Yorkshire Terrier

Denne firbeinte vennen som er kjent for sin vakre pels, er klassifisert som en selskapshund, men personligheten er ren terrier. Yorkshire terrieren er smart, nysgjerrig og elsker å leke. De er kjent for å være litt bjeffete, men hvis den blir trent godt, vil den gjerne krølle seg sammen på fanget ditt om kvelden.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Barnevennlig

    Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
  • Trening

    Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
  • Erfaring

    Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
  • Pelsstell

    Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
  • Røyting

    Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
  • Bjeffing

    Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Yorkshire terrier, også kalt yorkie", har sin opprinnelse i Yorkshire. På midten av 1800-tallet kom vevere fra Skottland til Yorkshire på jakt etter arbeid og hadde med seg flere forskjellige varianter av små terriere. Det finnes ingen eksakte nedtegninger som beskriver rasene som bidro til å skape yorkier, men basert på utseendet antas det at Clydesdale, paisley og skye terrier alle er forfedre til yorkien.

På grunn av deres lille størrelse ble Yorkshire terriere opprinnelig avlet for å fange rotter i Yorkshire-møller og gruver under den industrielle revolusjonen. Etter hvert som de utviklet seg til å bli mer og mer selskapshunder, ble de populære som skjødehund for engelske damer i sen viktoriansk tid.  Selv om dette høres fornemt ut, er opprinnelsen helt tydelig fra arbeiderklassen.

Temperament

Liten i størrelse, men stor i personlighet; Yorkshire terrier er aktiv, veldig beskyttende, smart, nysgjerrig og glad i oppmerksomhet. Yorkien er både underholdende, sta og kjærlig overfor familien sin. Tro til sin terrierarv, er de noen ganger mistenksomme overfor fremmede, og mange under-sosialiserte yorkier vil bjeffe på rare lyder eller mennesker.

Aktivitetsnivå

Selv små hunder krever trening for å holde seg sunne, både mentalt og fysisk. Og som de fleste terriere, er yorkien en energisk følgesvenn i en liten pakke. Selv om det er mange år siden de hadde en "heltidsjobb" som rottefangere i gruvene, har de fleste av disse hundene et sterkt ønske om å jage, leke og bruke å musklene.

Yorkier vil dra fordel av både moderat trening, for eksempel lange turer, samt å jage etter en tennisball i bakgården. Å delta i hundesport som lydighet eller agility er også en god ide for å holde yorkien sunn og samtidig utfordre den mentalt.

Pelspleie

Yorkshire terrier-pelsen er lang, silkemyk og helt rett. Pelsen er veldig lik på menneskehår, og bør behandles deretter. Hvis du stiller ut din yorkie og holder pelsen i utstillings-lengde, krever den mye vedlikehold.  Hunden må børstes daglig.  Selv om du holder pelsen trimmet kort, er det viktig å børste yorkien din for å holde den ren. Håret på den øvre delen av hodet skal trimmes kort eller trekkes opp i en toppknute for å unngå øyeirritasjon. Det som er positivt med pelsen er at yorkier ikke røyter mye, noe som kan gjør dem mindre problematiske for noen mennesker med allergi. Venn den til å bli børstet i tidlig alder, helst fra den dagen valpen din flytter inn.

Trening

Yorkier bør fra en tidlig alder sosialiseres til forskjellige situasjoner, mennesker og andre hunder. La hunden din stadig oppleve nye situasjoner, men alltid i en rolig og hyggelig atmosfære. Rasen elsker sine eiere og er veldig intelligent og ivrig etter å tilfredsstille. De fleste yorkier reagerer godt på trening fordi de elsker all oppmerksomheten de får for å gjøre triks. Og til tross for den lille størrelsen, kan yorkier delta i og være gode på aktiviteter som rallylydighet, agility og lydighet.

Størrelse og vekt

Yorkier er ikke alltid helt like i størrelsen. Det er relativt vanlig at et enkelt kull inneholder hunder av forskjellige størrelser. Det du kan forvente, er en høyde på 15–25 cm og en vekt på 2–3 kg for en fullvoksen yorkie. I følge NKK skal vekten ikke overskride 3,2 kg.

Farge

Yorkshire terrier er en langhåret rase som ikke har en underpels som mange av de andre rasene. Pelsen har flere farger; blå, svart, gull og tan. Valper blir født svarte, med den blå og tan pelsen utvikler seg gradvis, vanligvis etter at de er et år gamle.

Spesielt for rasen

Yorkier er ikke et godt valg for småbarnsfamilier fordi den lille størrelsen gjør den utsatt for skader. Men som ledsager og venn til litt eldre barn og voksne, er det en hendig hund som er lett å ha med seg.

Arvelig sykdom

De fleste yorker lever lange, sunne liv, men det er noen forhold som er vanlige for rasen. Som nesten alle små hunderaser er de utsatt for å få patellaluksasjon. Denne tilstanden innebærer at en eller begge kneskåler kan skli ut av ledd, noe som er smertefullt. Disse hundene kan også være utsatt for øyeproblemer, tannproblemer, hypotyreose og Legg-Calve-Perthes sykdom. De må ofte rense tenner flere ganger i året for å holde tannhelsen god nok. I tillegg er det mer sannsynlig at en miniatyrhund som yorkie blir skadet av fall, av andre hunder og uheldige mennesker.

Mat

Mengden mat som er riktig for hunden din, vil variere med forskjellige mattyper. Det er noen fôrtyper som har mye kalorier, mens andre har færre kalorier. Husk at en svært aktiv hund vil trenge mer mat enn en «sofahund». Hold hunden din i god form ved å måle opp maten og mate den to ganger om dagen i stedet for å la maten være ute hele tiden.  Husk at snacks eller rester av menneskemat fort kan utgjøre en svært stor mengde kalorier for en så liten hund som yorkien, så vær veldig forsiktig med dette!

Type

Selskapshund

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.