Å lære seg hundespråk: Forstå signalene til valpen din

Det kan noen ganger være vanskelig å tolke signaler som hunder gir. Hva er det de prøver og si, og hvordan? Hunder er mindre verbale en mennesker, og mange beskjeder de gir kommer i form av stille, subtile signaler. Et rykk i øret, en rask, nesten umerkelig, tungebevegelse eller de mest subtile hodebevegelser. Eller de kan være lette å misforstå: et knurr, reist bust, eller til og med glefsing betyr ikke nødvendigvis at hunden er sint. Til og med at hunden gir deg et kyss betyr ikke alltid at den er glad for å se deg.

Det er to hovedtyper signaler hunder gir: signaler som har som formål å minske avstanden til mottakeren og signaler som har som formål å øke avstanden til mottakeren. Og nøkkelen til å vite hva som er hva er å se på det store bildet. Først: hvem snakker hunden til? Er signalet rettet mot en fremmed eller en venn? Til en annen hund eller til et menneske? Hva er hundens generelle instilling til fremmede eller andre hunder? Er hunden vennlig eller mer reservert? Dette vil gi deg hint som hjelper deg å forstå hunden din.
 
Se på hele hunden. Er den avslappet og myk i kroppspråket, eller en den avstivet og anspent? Logring kan se annerledes ut om hunden gleder seg til morsom lek med en kamerat sammenlignet med når den ser på noe rart eller skummelt som nærmer seg. Men ta også med i betraktning hvordan hunden vanligvis ser ut. Halen til en mops, en labrador, en border collie eller en greyhound ser veldig annerledes ut -både når hunden er glad og når den ikke er det.
 
Betydningen av knurring
Flekkede tenner og en rynkete snute er ofte avslørende tegn på at hunden ikke er fornøyd. Noen hunderaser, derimot -dalmatinere, for eksempel -"smiler" på lignende måte når de er glade, men det er et unntak fra regelen. Korte, strammede lepper, et hardt blikk og noen ganger medfølgende knurring betyr "jeg vil at du skal holde avstand".
 
Ofte er hunden mer redd en sint når den knurrer. Knurring bør aldri straffes. Lytt til hunden -dette er hundens måte å kommunisere på. Hunden forteller deg høflig, på sin måte, at du må holde avstand fordi den ikke stoler på deg. Den tror kanskje at du kommer for å ta maten, leketøyet eller tyggebeinet, eller den er ukomfortabel med å ha deg så nær. Om du ber hunden være stille og straffer den når den knurrer, tar du bort "tikkingen før bomben" -advarselen. Da er neste steg å bite. Tenk på andre måter du kan gjøre hunden komfortabel nok til å velvillig ville ha deg i nærheten istedenfor. For unge barn eller dyr av annen art kan det være vanskelig å forstå knurring -så vær så snill og hjelp hunden din ved å be ungen, katten eller til og med voksne som ikke hører etter eller forstår om å gi den knurrende hunden avstand. Fortell deretter hunden din at den er flink for å ha vist god tålmodighet.
 
Hunder kan også knurre når de leker -igjen, se på det store bildet. Myke øyne, logrende hale, et løst kroppspråk, og et knurr mens man leker er ikke avstands-økende signaler.
 
Lyden av et bjeff
Bjeffing kan også bety forskjellige ting avhengig av kontekst. Et lykkelig "hei, du er endelig hjemme!" eller "Fare! en skummel fremmed nærmer seg", eller "hei! gi meg ballen!" eller "hold deg unna" rettet mot en annen hund på lufteturen høres ofte forskjellig ut -og det ser annerledes ut, også. Når hunden bjeffer, se på leppene, øynene og halen. Er leppene strammede og korte, eller lange og løse, er ørene myke, eller holdt bakovervendt?Står hunden stille eller beveger den seg -beveger den seg bort fra, eller mot det den bjeffer på?
 
Til og med reist bust -når hårene på nakken og ryggen reiser seg opp på en korthåret hund -kan ikke alltid tolkes som aggresjon. Noen ganger kan det være: at pelsen som står får hunden til å se større og mer farlig ut, men reist bust, spesielt på ryggen og rundt halen, kan også bety at hunden er skremt eller opphisset.
 
Subtile ansiktsutrykk
Om hunder viser det hvite i øynene er dette vanligvis et tegn på at den er bekymret. Kombinert med slikking på lepper, ørene lagt bakover og at hunden kikker bort, er det et sikkert tegn på at hunden er veldig ukomfortabel. Noen hunder løfter en labb for å vise at de er vennlige. Disse tegnene kan man ofte se, for eksempel, når hunden får en klem av et barn. Ta bort barnet med en gang. I hundespråket er dette første advarsel, og om du ikke slutter, vil neste steg for noen hunder være å bruke tennene; mens andre vil bruke noen trinn til -blotting av tenner, knurring og glefsing -før de biter. Men de første tegnene burde tas like alvorlig som de siste for å unngå skade og for å forholde hunden glad.
 
Lær signalene til din hund
Observer hunden din mens den gjør ting den liker. At den løper den løper etter en ball, lukter på gresset på luftetur, hilser på deg når du kommer hjem, venter på maten sin, eller får en godbit. Se på hundens utrykk, hale, ører, øyer og kropp. Hør på hunden. Ved å studere hunden din kan du bedre forstå den når den er stresset og når den er glad og leken. Hunden din observerer allerede deg og er i ferd med å bli en ekspert på ditt kroppspråk, så det er ikke annet en rettferdig at du forsøker å forstå den også.

Har du spørsmål om dette temaet?

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.