Pakk ned festmaten og dra til skogs, finn et hyggelig sted og nyt naturen mens hunden får utforske og slappe av. En leke fylt med mat gjør susen for hunden mens dere spiser.

  • Har du ikke en slik mulighet, kan du aktivisere den med lek og søk hjemme. Gi noe godt å tygge på. Tygging er faktisk et av hundens behov. Det gir den noe godt å spise, og samtidig er det avslappende og tilfredsstillende å drive med. Tørrfisk, oksemuskler eller en leke fylt med god mat er gode tips. Husk å ha vann tilgjengelig.

  • Lag et vaffelspor: Bind et vaffelhjerte i en snor, slep den etter deg og ta den opp etter noen skritt for å lære hunden å spore først vaffellukt, deretter lukten av deg. På enden av sporet ligger du og venter med jackpoten – et vaffelhjerte! Bare pass på at ikke det blir mer vaffel enn hundemagen tåler.

  • La hunden være hjemme: dersom du ønsker å feire med korps og allsang, må hunden få være hjemme. Vet du at det blir mye støy, kan du sette på TV eller radio samt passe på at vinduene er lukket.

  • Gi hunden hjernetrim: Ta med hunden ut på kvelden når folk har dratt hjem og la den utforske alle luktene etter dagen. Dette er super hjernetrim og du får garantert en fornøyd hund!

  • Dersom du tror hunden blir engstelig: Hold den med selskap eller få tak i noen som kan passe. Søker hunden trøst hos deg, la den få det (men ikke trøst den unødig, det kan forsterke frykten). Ha på radio eller tv og trekk for gardiner og persienner. Invester i en Adaptil-diffuser til å plugge i veggen. Denne skiller ut beroligende feromoner (DAP) tilsvarende det tispen skiller ut mens hun dier valpene og har betryggende effekt på mange hunder. La den stå i veggen noen dager i forkant for å få best effekt.

Katt og 17. mai

Du må også passe ekstra godt på pus denne dagen. Den bør være innendørs, slik at den ikke stikker av om den blir redd på grunn av korpsbråk eller uvante situasjoner. Sørg for at katten har steder å trekke seg tilbake til. Sett gjerne på lav musikk om katten din blir nervøs på grunn av støy. Det finnes en DAP-variant for katter også, som du kan forsøke om pus blir stresset (Feliway).

Andre dyr, som hester og kaniner, bør heller ikke være utendørs dersom det blir mye støy der du bor. Du kan gjerne passe på at de har noe å spise på i det korpset går forbi, slik at de har noe å roe seg ned med.

 

Kilde: Dyrevernalliansen og Mattilsynet

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.