10 spørsmål til oppdretteren

Det er mange ting du bør spørre oppdretter om når du er på besøk. Det viktigste er at du ikke forplikter deg til å kjøpe valp før du har besøkt oppdretteren og sett forholdene hundene lever under. Her har vi satt sammen en liten liste med 10 viktige spørsmål du bør stille din oppdretter.

Kan jeg se hvor valpene bor?

Det er avgjørende at du får se hvordan valpene vokser opp, hvor de tilbringer dagen, uteområde og hvor de sover. En seriøs oppdretter vil alltid ønske å vise frem omgivelsene. Valpenes områder skal være lyse, varme, rene og tørre og det skal være tilgang på vann og leker.

Kan jeg se på alle valpene i ro og mak?

Det er viktig at du får sette deg ned med hele kullet, og stille og rolig observere dem og hilse på dem. Valper skal være nysgjerrige og oppsøkende og komme deg i møte. Om valpene gjemmer seg og virker usikker og nervøs, er det et faresignal. Selv om det kan være fristende å redde nervøse og redde valper, ikke gjør det! Hvis du kjøper av en dårlig oppdretter, betyr det at oppdretteren kan fortsette sitt arbeid med valper som ikke har det bra.

Får jeg se tispa?

Be alltid om å få se hundemoren. Husk at hundemoren både har videreført gener til valpene og levd med dem de første viktige 8 ukene, så det er avgjørende at du synes tispa har et godt temperament. Se gjerne på tispa med valpene slik at du kan se hvordan oppførselen hennes er med dem. Dersom valpene ikke bor sammen med tispa og valpene er under 8 uker er det et alvorlig faresignal. Det kan være et tegn på at oppdretter driver med ulovlig hundehandel.

Har valpene blitt vaksinert, chipmerket og fått ormekur?

Alle valper skal behandles mot innvollsorm de første ukene. Det er en fordel at valpene er id-merket, og at chippen registreres på deg. Noen oppdrettere vaksinerer valpene før de flytter, mens andre venter og lar de nye eierne vaksinere valpene. Spør om dette. Første vaksine bør settes rundt 8 ukers alder (deretter ved 12 og 16 ukers alder).

Har valpene de nødvendige papirene?

Dersom valpene har stamtavle, skal stamtavlen alltid følge valpen. Det betyr at stamtavlen ikke skal ettersendes, men at du får den med valpen når du henter den. Alle valper bør ha vært hos veterinær før de forlater oppdretter, og ha helseerklæring, utfylt av en veterinær med norsk lisens dersom valpen kjøpes i Norge.

Hvorfor valgte du denne rasen?

Oppdretter har som regel en historie med rasen, og vet om alle de spesielle tingene ved rasen som gjør at den er så herlig som den er. Spør hva som gjør rasen spesiell, hva som er det beste med rasen og hva som er det verste. En god oppdretter bør være ærlig rundt rasens utfordringer og arvelige sykdommer, og ikke udelt positiv. Alle raser har noen utfordringer!

Hvilken mat gir du valpene?

Riktig ernæring er viktig for valpenes velvære og vekst. De trenger et godt valpefôr som passer deres behov. Spør også gjerne om hvilket fôr valpen har spist hos oppdretter, men vær kritisk om oppdretter selger eget fôr og mener at dette er det eneste riktige for valpen. Det kan godt være bra, men behovene hos individene er svært forskjellige. Rådfør deg med veterinær om ernæringen for å sikre at din valp får best mulige ernæring for akkurat dens behov.

Hvordan sosialiserer du valpene?

De første ukene av valpens liv er ekstremt viktige for sosialisering. Sosialiseringen starter allerede hos oppdretter, og det er viktig å få informasjon om hva valpene har opplevd. Er valpene vant til andre hunder? Har valpene møtt barn? Er de vant til å kjøre bil? Har de fått klippet klørne regelmessig? Har de blitt sosialisert på vanlige lyder i hverdagen (støvsuger, blender, ting som har falt på gulvet osv.)? En seriøs oppdretter bruker mye tid og energi på å sosialisere valpen slik at den får de beste forutsetningene for resten av livet.

Hvor ofte får du kull og hvor mange kull har hundemoren hatt?

En seriøs oppdretter bruker mye tid og energi på et valpekull. Derfor er det få oppdrettere som har mange kull årlig eller samtidig. Hvis en oppdretter har mange kull samtidig, kan det være et tegn på at han eller hun ikke bruker nok tid på valpene. Spør også om hundemoren har hatt valper før, og hvor mange kull hun har fått. En tispe bør ha maksimalt 5 kull i løpet av livet. Hvis tispa har hatt kull før, spør hvordan valpene har hatt det og kontakt eiere av valper fra tidligere kull og spør om deres erfaringer. Oppdretter bør være behjelpelig med å formidle kontakt, selv om de selvsagt ikke kan gi ut personalia uten den andres samtykke.

Hva er prisen på valpen og er det en kjøpekontrakt?

Det er alltid aktuelt å spørre om pris på valpen og å finne ut om oppdretter bruker kjøpekontrakt. Alle seriøse oppdrettere bruker kjøpskontrakt. Det bør ikke være merkelige klausuler eller trusler om bøter i en kjøpekontrakt.

 

Hvis du ikke får klare og konsise svar på spørsmålene dine, så bør du vurdere om dette er riktig valp for deg. Alle valper er vakre, men ikke alle valper er sunne og velfungerende. Avgjørelsen du tar kommer til å bestemme hvordan både du og hunden skal ha det de neste mange årene, og dess bedre forberedelser du gjør, jo større sannsynlighet er det for at du får den rette valpen.

Lykke til!

Les gjerne mer om kjøp av hund her. 

Redigert av veterinær i AniCura, mars 2023

Contact a veterinarian

Hvilken hund passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Hundens behov for aktivitet, pelspleie, dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår hunderasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen!

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!
Pet age calculator

Hvor gammel er din pelskling i menneskeår?

Is your pet a dog or a cat?

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.