Lær hunden en oppmerksomhetslyd

Noen ganger kan omgivelsene og dets distraksjoner være litt overveldende for valpen. Selv om du har trent en frivilling innsjekk, eller hunden har en pålitelig innkalling og kan navnet sitt, kan det være til nytte å ha en lyd som betyr «følg med på eieren din og gode ting vil skje». Du kan også bruke lyden dersom hunden din gjør noe den ikke skal, og deretter omdirigere henne til det du ønsker at hun skal gjøre.

For eksempel, dersom valpen holder på å gå bort til en fremmed hund, har du gjerne ikke tid til å vente til hunden din sjekker inn hos deg, fordi du ikke vet hva den andre hunden kommer til å gjøre. Du ønsker heller ikke å rope «nei», da du ikke ønsker at hunden utvikler en fryktreaksjon i forbindelse med andre hunder. Du ønsker bare at hunden skal følge med på deg inntil videre instrukser er gitt, det kan for eksempel være «kom hit» eller, etter at du har sjekket med eieren til den andre hunden, «gå og hils».  

Du ønsker heller ikke å bruke valpens navn hele tiden heller, vi har en tendens til å bruke det så mye at det mister sin mening og verdi, og i disse tilfellene vil du være sikker på at hunden kommer tilbake til deg.  

Slik trener du på oppmerksomhetslyd:  

Start et sted uten distraksjoner, som for eksempel på kjøkkenet. Ha godbiter som du vet at hunden liker klar i lommen.  

1. Lag en «kysselyd». Når hunden ser deg i øynene, marker med en gang med enten en klikker eller «bra» og gi hunden en godbit fra lommen.  

2. Vær tydelig på at du ikke markerer og beveger hånden mot lommen samtidig som kysselyden, fordi da vil hunden se etter håndbevegelsen og ikke lytte til lyden.  

3. Gjenta flere ganger både når hunden allerede følger med på deg, og etter noen få repetisjoner også når hun gjør noe annet. Du kan for eksempel legge en godbit ned på bakken, la henne ta den, når hun har svelget lager du oppmerksomhetslyden for å se at hun ser på deg, det vil si at hun har skjønt hva lyden betyr.  

4. Legg til litt bevegelse - kast en godbit litt bort, la henne spise den, gjør oppmerksomhetslyden og gå litt bort før du markerer og belønner.

5. Legg til forstyrrelser, start med noe med lav verdi, for eksempel et familiemedlem som har vært hjemme hele dagen, avanser deretter mot høy verdi som for eksempel en hund som leker litt bortenfor. Sørg for at du lager kysselyden bare én gang, dersom dette ikke er nok vil det si at det er for vanskelig for hunden.  

6.Når hunden kjenner denne lyden veldig godt kan du starte med å omdirigere hunden til å gjøre det du ønsker at hun skal gjøre før du gir belønningen (godbit). For eksempel, dersom hunden går mot en annen hund, men du ønsker at hun skal gå videre med deg: lag lyden, og etter at hun går et par skritt med deg, marker (klikker eller «bra») og belønn (godbit). Eller dersom hunden tygger på noe du ikke vil at hun skal tygge på: lag lyden, vis noe annet hun kan tygge på i stedet. I dette tilfellet trenger du trolig ikke gi ekstra godbit som belønning. På denne måten lager du ikke en forbindelse mellom å gjøre noe galt – oppmerksomhetslyd – godbit, som i noen tilfeller kan føre til at hunden gjør det hun ikke skal for å få en godbit. Nå omdirigerer du bare, og når hun gjør det du ønsker, får hun en bekreftelse i stedet.  

Sørg for å ikke bruke oppmerksomhetslyden for ofte. Bruk den i situasjoner der du virkelig trenger det. Dersom du lager lyden hele tiden mister den verdi for hunden.  

Har du spørsmål om dette temaet?

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.