Når valpen knurrer

Å knurre er den viktig del av valpens språk. Den kan både knurre i lek og den kan knurre for å fortelle den at nå er det nok, og at du skal holde avstand.

At en valp knurrer til deg i lek er helt normalt. Knurringen er en del av valpens språk og helt normal lekeadferd.

Når en valp knurrer til deg, om du tar den opp eller vil ta noe fra den, så forteller den deg at du går over dens grenser – den sier ifra.

Det er helt normalt instinkt for valpen å passe på de ressursene den har. Det kan være mat, leker eller annet. Det er vår oppgave å lære valpen at vi ikke går over dens grenser, og at vi kan fjerne «ressurser» ved å gi den noe ennå bedre. Hvis vi konstant tråkker over valpens grenser, vil den bli utrygg på oss, miste tilliten og ha enda større tendens til å knurre.

Irettesettelse skaper utrygghet

Tenk på at du fikk servert det lekreste måltidet du kunne tenke deg, og så var det hele tiden en annen i familien som kom og tok det fra deg, helt uten åpenbar grunn. Eller om du fant penger på bakken og så kom et familiemedlem og tok de fra deg, bare for å vise at de bestemmer over deg. Det er slik det er for hunder når eieren tar vekk mat eller leker for å «bestemme» eller «vise hvem som er sjef». Det virker dessverre helt mot sin hensikt.

For mange år siden, var det normalt at man anbefalte folk å være enda hardere med valpen når den knurret. Slik at den kunne lære hvem som bestemte. I dag er vi heldigvis blitt klokere. Vi vet at irettesettelse av en knurrende valp, kun er med på å skape mistillit og utrygghet. Det vi i stedet skal gjøre er å jobbe med at valpen blir trygg på oss og har tillit til at vi tilbyr dem noe godt.

Lær valpen å bytte

For å få hunden til å gi fra seg mat eller leker, skal vi tenke annerledes. Forestill deg at du spiser det beste måltidet du kan tenke deg, og så får du plutselig noe enda bedre. Eller du har 50 kr og får tilbudt 200 kr. Jeg tror du ville byttet med glede!

Det er det samme som vi skal lære valpen. Når den skal gi fra seg noe godt, så bytter vi med noe enda bedre. Hunden skal se oss som en ressursgiver og ikke en som tar. Vend hunden din til at den med mellomrom får et par gode godbiter når du eller andre i familien passerer den. Gjør også gjerne morsomme søkeøvelser med valpen, enten med dens vanlige mat eller med godbiter. Du lærer hunden at dere er sammen om noe moro med maten.

Du kan også legge litt ekstra gode godbiter i matskålen, mens hunden spiser maten, da lærer den at det er positivt at du nærmer deg maten.

Som grunnprinsipp skal du alltid la hunden din være i fred når den spiser et bein eller noe annet ekstra godt. Om du samtidig leker bytteleker og lærer hunden at du alltid bytter med noe godt, så lærer du den å ha tillit til deg.

Skulle du en dag stå i en situasjon hvor du må fjerne noe fort fra hunden (for eksempel om den har tatt noe som er farlig å spise) så har den tillit til deg og den tilliten brytes ikke om du ikke bytter den ene gangen.

 

Har du spørsmål om dette temaet?

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.