Tannproblemer hos hund

Tannsykdom er et vanlig problem hos hund og katt. Ca. 80% av alle hunder får en form for tannproblem i løpet av livet, og mange av disse har smerter i munnhulen.

Hvordan utvikles problemene?

Fôrpartikler og bakterier samles langs tannkjøttranden og danner plakk. Om dette ikke fjernes reagerer mineraler i spyttet med plakket og danner tannstein. Tannstein irriterer tannkjøttet og forårsaker tannkjøttbetennelse. Dette fører til lommedannelser mellom tenner og tannkjøtt og fremmer bakteriell vekst i munnhulen. Tilstanden kalles periodontitt og forårsaker løse tenner, tannrotsabcesser, nedbrytning av benvevet rundt tannen og infeksjon. Som regel er dårlig ånde det første eier merker. 

Faktorer som øker forekomsten av tannstein og tannkjøttbetennelse:

 • Alder og dårlig generel helsestatus
 • At hunden ikke får tørrfôr eller harde gjenstander å tygge på.
 • Rase; enkelte små hunderaser har tett tannstilling.
 • Slikking; pels kan sette seg fast mellom tennene.
 • At eier ikke gjør daglige tiltak for å unngå tannsykdommer.

Symptomer på tannkjøttbetennelse:

 • Dårlig ånde
 • Blødninger fra tannkjøttet, rødt og irritert tannkjøtt.
 • Pussdannelse rundt tennene
 • Løse eller manglende tenner.
 • Hunden vegrer seg for å åpne munnen/ klorer seg rundt munnen.
 • Manglende apetitt og sleving
 • Hunden har problemer med å tygge, eller bruker kun ene siden til å tygge.
 • Agressjon, irritabilitet og depresjon.

Hvordan behandles tannkjøttbetennelse?

Vi deler inn sykdommen i flere stadier, alt ettersom hvor langt den har kommet. Stadium en og to behandles med fjerning av tannstein og polering av tennene i bedøvet tilstand hos dyrlegen, kombinert med forebyggelde tiltak i hjemmet. Stadium tre og fire behandles også slik, med ofte må det i tillegg tannkjøttkirurgi og tanntrekk til for å rette opp på de verste skadene.

Her kan du se hvordan tannbehandling foregår. 

Behandling av tannfraktur/ knekt tann

Dersom det er åpent inn til tannens indre (pulpa), skal det legges en fylling (pulpakapping) eller en rotfylling. Alternativt må tannen trekkes. Tannfrakturer skal alltid behandles, enten det dreier seg om en melketann eller en permanent tann. En knekt tann som blir stående ubehandlet, vil kunne bli opphav til smerter i mange år fremover.

Her kan du lese mer om skader/frakturer på tenner. 

Etterbehandling og forebygging

Periodontitt er en irreversibel tilstand, så den beste behandlingen er derfor å prøve å forebygge slik at sykdommen aldri utvikles. Det beste forebyggende tiltaket er DAGLIG tannpuss og det finnes spesielt utviklede tannbørster og tannpasta til hunder og katter, eller man kan bruke et tannskyllemiddel.

Her kan du se en video om hvordan man pusser tennene til hunden.

Flere av de store fôrprodusentene har egne fôr som er laget med tanke på forebyggelse av tannstein. Spør oss gjerne om hvilket fôr som passer din hund! Det finnes også egne tyggebein eller tyggeflak som til en viss grad kan veie opp for daglig tannpuss, men ikke alle er av like god kvalitet. Spør din veterinær eller dyrepleier om råd. 

Dårlig ånde er ikke bare ubehagelig for de som skal kose med hunden, det er ofte tegn på smertefulle sykdomstilstander i munnen. 

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.