Øyelysing 27 Oktober!

Vår faste øyelyser kommer til oss Torsdag 27 Oktober! Ta kontakt på 77 63 50 35 for timebestilling.

Øyelysing, som er en grundig undersøkelse av hundens øyne, gjøres som et ledd i avlsarbeidet for å diagnostisere arvelig betingede øyesykdommer hos ulike hunderaser.

Øyelysing kan kun foretas av veterinærer som har fått autorisasjon som øyelyser av Den Norske Veterinærforening. Det skjer etter en etterutdanning som går over flere år, og som avsluttes med tre eksamener. Det er innført krav om undersøkelse av øynene for mange raser. Hensikten er å kunne identifisere individer som bærer med seg arvelige øyesykdommer og ta disse ut av avlen. Flere raser har bl.a. arvelig grå stær.

Hos noen raser som er disponert for trykkstigning i øyet (glaukom, «grønn stær») foretas i tillegg undersøkelse av området for drenasje av væske fra øyet. Denne undersøkelsen kalles gonioskopi.

Øyelysning gjøres årlig på avlshunder, og flere ganger gjennom hundens liv for raser som er spesielt disponerte for arvelige sykdommer. Din raseklubb eller Norsk Kennel Klub kan informere deg om hva som gjelder for nettopp din rase.

Sykdommene vi ser etter er arvelige øyesykdommer som kan medføre alt fra nedsatt syn til tap av syn, og kanskje også smerte for dyrene. Vi ønsker å oppdage sykdomstegn tidlig, slik at disse genene ikke skal bli spredt videre i avl og til videre generasjoner. Vi kan også stagge utviklingen av noen sykdommer ved tidlig behandling, mens andre sykdommer ikke kan behandles.Undersøkelsen begynner med at pasienten får dråper i øynene som utvider pupillen. Øyelyseren bruker først et indirekte oftalmoskop for å se på netthinnen, og deretter en spaltelampe for å undersøke linse, øyelokkene og fremre deler av øyet. Hunden er våken under hele undersøkelsen. Alle funn noteres på en attest som er gyldig i ett år.

Flere nyheter

 • Skog- eller fjelltur med hunden?

  Båndtvangen er over, jaktsesongen er i gang og vakre høstfarger lokker folk til fjells. Det er fantastisk for hunder å få bevege seg fritt i naturen, men med fri bevegelse kommer det ofte flere skader enn normalt. Her er noen ting du bør tenke på!
   Les mer om dette
  • Flere påkjørsler om høsten

   Om høsten får klinikkene våre inn nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen. Kommer vi kanskje litt sent i gang med refleksbruken? Og er det nok med en refleks?
    Les mer om dette
   • Hund i varm bil

    Vi har hatt en uvanlig varm sommer i store deler av landet, og selv en kort stund innelukket i en bil i denne varmen, kan være svært farlig for hunder. Det aller beste er å la hunden være igjen hjemme! Skulle likevel uhellet være ute, er dette det du skal gjøre.
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.