Katarakt og øyeskade hos hund

Dersom en skade ødelegger linsekapselen, får man en raskt utviklende katarakt. Linseproteiner lekker ut i øyet og vi får en phacoklastisk uveitt. Det vil si en betennelse inne i øyet som raskt ødelegger øyet. Dette er derfor en akutt tilstand som krever rask behandling.

Slike tilstander er forårsaket av en penetrerende skade, katteklo i øyet er den vanligste årsaken. Hullet i hornhinnen behøver ikke være veldig stort, men bør nesten alltid sys så snart som mulig. Ofte er det ikke mulig å se linsen (stille diagnosen sikkert) før etter noen dager når man har fått klarnet øyet og fått opp pupillen. Hvis man ser kataraktutvikling i linsen må man gjøre kataraktkirurgi for å redde øyet, og ofte redder man også mye av synet. Ingen skader er helt like og den enkelte pasient må vurderes i forhold til prognose. Uveittbehandling frem til undersøkelse er viktig. Eier må være motivert for en del behandling før og etter kirurgi.

For at man skal kunne se er det en forutsetning at netthinnen er intakt og at de andre mediene i øyet også er klare. Noen må opereres i to omganger. Skaden i hornhinnen opereres først. Når øyet får roet seg og forhåpentlig klarnet kan behov for katarakt kirurgi vurderes. De fleste kan få ny kunstig linse, men forhold rundt skaden kan gjøre det umulig og legge inn ny linse og det kan også være vanskelig på grunn av øyets størrelse på veldig små valper. En vellykket operasjon, men uten linse vil gjøre hunden svært langsynt på det opererte øyet.

Dersom du tror at linsen er skadet i forbindelse med hull i øyet, bør du eller din veterinær snarest ta kontakt med en av de fire kirurgene i Norge som utfører kataraktkirurgi. Tre av disse finner du hos AniCura.

Dersom man er usikker på omfanget av skaden kan man også ta kontakt med en øyelyser for hjelp til vurderingen. Mer info om kataraktkirurgi finner du her:

Kataraktkirurgi (kirurgi ved grå stær)

Katarakt kirurgi og diabetes mellitus (-tidligere kalt sukkersyke)

Redigert av veterinær i AniCura, mars 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.