Viktigheten av å sosialisere valpen din

Det er så mye nytt en valp skal lære! Hvordan sitte når han blir bedt om det, komme på innkalling, gå pent i bånd, hilse på mennesker uten å hoppe, og så videre. Men det er ingen oppgave som er så viktig som å vise valpen at verden er et bra sted.

Når du skal sosialisere en valp, er det viktig å introdusere nye ting sakte og sikkert. Det er bedre å se på én hund på avstand enn å la valpen hilse på mange hunder på en gang i hundeparken. Du er valpens beskytter, og du må hjelpe ham når han ikke kan håndtere ting. Dette betyr å stoppe ham hvis han er i ferd med å havne i trøbbel, ved å kaste en godbit i den andre retningen eller forsiktig lede ham bort ved hjelp av båndet, og belønne når han følger etter deg. Det er også din jobb å hindre skumle og farlige ting fra å skade og skremme ham.

Bruk avstand til din fordel

Den beste måten å sosialisere på, er på avstand og i det tempoet som passer for valpen. Finn et fint og rolig sted i parken. La valpen se på mennesker, hunder, ender, syklister, barn og så videre. Valpen trenger ikke å oppsøke disse tingene, det holder å bare observere. Kast en godbit han kan snuse på, og la ham utforske gresset, en pinne og asfalten. Hvis valpen blir giret opp av alle de nye tingene, så flytt dere litt lenger unna. Det er greit å være nysgjerrig, men hvis han blir oppjaget med bjeffing, piping eller at han drar i båndet for å komme seg bort til det som er spennende, så lokk ham bort med en godbit. Ikke bli sint – han er bare en baby som ikke vet hvordan han skal håndtere alt. Det er din jobb å vise ham hvordan det gjøres.

Ikke dra til parken på den mest travle tiden av døgnet. Velg heller en regnfull tirsdag ettermiddag i stedet for en solfylt lørdag morgen, hvis det er mulig. Du vil ikke at valpen skal bli overveldet. Hvis han blir veldig oppjaget, eller så trøtt og sliten at han sover i mange timer etterpå, så kan det være at det har vært for mye. Hvis det stresser ham, kan det ha motsatt effekt. Så i stedet for en valp som synes verden er et trygt, morsomt og fint sted, er den skummel og masete. Ta det litt roligere neste gang.

En lang liste å undersøke

Lag en liste med ting du vil at valpen skal oppleve. Hva denne listen skal inneholde, avhenger av hvor du bor og hva valpen kommer til å møte på i hverdagen. Hvis du bor i byen bør du gjøre en innsats for å ta en tur på landet for å se på kyr. Hvis du bor på landet, bør du ta en tur til byen. Pass på at dere øver på bilkjøring, å ta bussen og toget. Møt folk med hatter og paraplyer. Møt menn, kvinner, barn, mennesker i rullestol og fra ulike steder i verden. Folk med sykkelhjelmer, skjegg og briller. Barn som løper og barn som står stille. Store hunder, små hunder, svarte hunder, hunder med lang pels og hunder som snorker og grynter. Biler som kjører forbi, busser som kjører forbi, statuer og plastikkposer som flyr i vinden. Et bål, havet og alt som skjer innendørs; støvsugeren, føneren, tørketrommelen, TV'en, brødristeren, mikrobølgeovnen. En katt, marsvin og høner. Regn og vind. Hvis du planlegger å gå på hundekurs eller å konkurrere; oppsøk innendørs arenaer, agilityutstyr, mennesker som leker med hundene sine. Og så videre.

Sørg for at dere opplever de samme tingene på nytt etter en stund. Selv om den mest kritiske sosialiseringsperioden er før valpen er 12 uker gammel, er ikke vinduet lukket etter det. Tvert imot faktisk: unghunden kan reagere ganske annerledes enn en valp.

Lær hunden din til at alt er bra

Hvordan vise valpen at verden er et bra sted? Pass på at du ikke lokker ham nærme en ting, person eller et dyr. Marker heller med et «bra» (eller en klikker hvis du bruker det) og kast en godbit i motsatt retning. Et steg fram, og to steg tilbake – bokstavelig talt. På den måten sørger du for at valpen verken går for fort frem, eller at du ved et uhell prøver å påvirke ham til å gå nærmere enn han egentlig tør. Hvis du har en matmotivert valp, kan det være han går nærmere på grunn av maten hvis du bruker det for å lokke ham. Så la valpen se eller ta et steg fram, og kast godbiten motsatt vei. Og så: vent til valpen tar et steg nærmere igjen, og gi en godbit.

Oppsøk enkelte ting

Noen ting sånn som tog, kuer og katter er best å observere på avstand. Du vil at valpen skal være rolig rundt disse tingene, men ikke gå for nærmere. Andre ting som mennesker og hunder kan gå forbi, og du vil at han skal forstå at han belønnes dersom han passerer rolig. Andre ting som familie og venner, et par vennlige lekekamerater, veterinæren, en artig statue, bilen din eller treningsutstyret, er ting du ønsker at hunden skal være i kontakt med. Du kan trene på samme måte, men faktisk la ham treffe disse tingene. Pass på at du ikke lokker, og at godbitene kommer fra deg og ikke personen som hilser på valpen. På den måten lærer han at gode ting kommer fra deg, og han vil ikke oppsøke fremmede på gaten, som kanskje ikke er vennlige, for å få godbiter.

Hvis valpen er redd for noe, er det enda mer viktig at du lar ham øke avstanden til den skumle tingen. Bare ved å se på den og så gå bort er en fin måte å få ham til å forstå at han har kontroll. Du trenger ikke å presse ham, og i stedet for å ha som mål at valpen skal nærmere seg noe, kan du heller ha som mål at valpen alltid skal være trygg og glad. Hvis hunden din er redd for mennesker, hunder eller objekter, så ikke vent med å oppsøk hjelp fra noen som har spesialisert seg i hundeatferd. Sørg for at de har utdannelse og ikke er selvlærte, at de bruker metoder basert på forskning, og har en belønningsbasert tilnærming til læring.

Hovedmålet med å sosialisere hunden din er å gjøre ham selvsikker, glad og trygg. Dette kan ta tid for enkelte hunder, med andre går det fort. Men så lenge du jobber på en rolig måte, og tar ting sakte og i hundens tempo, altså at hunden ikke blir overstimulert, redd eller stresset, så er du på rett vei.

Har du spørsmål om dette temaet?

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Vil du snakke med en veterinær?

AniCura-appen har drop-in hver dag mellom 0700 og 2200!
Første besøk er gratis

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.