Valpen min vil ikke ta godbiter

Godbiter er nøkkelen til å lære nye ting. Et uvurderlig verktøy for alle som trener med hund. Den enkleste og mest brukte belønningen som finnes. En primærbelønning! Du trenger mat for å overleve, derfor er det å få mat en medfødt motivasjon for alle dyr, men dette stemmer dessverre ikke i alle situasjoner.

En valp som nekter å ta godbiter ute eller i nye miljøer, kan gjøre dette av flere grunner. Valpen kan være mett, eller godbitene er kanskje ikke velsmakende nok. Likevel er den vanligste årsaken at valpen er overveldet, stresset eller redd i nye miljøer eller situasjoner. Derfor er det å få godbiter, ikke det primære målet for valpen i den aktuelle situasjonen. Dette er et ganske vanlig problem, og det er verdt litt treningsinnsats. 

Få et referansepunkt for å bli kjent med valpen din 

Det første du må gjøre er å lage et referansepunkt. Hvordan ser valpen din ut når den er fornøyd og glad?

1.Gi ham noen godbiter fra hånden din på kjøkkenet, eller i andre trygge omgivelser.  Først ett par smakebiter, og deretter noen ekstra velsmakende godbiter. 

Hvordan ser han ut når han tar dem fra hånden din? Er han forsiktig? Ivrig? Tar han nesten fingrene dine i prosessen? Tar han godbiten, og deretter rygger unna?  

Hva gjør han etter å ha svelget godbiten? Ser han bort? Eller ser han mot deg for å få mer? Gi ham litt mer for å etablere den vanen - etter en godbit kommer en annen godbit. 

2.Kast en godbit på gulvet. 

Skjønner han det? Går eller traver han til den? Hvis du kaster den litt lenger, øker hastigheten? Hva skjer etter at han får den? Løper han mot deg for en ny godbit? Kast i så tilfelle en ny godbit den andre veien. 

3. Kast en godbit til hunden din. Prøver han å fange den? Viker han unna?

Nå har du et referansepunkt. Slik ser hunden din ut når den er trygg og tilfreds. Det neste trinnet er å se hvordan atferden endres. I stuen? På gangen? Når han har båndet på? I bakgården? På gaten? Jo flere steder du finner hvor hunden din føler seg trygg nok til å nyte godbiter, jo bedre. Kanskje han spiser i skogen, men ikke på gaten? Kanskje på en regnfull tirsdag kveld, men ikke på en travel lørdag ettermiddag?  

Ikke prøv å overtale ham, men la ham utforske flere steder i sitt tempo. Husk at spising er en atferd som kan læres akkurat som all annen atferd, men målet her er å gjøre hunden din så trygg som mulig, slik at spising er en belønning.  

Oppsøk mange rolige, men nye omgivelser. La valpen utforske og ta en titt i sitt eget tempo. Hvis han bjeffer eller reagerer på noe, øk avstanden til han kan se på den med nysgjerrighet, og ideelt sett spise samtidig.  

Jo mer komplisert miljøet er, desto bedre belønning er nødvendig 

Husk: Hvis han slutter å spise i et nytt miljø, er det verdifull informasjon. Sørg for å gjøre det enklere for valpen, enten ved å fjerne den utløsende faktoren, eller øke avstanden til den, uansett hva den er.  

Gjør en innsjekking fra tid til annen. Kan han ta en godbit nå? Hvis svaret er "nei", ikke press valpen til å gjøre noe enda mer komplisert, som å trene eller lære nye ting, men prøv i stedet å gjøre det lettere for ham.  

Hvis imidlertid grunnen til at han ikke spiser er at han er mett, som for eksempel mot slutten av valpekurset, er det gode nyheter. Kortere økter eller mindre biter neste gang. Hvis årsaken er at godbitene ikke er gode nok i denne situasjonen, husk at hunder trenger godbiter med “høyere verdi” jo mer krevende oppgaven eller miljøet er. Hjemme kan tørrfôrkulene være bra nok, men på valpekurset, eller i en helt ny situasjon, må du kanskje gå for den ekstra velsmakende godbiten du har spart – for eksempel biff, ost, pølser eller kattemat. 

 

 

 

 

Har du spørsmål om dette temaet?

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.