Flåtten er her!

Flåttsesongen er i gang. Det kommer som julaften på kjerringa hvert år, men det er på tide å beskytte seg mot den lille blodsugeren!

 

Det er mange diskusjoner om flått og flåttforebygging i forskjellige forum. Her har vi laget en liten oppsummering av de typene forebygging som finnes, og som er godkjente av Legemiddelverket. 

Når vi snakker om flått er det viktig å være oppmerksom på to ting: flåtten kan ha med seg forskjellige smittestoff (borreliabakterien er bare en av disse) og flått som biter seg fast må sitte en viss tid før smitten overføres. Det er langt fra all flått som er smittefarlig, men det finnes ingen måte å vite hvem som har smitten i seg. 

De smittestoffene som er vanligst overført av flått i Norge er borreliabakterien (som gir borreliose), blodparasitten Babesia canis (som gir babisiose og anemi) og bakterien Erlichia Canis (som gir erlichiose) og TBE-virus (som gir TBE, en hjenehinnebetennelse). Denne siste er uvanlig i Norge. 

I tillegg til å ungå sykdom hos hund eller katt, ønsker de ferreste av oss at flått kryper rundt i pelsen til hund eller katt og så faller av i sofaen hjemme, der de kan krype over på barn og voksne i familien. Noen preparater har en såkalt repellerende effekt, og da minsker du faren for at levende flått kommer med hunden eller katten hjem og kan feste seg på mennesker. 

Dråper: dreper og repellerer (flåtten vil ikke bite seg fast) har i tillegg lopper, lus, pelsmidd og sandflue på hund. Dråpene varer en måned, og må påføres månedlig gjennom hele sesongen. Hunden kan bade med dråpene på, men ikke dusjes/bades de første timene etter påføring. NB! IKKE bruk Exspot til katt. For katt finnes egne dråper, disse har kun drepende, og har ikke repellerende effekt. 

Halsbånd: dreper og har antiblodsugende/repellerende effekt. Varer mellom 5 og 8 måneder, (forskjellige merker) altså hele sesongen. Bandet virker mot flått, lopper, lus og sandfluer. Finnes for hund og katt. Hunden kan bade og dusje med bandet på. 

Vaksine: beskytter kun mot borreliose. Ved førstegangs vaksinasjon må hunden få to vaksiner med tre ukers mellomrom. Vaksinen gir beskyttelse i et år, og hunden må vaksineres årlig. Flått kan likevel feste seg på hunden og overføre andre smitter enn borrelia. Ingen effekt mot anaplasma eller TBE, og heller ikke mot at hunden tar med seg flått hjem til menneskene sine. Den finnes kun til hund.

Tabletter: Drepende effekt etter at flåtten har bitt seg fast. Flåtten dør innen ca. 12 timer, og får dermed ikke overført smittestoffer. Ingen repellerende effekt. Virker også mot lopper. Varer i 8-12 uker. Kun til hund.

Bivirkninger: Veldig få hunder får bivirkninger av flåttmidler. Noe kløe kan forekomme ved bruk av dråper eller band, og noen hunder får en allergisk reaksjon mot disse. Det er heldigvis sjeldent. Tabletter kan gi blant annet diaré hos enkelte, mens vaksinen kan gi hevelse og lett feber hos noen få hunder. 

Skal du sørover i Europa med hunden anbefaler jeg å bruke dråper eller halsbånd fordi de også beskytter mot sandfluer. Disse kan ha også med seg erlichia-smitte, som gir erlichiose. 

Bruk alltid preparater fra veterinær. Man får kjøpt mye rart på nettet og i dyrebutikker, og vi ser årlig forgiftninger og til og med dødsfall på grunn av bruk av preparater kjøpt uten resept. Disse inneholder ikke medisinske virkemiddel, og i beste fall har de ingen virkning. De kan ha riktig stygg virkning med allergiske reaksjoner i huden, forgiftninger med nevrologiske symptomer og i verste fall døden til følge.

Flere nyheter

 • Vi kårer Årets blodgiver 2023

  14. juni er internasjonal blodgiverdag, og det er ikke bare mennesker som kan gi blod. Flere av våre dyreklinikker- og sykehus har blodbank eller kan hjelpe til med en blodoverføring om det en hund eller katt skulle ha behov. Vi er selvsagt avhengige av blodgivere, også hos oss. Det er på tide å gjøre stas på våre fantastiske firbente livreddere!
   Les mer om dette
  • Avkjølende tips for varme dager

   Det trenger ikke bli sydentemperaturer før mange hunder synes det er i varmeste laget. På hundene merker vi det på økt pesing, mindre aktivitet og en tendens til å trekke mot skygge, kalde underlag og kanskje til og med vann, men skattene gjerne gjemmer seg vekk, peser, sover mer og er sedate. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å kjøle ned den pelskledde!
    Les mer om dette
   • Når noen skal passe dyret ditt

    Skal du på tur alene, mens Fido eller Mons får være hjemme eller hos venner? Gjør dyrepasser-livet enklere med disse tipsene!
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.