Hvordan skal jeg fôre hunden min?

Det finnes massevis av forskjellig hundemat på markedet. Ulike merker og ulike typer mat. Du kan velge å gi ferdigprodusert mat, eller du kan lage din egen hundemat. Det finnes tørrfôr i småbiter som selges i pose, våtmat på boks og råfôr.

Når man ser på prisene, kan de variere fra veldig rimelige til veldig dyre. Og å studere innholdet og ingrediensene vil sannsynligvis ikke gjøre deg noe klokere: det finnes kornfritt, kun kjøtt, vegansk hundemat, insektbasert hundemat og alt imellom.

Så hva er best for hunden din? Vel, vanligvis er ikke den billigste maten det beste. Prøv å unngå mat som har mye fyllstoffer, som maismel eller kjøtt som tilsynelatende bare er rester, tidlig på ingredienslisten.

Hunder er ikke ulver

Hunder er ikke kjøttetere i strengeste forstand – de er altetende som betyr at de bør spise et variert kosthold av både kjøtt og grønnsaker. I løpet av de tusenvis av årene de har levd blant oss mennesker har kostholdspreferansene, og behovene, endret seg fra det til en ulv -  til nettopp en hund. De kan imidlertid trives med både et strengt kjøttetende kosthold så vel som et vegansk kosthold, så lenge det inneholder alle de nødvendige bestanddelene, aminosyrer, vitaminer og mineraler, som er viktige for hunder.

En gang ble det sagt at hunder foretrakk et veldig ensidig kosthold: samme måltid til samme tid, hver dag. I dag vet vi at hunder liker å variere. Og så lenge alle behov er dekket, vil en hund som får et variert kosthold av både tørrfôr, litt frukt og grønnsaker, og masse næringsrike godbiter (for eksempel en annen type tørrfôr) for en godt utført jobb ved trening, har et godt utgangspunkt for å være sunn, og samtidig ikke risikere at hunden blir matlei.

En hund som er vant til å få forskjellig type fôr, kan ha bedre forutsetninger for lettere å kunne takle fòrbytter hvis det skulle være nødvendig. Men hvis hunden din av en eller annen grunn trenger å spise bare én type mat, på grunn av for eksempel allergier eller andre helseproblemer, er det fortsatt måter å gjøre måltidene mer interessante på.

Fem måter å gjøre måltidene mer spennende!

  1. Gi noe av maten som belønning for god og ønsket oppførsel. Du trenger ikke alltid å servere maten i en skål – legg den i lommen i stedet. Hver gang hunden din responderer på et signal du gir, velger å komme til deg i stedet for å jage katten, lar være å bjeffe på naboen eller gjør noe annet fantastisk: belønn hunden med fôrbiter i stedet!
  2. Kast maten på bakken! Gi hunden din en snuseoppgave - en utmerket måte å mentalstimulere på. Kast maten eller deler av porsjonen på bakken sånn at hunden må snuse seg fram til den. Hunden kan søke i lavt gress i starten, så høyere gress. Når hunden har blitt proff, kan den søke i busker og kratt. Hunden din vil takke deg for det!
  3. Bruk noen av alle de flotte aktiviseringslekene som finnes på markedet for å gjøre fôringstiden morsommere. Det finnes mange ulike typer - leker hunden kan bruke på egenhånd og leker som dere skal bruke sammen. Få tak i et par forskjellige varianter og se hva hunden liker best. Sannsynligvis en kombinasjon!
  4. La hunden snuse og velge. Legg maten blant ting som hunden aldri har sett eller smakt før, som rosenkål, oppskåret gulrot eller agurk, biter av eple og banan og andre ting som hunden din kanskje vil eller ikke vil prøve. Hva synes han om blåskjell eller reker? Ved å la hunden velge og utforske, beriker du måltidet hans, får det til å vare lenger og det gir litt mentaltrening også.
  5. Lag is! Du kan bruke ulike typer leker som fungerer godt med rå mat, våt mat eller annen grøtaktig mat. Du kan ta fôrbiter og helle litt varmt vann over dem. Vent til det er litt mykt og putt det inn i en av lekene eller fordel det på en slikkematte. Legg leken i fryseren og la hunden nyte det senere.

Sørg for å gi litt av maten hver dag «gratis» i en matskål. Du vil ikke at hunden skal føle at han må slite for hver eneste bit. Matoppgavene og treningsøktene er ment som en berikelse, ikke et middel for å overleve.

 

Har du spørsmål om dette temaet?

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.