Julemiddag for alle

Julen er endelig her, og festmåltidene avløser hverandre i hurtig rekkefølge. For våre kjæledyr kan dessverre julens fristelser medføre livsfare. Hvert år blir dusinvis av sjokoladeforgiftede hunder og glitterspisende katter behandlet av landets veterinærklinikker. Men det er mulig å la hunden eller katten delta i festlighetene på en sikker måte!

"Generelt anbefaler man at hunder og katter spiser fôr tilpasset dem. Men en dag i året ønsker man kanskje å dele julemiddagens herligheter og da kan det være nyttig å vite hva som er passende for en firbent. Dyrene er som folk flest - noen har en mage som tåler alt, andre har følsom mage og enkelte har til og med allergier." sier Karin Löfqvist, spesialist i hunde- og kattesykdommer og lederveterinær ved AniCura dyrehospital i Hässleholm.

 

Mange av rettene på julebordet er svært fettholdige, og selv om fettet er en god kilde til energi for hunder og katter, er det lett at det blir for mye av det gode. I verste fall kan et fettrikt måltid forårsake betennelse i bukspyttkjertelen.

Det er viktig å kun gi små smakebiter av julemat – ikke store porsjoner. Da kan man nemlig risikere at julefeiringen blir mindre hyggelig, med dårlig mage og nattlige toalettbesøk.

Foruten sjokolade, må du også unngå å gi mat som inneholder løk, rosiner eller høyt saltinnhold.

 

Her er noen tips om retter som kan serveres på den dyrevennlige julemiddagen:

 • Ribbe eller skinkestek uten fett og svor
 • Tørrfisk
 • Laks uten bein
 • Julepølse
 • Kjøttboller uten løk
 • Halve egg
 • Brød uten rosiner eller nøtter
 • Risengrynsgrøt går bra hvis dyret ikke er følsom for melkeprodukter

 

"Akkurat som tannlegen blir opptatt i julen med knekte tenner og plomber mistet i karamell, behandler vi veterinærer dusinvis av sjokoladeforgiftede hunder og opererer minst et par meter med juletreglitter fra katter. Katter er også glade i julebånd, og for dem er gaveåpningen en fest som kan ha uheldige konsekvenser." sier Karin, og foreslår å raskt rydde opp i julegavepapir og bånd, eller aller helst unngå båndene helt.

Hvis du har en hund som ønsker å kose seg med julegodteri, er det viktig å vite at selv sukkerfritt godteri kan være en fare, særlig hvis den inneholder søtningsstoffet xylitol.

 

Mer informasjon om mat og planter som kan utgjøre en risiko for kjæledyr er tilgjengelig her og hos giftinformasjonssentralen.

Ved uhell, eller hvis dyret ditt ikke følger disse kostholdsrådene, kontakt veterinær.

 

Denne artikkelen er utarbeidet av våre kollegaer i AniCura Sverige, men oversatt av oss for å dele det gode budskap.

Flere nyheter

 • Skog- eller fjelltur med hunden?

  Båndtvangen er over, jaktsesongen er i gang og vakre høstfarger lokker folk til fjells. Det er fantastisk for hunder å få bevege seg fritt i naturen, men med fri bevegelse kommer det ofte flere skader enn normalt. Her er noen ting du bør tenke på!
   Les mer om dette
  • Flere påkjørsler om høsten

   Om høsten får klinikkene våre inn nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen. Kommer vi kanskje litt sent i gang med refleksbruken? Og er det nok med en refleks?
    Les mer om dette
   • Hund i varm bil

    Vi har hatt en uvanlig varm sommer i store deler av landet, og selv en kort stund innelukket i en bil i denne varmen, kan være svært farlig for hunder. Det aller beste er å la hunden være igjen hjemme! Skulle likevel uhellet være ute, er dette det du skal gjøre.
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.