Bytteleken - lær hunden å slippe

Valper er små, lodne, veldig raske tyver. Egentlig ikke så er de jo ikke det. De vet bare ikke hva som er deres, og hva som ikke er deres enda. I tillegg er de veldig nysgjerrige og vil utforske alle de spennende tingene som finnes overalt. Og de liker å leke – en sokk, en sko eller et par briller er ikke veldig ulikt fra hvilke leker som er lov å tygge på, i følge valpene selv.

Den første tanken er kanskje å si ”nei”, kjefte på hunden og ta den stjålne tingen. Men, dette kan faktisk gjøre saken verre. Du kan ende opp med å få en valp som gjemmer seg unna og tygger på ting uten at du ser det, og det kan bli både dyrt og farlig. Istedet for å korrigere valpen, kan du heller bytte det han har med noe som er bedre.  

Høres dette ut som vi lar valpen ”vinne” og belønnes for dålig oppførsel? Det kan kanskje det. Men problemet med å fortelle hunden at han tar feil, er at det er vanskelig å forklare hva som var feil. Var det at han stjal sokken for fem minutter siden? Var det at han lekte med deg? Å se på deg om en ressurs og lekekamerat, og komme til deg? At han siklet på sokken? 

 Problemet med irettesettelser 

I verste fall – og ganske sannsynlig – tror han at det å komme til deg å leke er det som er feil, siden det er det han gjorde sist i kjeden av atferd når du tok ham på fersken. Det betyr at det er denne delen han slutter å gjøre – men kjeftingen har ingen effekt på stjelingen, tyggingen og ødeleggingen. Ikke et godt resultat med andre ord! 

 Så i stedet for å si nei, finn noe som har lik verdi eller høyere verdi og kast det til valpen, og forsiktig fjern den dyre skoen eller det farlige pilleglasset når han er opptatt med det han byttet mot.  

 Vil dette gjøre at valpen lar tingene dine være i fred? Mest sannsynlig ikke – men husk at valpetiden er nøkkelelementet her. Voksne hunder pleier å ting være, så lenge behovene deres blir møtt.  

En ekstra fordel med denne måten å gjøre det på: hunden lærer å apportere i prosessen, noe som er bra for lek, flere ulike hundesporter og for mental stimulering. 

Og det viktigste: ved å gjøre det på denne måten, vil ikke hunden anse deg om en trussel mot tingene sine hvis han finner noe du ta bort av sikkerhetsgrunner. 

Se opp for ressursforsvar 

Hvis hunden er vant til at du fjerner ting fra munnen hans med makt, så vil han ikke bare bli veldig rask når han tar ting. Han kan også utvikle ressursforsvar. Det betyr at han vokter ulike ressurser ved å knurre, glefse, bli stiv, snerre og noen ganger bite. Resurser kan være mat, tyggebein, leker, sofaer og senger, pinner – egentlig alt som har verdi for hunden.  

Ta aldri fra hunden noe han har fått. Ikke fjern matskålen eller ta bort tyggebein, heller ikke bare for å gi det tilbake. Legg noe godt i matskålen hvis du vil vise ham at du er en ressurs og trygg å ha rundt seg når han spiser. Kast en godbit fra avstand. Det samme gjelder hvis han vokster sengen sin: gå forbi og kast en godbit til ham. Opprett en kobling om at du er verdifull, selv om han har noe han liker.  

Det kan være litt vanskeligere med hunder som vokter eiers seng eller sofa – det kan være du må lokke hunden bort med mat, sette deg i sofaen og så invitere ham til å komme til deg. Hvis hunden vokter sofaen mot en annen hund: lokk ham bort, inviter den andre hunden opp i sofaen og så hunden som vokter.  

 Men for hunder som ikke har utviklet ressursforsvar, er de tre beste tipsene: 

  • Velg dine kamper. Er den sokken virkelig verdt å bli irritert over? 
  • Rydd opp. Sørg for at det ikke ligger noen verdifulle ting innen rekkevidde. 
  • Vær hunden din sin beste venn ved å bytte gode ting mot enda bedre ting. Dette kan redde liv, og økonomien.  

 

 Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023

Har du spørsmål om dette temaet?

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.