Rennende øyne hos hund

Rennende øyne skyldes vanligvis enten en økt tåreflod, en dårlig tårekvalitet eller at drenasjen gjennom tårekanalene ikke fungerer slik det skal.

Økt tåreflod skyldes en irritasjon og/eller smerte i øyet av en eller annen årsak. Et eksempel på dette er feilstilte hårstrå som ligger inn mot hornhinnen (distichiasis/ektopiske cilier/trichiasis), feilstilte øyelokk som ikke ligger riktig mot øyeeplet (entropion/ektropion), utviklingsfeil, fremmedlegemer eller sår på horninne, blinkhinne eller øyelokk.

Andre årsaker kan også være ulike typer av øyebetennelser, et høyt trykk i øyet (grønn stær) eller nydannelser som vokser rundt, eller i, øyet.

Tårene består av vann, fett og slim. En riktig sammensetning av tårene er viktig for en god tårekvalitet og for at de skal fungere smørende og beskyttende for øyet. Et for høyt innhold av vann gir «vandige tårer» som ikke har samme evne til å bli liggende på øyet, noe som gir opphav til rennende øyne. 

Dersom drenasjen ikke fungerer, kan dette skyldes stopp i tårekanalen. Dette kan være medfødte utviklingsfeil, materie som tetter kanalen, skader eller en infeksjon. Dersom øyelokkene ikke ligger korrekt slik at de bøyer seg inn eller ut fra øyeeplet, vil ikke tårene nå tårekanalen og istedet renne utenfor øyet ettersom dette er den «letteste» veien. Ved tette tårekanaler kan prøve å spyle dem opp med spesiellt utstyr. Dette kan innimellom gjøres på våken hund hvis den er rolig, ellers gjøres det under lett bedøvelse så at hunden ligger i ro.

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.