Sår på hornhinnen er en skade/sykdom som kan forekomme hos alle raser i alle aldre. Enkelte raser er mer utsatte for sykdom og skader i hornhinnen på grunn av store, utstående øyne. Skaden oppstår når et fremmedelement, som for eksempel en kvist eller en katteklo, skader hornhinnen. Det kan og innimellom skyldes små, nesten usynlige, øyevippehår som vokser inn mot øyet og skader det. Hornhinnen består av flere lag, og alvorlighetsgraden avhenger av hvor dyp skaden er. Enkelte ganger er skaden så dyp at det nesten, eller helt, går hull på hornhinnen. En slik skade krever akutt behandling.

Kontakt dyrlege

Dyret vil etter et døgns tid få et tyktflytende, slimete sekret i øyet, og øyet ser rødt og irritert ut. Dette skjer fordi det oppstår en betennelsesreaksjon med bakterier. Den rosa slim­hinnen rundt øyet kan hovne opp og få en mørkere rødfarge. Ofte kniper hunden med øyet og kan klø seg eller gni øyet mot ting.

Diagnostisering

Ved klinikken undersøkes øyet nøye. Innimellom er skaden så stor at den er synlig helt på egen hånd, men ofte ser man den ikke før en spesiell farge dryppes i øyet. Denne fargen fester ikke til normal, ikke-skadet hornhinne, men vil sette seg fast i dypere lag og lage et merke. Fargen blir enda tydeligere under UV-lys, og ofte brukes dette av veterinæren ved undersøkelsen. 

Behandling

Behandlingen avhenger av skadens omfang, og dyret MÅ undersøkes av dyrlege.

Det vil være nødvendig å dryppe eller smøre øyet, ofte flere ganger daglig. Hva slags medisiner som brukes avhenger av hva veterinæren finner på undersøkelsen. Husk at hvis du skal dryppe/smøre med flere forskjellige medisiner i samme øye, så er det viktig å vente minst 10 minutter mellom, sånn at medisinen rekker å trekke inn og ikke bare blir skyllt vekk. Som regel vil det også være behov for smertestillende da sår på hornhinnen kan gi store smerter. Hvis hunden er plaget vil den ofte prøve å klø seg, eller gni seg mot ting. Da kan det være nødvendig å ha på en halskrage for å beskytte øyet mot videre skade. 

Noen skader er så store eller dype at de krever kirurgisk behandling for å bli bra. Hunden må kontrolleres flere ganger av veterinær i perioden etter skaden, slik at komplikasjoner ikke oppstår. Ta kontakt om det dukker opp spørsmål underveis i behandlingen eller ved forverring av symptomene. 

 

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023.

Ta kontakt med veterinær

La oss snakke om tenner!

Mange dyreeiere tror at vennen deres har en sunn og frisk munn, men de tar feil. Faktisk har 80 % av alle voksne hunder og katter problemer med tannhelsen, men det kan være vanskelig å vurdere for dyreeieren selv. Vi er her for å hjelpe vennen din med å få et sunnere smil!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.