Det er varmt ute - hvordan hjelper jeg hunden best?

Det trenger ikke bli sydentemperaturer før mange hunder synes det er i varmeste laget. Vi merker det på økt pesing, mindre aktivitet og en tendens til å trekke mot skygge, kalde underlag og kanskje til og med vann. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å kjøle ned den pelskledde!

Vann

At vann kjøler, er en kjent sak. Noen hunder elsker å bade, og det er en flott måte å kjøle seg ned på. Både vannet og den våte pelsen etter et bad er med på å senke temperaturen i kroppen, og har en veldig god effekt. Gøy kan det også være! Pass bare på at du skyller ut salt etter bading i fjor/hav, og har du en hund som er disponert for våteksem, må du ta forholdsregler. Klipp eventuelt pels slik at det er lettere å tørke huden.  

Om du ikke kan bade i sjøen, kan du sette opp et lite lekebasseng i hagen eller på terrassen, du kan hjelpe hunden til å bade i spreder (kanskje sammen med barna?) eller du kan rett og slett væte pelsen forsiktig med hageslangen eller med våte håndklær. Du får mest kjøling av å væte buken, der de større og blodfylte bukorganene ligger. 

Ved bading i vann, er det viktig å tenke på mulig oppblomstring av alger som kan gi alvorlig forgiftning hos hund.

Sommerklippen

Det er ikke bare hunder som sliter med våteksem som har godt av en sommerklipp. Flere raser har pels som skal være beskyttende både mot kulde og varme, men på svært varme dager vil det være godt å kunne kjøle huden direkte mot et kaldt underlag. Om du ikke vil "ta hele hunden", er buken det området du får mest igjen for å klippe. 

Skygge og kjølematte

Pass på at hunder som skal være ute på varme dager, alltid har god nok skygge å ligge i. Husk også på at sole går sin gang og at skyggen flytter seg. Å ha en kjølematte som hunden kan ligge på, er en god idé. Disse kan kjøpes tilpasset hundens størrelse og er veldig behagelige og effektive. Spør oss i butikken! 

Drikke og isbiter

Å drikke nok i løpe av en varm dag er ekstremt viktig. Hunder svetter ikke som oss, men peser for å kjøle seg ned. Gjennom pusten og pesingen fordamper det mye væske, og du vil også kunne se at varme hunder sikler mer enn vanlig. Dette gir væsketap som må erstattes. Ha gjerne isbiter i vannet. Isbiter kan også brukes som godbiter og snacks i varmen, og er en super måte å gi hunden ekstra vann på. Hvorfor ikke helle litt vann over tørrfôret og fryse dette ned, så blir også middagen en nedkjølende godbit? 

Is til hunden

Alle er vel enige om at en is er en god måte å kjøle seg på. Det finnes flere merker på markedet, og de deiligste og mest hundevennlige smaker. Eller hvorfor ikke lage selv? Se her for oppskrift og fremgangsmåte. 

Hund i varm bil 

Uansett hvilken metode du velger, er forebygging alltid viktigst. Varme og friluft er én ting, men å bli sittende igjen i en bil på en varm dag, kan i verste fall være dødelig for hunden. Pass ALLTID godt på om du må la hunden sitte i bilen om sommeren!

  • Bruk "hundemodus/dog mode" som enkelte biler har, om mulig.
  • Åpne vinduene på helt for å få gjennomtrekk eller la hele bakluken stå oppe.
  • Sett på alarmen på mobilen din så du ikke glemmer deg og blir borte lenger enn de fem minuttene du skulle. 
  • La aller helst hunden bli igjen hjemme, eller la noen stå ute i friluft med den mens du er inne i butikken eller gjør ærendet ditt. 

 

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.