Å sette valpen på plass - en myte!

Valper har ikke behov for å «kjenne sin plass i flokken» eller å bli irettesatt. Valper har behov for trygghet, nærvær og omsorg.

Det finnes mange gode råd om valpetrening og oppdragelse, men det er dessverre også mange dårlige! Det er en stor omstilling i å få en valp, og det er helt normalt å søke etter informasjon fra forskjellige steder. I løpet av de siste 20 årene har vi lært enormt mye om adferd og trening av hunder. Dessverre henger det igjen en del myter. En av de er at valpen «skal kjenne sin plass» og at du som eier skal sørge for å irettesette den.

Sorter blant velmente råd

Du vil få mange velmenende råd fra familie og venner. Noen av de mindre gode råd man hører er:

  • Du skal irettesette valpen, for det gjør moren dens.
  • Valpen skal kjenne sin plass i flokken
  • Valpen må ikke få lov til å sove i sengen eller sofaen
  • Du skal spise før valpen
  • Du skal gå først ut døren.

Myten om at du skal irettesette valpen, fordi det gjør moren, er nok den farligste. Myten er ødeleggende for valpens tillit til deg og dens utvikling. Det kan bety lavere selvtillit og en usikker hundevalp.  

Vi inngår ikke i en flokkstruktur med hundene våre, og derfor er ikke vår rolle den samme som hundemorens. Det er derfor og helt unødvendig at du «stadfester din plass i flokken» ved å for eksempel spise først eller sørge for at valpen ikke er i sofaen.  

Hvilke regler som gjelder for din hundevalp avhenger av praktiske omstendigheter. Det kan for eksempel være smart å lære hunden din å vente med å gå ut døren, for da har du kontroll på den, men det handler ikke om lederskap eller dominans.

Valpen er en del av familien

Din nye valp er en del av familien. Den er ikke i en flokk med deg, men et familiemedlem. Det betyr også at myter som «den prøver å ta makten fra oss» ikke stemmer. Det stammer fra en foreldet tankegang, basert på feilaktige observasjoner av dyr i fangenskap. En gang trodde forskerne at enhver flokk har en leder, og at resten av flokken innordner seg i et hierarki. I dag vet vi at hunder og ulver lever i familiestrukturer, som ligner våre.  

Valpen har behov for nærhet, trygghet og tillit, akkurat som et barn. Naturligvis skal man også sette grenser for en valp, men relasjonen bør alltid være basert på trygghet og tillit.

 

Har du spørsmål om dette temaet?

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.