Hva gjør jeg når valpen biter?

Valper er søte og lodne, snille og morsomme. For det mest. Noen valper er tilsynelatende halvt hund, halvt alligator-piraja-T-rex-blanding, og det renner mange tårer når det lille monsteret henger i gardinene, buksene eller huden. Nåleskarpe, symaskin-raske små tenner som får tak i absolutt alt som flagrer på en kropp. Det høres kanskje gøy ut, men når du jobber hardt med å forsøke å forme valpen til å bli en vennlig og glad hund, er det langt fra morsomt. Likevel; å bite, nappe, bjeffe, hoppe, jage eller lignende er helt vanlig hundeadferd. Spesielt hos valper.

Valpen din har brukt de første ukene av livet sitt sammen med søsknene, mor og kanskje et par andre hunder. I denne tiden har de lekt mye sammen, og denne leken er en viktig del av valpens utvikling. Gjennom lek lærer valpen sosiale regler i flokken, for eksempel hvor hardt den kan bite under lek. Når valpen flytter fra flokken og til sitt nye hjem, er det plutselig ikke noen søsken eller mamma å leke med.

For det første må du finne ut hvorfor valpen biter. Hver eneste atferd som finnes i verden har en årsak – og biting er ikke noe unntak. Å kjenne til logikken bak noe, gjør det mye enklere å identifisere en ordentlig måte å løse problemet på.

Vanlige grunner til at valper biter:

  1. Det er en måte valpene kan undersøke verden på. Akkurat som menneskebarn, pleier valper å utforske ved å smake. Dette inkluderer menneskefingre!
  2. Det er gøy! Noen valper biter fordi de synes det er en morsom lek. Mennesket som hånden er festet til kan kanskje trekke til seg hånden, og til og med skrike ut. Kjempegøy for noen valper.
  3. Andre valper biter fordi de er redde. Hvis valpen knurrer og viser ulike tegn på ubehag, som å se bort, slikke seg om munnen, trekke seg unna og så videre – uten at noen får det med seg og beveger seg unna, er neste steg å bite. Her kan du lese mer om slike tegn til stress. 
  4. Kløe i tennene! Når melketennene byttes ut med voksentenner, kan valper ha en tendens til å bite og tygge på alt.
  5. Biting og tygging kan være angstdempende for noen hunder, spesielt hvis de er alene hjemme.
  6. Det smaker godt! Forhåpentligvis havner dette i kategorien om hunder som tygger på andre ting enn mennesker. Men lommebøker og sko i skinn, tremøbler og vinduskarmer kan smake godt.
  7. Som en del av kveldsraptusen. De fleste valper blir spinnville om kvelden. De forvandles til en tegneseriefigur som løper omkring, og alt og alle som står i veien bør flytte seg!

Så når du har identifisert årsaken til tyggingen (og de fleste valper tygger/biter av av ulike grunner igjennom dagen, og det endres ettersom valpen utvikler seg), blir det lettere å komme fram til en riktig løsning.

Noen løsninger for årsakene som nevnt over:

  1. Å undersøke er viktig for valpen. Men i stedet for å tygge og bite, sleng noen godbiter på gulvet slik at han beveger seg bort for å undersøke der. La ham så gå tilbake til det som er spennende for å snuse litt, før du kaster en godbit i den andre retningen. Dette vil få valpen til å undersøke ved å snuse og ikke sette seg ned for å tygge. Gjør dette jevnlig.
  2. Det er spesielt vanskelig når du har valp og barn som leker sammen, siden barn har en tendens til å bevege seg raskt (gøy!), trekke hendene vekk fra valpen (gøy!) og hyle (gøy!). Kort sagt: barn er ofte som store, levende pipeleker, og bevegelsene deres oppmuntrer valpen til å jage etter og bite. Hvis barnet ikke kan læres til å stoppe å bevege seg ved tegn på biting, kan det være bedre at de leker hver for seg akkurat nå. For bare det å rolig stoppe moroa er den beste oppskriften på at bitingen skal forsvinne. Gi valpen en passende leke i stedet.
  3. Begynn å lytte til valpen din! Husk at knurring er hundens måte å si: "Jeg stoler ikke på deg akkurat nå; kan du være så snill å flytte deg?" Hunder knurrer ikke på grunn av trass eller for å være slemme. Hvis en hund knurrer når du går i nærheten av maten eller en leke, må du bare respektere det og gå bort. Kast en godbit til hunden hvis du trenger å gå forbi. Hvis valpen knurrer eller biter når du prøver å klappe ham, eller hvis en fremmed prøver å klappe ham, bør du kontakte en trener eller atferdskonsulent som driver med belønningsbasert trening forankret i vitenskap for å hjelpe deg. Ikke vent med å få hjelp, for dette er alvorlig!

I mellomtiden; la valpen komme til deg, være rolig og ikke press ham. Kast godbitene vekk fra deg og la valpen ta den tiden den trenger. Lytt til ham og gjør det enklere hvis han knurrer når du klipper klør eller ved annen håndtering. Ta en pause, belønn ham for bare å la deg ta på en pote eller hvis han snuser på klosaksen. Ta det rolig.

  1. Pass på å ha en milliard ulike tyggeting tilgjengelig. Ha noen i fryseren, da noe kaldt kan lindre kløende tannkjøtt, og ha et lager med ulike ting valpen kan tygge på – fra gulrøtter til tyggebein. Når valpen begynner å tygge på noe som ikke er lov, bare bytt det ut med noe som er lov. Dette kommer til å gå over!
  2. Hvis du kommer hjem til en ødelagt sofa eller opptygde dørkarmer, så ikke kjeft på hunden din. For det første: det kan være flere timer siden han ødela det, og han vil ikke skjønne koblingen. For det andre: det er ikke hans feil. Han trenger å lære å være alene hjemme. I mellomtiden, bør du vurdere hundepass.
  3. Se punkt nummer fire! Hunder har et uendelig behov for å tygge, og dette behovet kan kun tilfredsstilles ved å tygge. Ha en haug med tyggeting for hånd, og bare bytt det ulovlige med noe som er lov å tygge på.
  4. Typisk valpetid! Raptuser kan skyldes oppspilthet eller for lite stimuli gjennom dagen. Tilpass aktivitetene, og prøv å gjøre noe før hunden får raptuser. En rolig gåtur hvis valpen allerede har fått mye bevegelse gjennom dagen, eller en mental treningsøkt hvis du mistenker at raptusene kommer av for lite stimuli. Kveldsraptuser er en valpeting, og de fleste hunder vokser det av seg.

Ikke straff valpen

Ikke straff valpen for dens naturlige adferd, som biting er. Hunder som blir straffet, mister tilliten til den som straffer. Det er ok å si nei, om den har forstått og lært hva det betyr, men fysisk avstraffelse er aldri akseptabelt.

Redigert av veterinær i AniCura-appen, mars 2023

Ønsker du å snakke med noen om dette temaet?

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.