Tannfraktur på hund

Tannfraktur innebærer tap av tannvev. Det kan være en enkel fraktur, dvs at skaden ikke går inn til pulpa (nerven) eller komplisert, der pulpa er involvert.

Årsak

Tannfrakturer oppstår ved skade på tennene forårsaket av harde objekter. Det kan skje under lek og slagsmål eller inntreffe når hunder tygger på bein eller steiner.

Forløp

Tannen er bygd opp av emalje, tannbein (dentin) og en rotkanal som inneholder pulpa (nerver og kar). Når nerven blir eksponert for bakterier og spytt, svulmer den opp. Dette forårsaker smerte og det iser i tannen. Tannens rot kan ikke utvides fordi den er omsluttet av den harde tannen. Derimot øker trykket og blodsirkulasjonen hemmes. Denne prosessen er smertefull for hunden. Når nerven er død, avtar som regel smerten. I rotkanalen der den døde nerven ligger dannes det en gunstig miljø for bakterier. Det er dette bakterieangrepet som bidrar til at det lukter vondt fra hundens munn. Bakteriene kan så trenge gjennom rotspissen og forårsake en tannbyll (tannrotsabscess).

Hva kan man gjøre selv?

Prøv å unngå at hunden leker med harde gjenstander som kan skade tennene. Dette gjelder også oksebein.

Hundens tenner bør undersøkes regelmessig. Dersom dyreeieren selv kan inspisere tennene på sin egen hund er det bra, ellers vil veterinæren hjelpe til med dette. Hunder viser sjelden smerte slik som mennesker gjør. I blant kan dyreeier merke at hunden har blitt gladere og piggere først etter at tannbehandlingen er utført, da forandringene kan komme gradvis og være vanskelige å oppdage mens de utvikles.

Behandling

Det er ikke lurt å la en frakturert tann forbli ubehandlet. En frakturert tann med en skadet rot bør enten ekstraheres (trekkes) eller rotfylles. Ukompliserte tannfrakturer (ikke inn til pulpa), bør behandles ved at den skadede strukturen repareres med kompositt.

Bildet viser en fersk skade der det kommer blod fra pulpa (der nerver og blodkar ligger).

Her ses en brukket kinntann der hullet inn til rotkanalen er synlig. Nerven var død og hunden hadde en tannbyll, en såkalt rotspissabcess. Denne hunden hadde tygget på et okseben.

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.