Øyelysing 27 Oktober!

Vår faste øyelyser kommer til oss Torsdag 27 Oktober! Ta kontakt på 77 63 50 35 for timebestilling.

Øyelysing, som er en grundig undersøkelse av hundens øyne, gjøres som et ledd i avlsarbeidet for å diagnostisere arvelig betingede øyesykdommer hos ulike hunderaser.

Øyelysing kan kun foretas av veterinærer som har fått autorisasjon som øyelyser av Den Norske Veterinærforening. Det skjer etter en etterutdanning som går over flere år, og som avsluttes med tre eksamener. Det er innført krav om undersøkelse av øynene for mange raser. Hensikten er å kunne identifisere individer som bærer med seg arvelige øyesykdommer og ta disse ut av avlen. Flere raser har bl.a. arvelig grå stær.

Hos noen raser som er disponert for trykkstigning i øyet (glaukom, «grønn stær») foretas i tillegg undersøkelse av området for drenasje av væske fra øyet. Denne undersøkelsen kalles gonioskopi.

Øyelysning gjøres årlig på avlshunder, og flere ganger gjennom hundens liv for raser som er spesielt disponerte for arvelige sykdommer. Din raseklubb eller Norsk Kennel Klub kan informere deg om hva som gjelder for nettopp din rase.

Sykdommene vi ser etter er arvelige øyesykdommer som kan medføre alt fra nedsatt syn til tap av syn, og kanskje også smerte for dyrene. Vi ønsker å oppdage sykdomstegn tidlig, slik at disse genene ikke skal bli spredt videre i avl og til videre generasjoner. Vi kan også stagge utviklingen av noen sykdommer ved tidlig behandling, mens andre sykdommer ikke kan behandles.Undersøkelsen begynner med at pasienten får dråper i øynene som utvider pupillen. Øyelyseren bruker først et indirekte oftalmoskop for å se på netthinnen, og deretter en spaltelampe for å undersøke linse, øyelokkene og fremre deler av øyet. Hunden er våken under hele undersøkelsen. Alle funn noteres på en attest som er gyldig i ett år.

Flere nyheter

 • Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

  Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.
   Les mer om dette
  • Flåtten er her!

   Vårvarmen har allerede kommet i store deler av landet, og flåtten blir aktiv ved temperaturer over 4 grader. Mange har allerede funnet flått på sin hund eller katt. Flåttsesongen starter tidlig og varer lenge, og det er på tide å tenke på forebyggende preparater!
    Les mer om dette
   • Kattepest påvist i Agder!

    Flere har sikkert fått med seg at den svært smittsomme sykdommen Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest er påvist i agder. Vi oppfordrer alle katteeiere til å ta en titt i helsebok og pass, når fikk din katt sin siste vaksine? Er den beskyttet med riktig vaksine?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.