Våteksem på hund

Våteksem, også kalt hot-spot, er en vanlig form av akutt, overfladisk hudinfeksjon hos hund som oppstår lokalt i huden. Alle raser kan rammes, men våteksem er mer vanlig forekommende hos raser med lang og/eller tett pels som f.eks retrievere, rottweiler og newfoundlandshund.

Våteksem kan ha mange bakenforliggende årsaker, som f.eks parasitter (lopper, lus, flått), allergier eller tett og fuktig pels.

Symptomer

Våteksem viser seg ofte som klissete, ømme områder i huden med sammenklistret pels. Det væsker gjerne fra huden som er rød og irritert.

Ofte blusser våteksem opp over en natt og kan klø og gi betydelig smerte. Typiske områder for våteksem er kinn, nakke/hals, rygg, lår og halerot.

Hva kan man gjøre selv?

For å forebygge våteksem er det bra å holde pelsen tørr og fri for floker. Kontrollér at hunden ikke har parasitter (lopper, lus eller flått), eller har små sår som kan være begynnelsen på våteksem.

Å hindre hunden i å bade kan være vanskelig på sommeren. Tenk på at en pels som kjennes tørr ut på utsiden kan være gjennomvåt nærmest huden.

I et tidlig stadium av våteksem kan man stoppe og få ned betennelsen dersom man barberer bort pelsen over det affiserte området og vasker med et bakteriedrepende middel som inneholder f.eks klorhexidin.

Når bør veterinær oppsøkes?

Hvis du ikke selv klarer å få barbert og rengjort området på egne hånd, bør du kontakte din klinikk for time. Veterinær bør alltid kontaktes dersom infeksjonen spres eller hunden har betydelige smerter.

Behandling hos veterinær

Behandling består, i første omgang, av at pelsen over hudforandringene barberes bort med flere centimeters margin utenfor såret. Våteksem kan være svært smertefullt, derfor er det ofte nødvendig å gi dem beroligende før barbering og behandling. Hunden bør ha på en krage for at den ikke skal kunne slikke og klø, og med dette forverre våteksemen. Som oftest trenger hunden smertestillende over en periode.

Hunder som stadig får tilbakefall av våteksem bør utredes for å finne den bakenforliggende årsaken og for å forhindre nye tilfeller.

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.