Lungeorm hos katt

Kattens lungeorm (Aerostrongylus Abstrosus) får mer og mer oppmerksomhet, da det er mistanke om at dette er en parasitt i fremgang.

Katter kan få i seg parasitten ved å fange/spise f.eks fugler og mus som har spist parasittens mellomvert; nemlig snegler. Katten kan også få parasitten gjennom å spise snegler og sneglens slim som er på gress.

Alle utekatter har derfor risiko for å bli smittet. 

Parasitten vandrer til kattens lunger der den legger egg. Eggene utvikler seg til larver som katten hoster opp, svelger og som så passerer ut med avføringen. Parasitten må via en mellomvert (snelger) for å utvikle seg til et mellomstadie som nye katter få i seg som nevnt over.

Det er usikkert hvor mange katter som bærer parasitten. Mye indikerer at parasitten er mest vanlig på vestlandet, men det er rapportert om positive prøver også fra andre steder i landet.

Hos AniCura Dyresykehuset Bergen Nord har veterinær Hilde Røssland forsket på rundormen, og hun har stor kompetanse på området.

Symptomer

Symptomene varierer. Noen katter har ingen symptomer, og diagnosen stilles først når katten sederes og puster dårlig/har dårlig oksygenopptak i bedøvet tilstand.

Fuktig hoste er relativt vanlig, i tillegg til at katten puster raskere enn vanlig. Hos noen katter ser man renning fra nese og øyne.

Diagnose

Parasitten påvises ved at veterinæren påviser parasittens egg i kattens avføring, og rett behandling startes basert på dette.

Ingen ormekur virker forebyggende, og ikke alle typer ormekur virker mot lungeorm. Parasitten er artsspesefikk og kan derfor ikke smitte f.eks. hunder, kaniner eller oss mennesker.

Flere nyheter

  • Vi kårer Årets blodgiver 2023

    14. juni er internasjonal blodgiverdag, og det er ikke bare mennesker som kan gi blod. Flere av våre dyreklinikker- og sykehus har blodbank eller kan hjelpe til med en blodoverføring om det en hund eller katt skulle ha behov. Vi er selvsagt avhengige av blodgivere, også hos oss. Det er på tide å gjøre stas på våre fantastiske firbente livreddere!
      Les mer om dette
    • Avkjølende tips for varme dager

      Det trenger ikke bli sydentemperaturer før mange hunder synes det er i varmeste laget. På hundene merker vi det på økt pesing, mindre aktivitet og en tendens til å trekke mot skygge, kalde underlag og kanskje til og med vann, men skattene gjerne gjemmer seg vekk, peser, sover mer og er sedate. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å kjøle ned den pelskledde!
        Les mer om dette
      • Når noen skal passe dyret ditt

        Skal du på tur alene, mens Fido eller Mons får være hjemme eller hos venner? Gjør dyrepasser-livet enklere med disse tipsene!
          Les mer om dette

        Feil

        Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.