Lær hunden frivillige innsjekkinger

Dette er en av de mest verdifulle ferdighetene du kan lære hunden din. Og det er superenkelt å lære og få som en godt innøvd standardatferd. Så, hva er det, hvorfor er det så bra, hvordan trener du det – og hva er standardatferd?

Frivillige innsjekkinger er akkurat hva det høres ut som. Nemlig at hunden sjekker inn uten at du ber om det. En innsjekk kan være i form av å se på deg, snu seg mot deg på tur, gå ved siden av deg en liten stund/til den joggeren eller bilen har passert, eller ta en snuteberøring mot håndflaten din. Det spiller egentlig ingen rolle, det viktige her er at du og hunden din er ute sammen – og at hunden vet det.

Hva er det som er så bra med denne oppførselen? Det er verdifullt å ha en hund som sjekker at det er ok før den løper av gårde, hopper ut i vannet, går for å hilse på en fremmed person ute på tur, jager en katt, lukter på ting eller spiser mat den finner. En innsjekk kan resultere i enten et klarsignal, eller en verdifull forsterkning fra deg. Uansett, så får hunden noe ut av å sjekke inn, og du får en mulighet til å bedre kunne kontrollere hundens atferd enn hvis du hele tiden trenger å være proaktiv og i forkant av hunden din. Å lære hunden til å sjekke inn gjør det enklere å lære den å la noe være, for å hindre at den havner i trøbbel.

Standardatferd er en atferd som er så godt innøvd og har en så lang forsterkningshistorikk at det er lett for hunden å gjøre det. Den gjør det på automatikk. Når den ikke vet hva den skal gjøre, vil den gjøre den innøvde atferden.

Lær innsjekkingen slik:

  1. Sørg for å ha godbiter eller leker av høy kvalitet i en lomme eller pose. Begynn hjemme, hvor det er få distraksjoner.
  2. Når hunden ser på deg, kan du gi ham noen godbiter og belønne. Sørg for å ikke bare gi ham én godbit, men prøv å tøye belønningstiden litt. Dette vil lønne seg til senere, når du ikke bare vil at hunden skal ta godbiten å stikke av igjen, men at han blir hos deg litt lenger, for eksempel imens joggeren, haren eller hunden passerer dere.
  3. Kast en godbit på bakken og be hunden ta den. På den måten kan du få hunden til å sjekke inn på nytt. Når han spiser godbiter og sjekker inn igjen, belønn, kast en ny godbit på bakken og gjenta.
  4. Deretter vil du legge til distraksjoner. Begynn enkelt ved å gå til et annet sted – fra kjøkkenet til stuen, fra stuen til hagen, fra hagen til en del av turen som ikke har noen distraksjoner, fra denne delen av turen til en del av turen der det er litt flere distraksjoner og derfra til alle mulige slags distraksjoner. Hvis hunden ikke sjekker inn innen tre til fem sekunder, er det for vanskelig. Ta noen steg tilbake før du prøver igjen.
  5. Når denne atferden sitter i alle slags settinger, kan du gjøre det morsommere og enda mer givende ved å, noen ganger, la hunden «samhandle» med distraksjonen – enten det er en godbit du har plassert på stien eller en nabo som liker hunden din ( og hunden liker tilbake), og så videre.

Dette vil gi en veldig forutsigbar oppførsel.

Har du spørsmål om dette temaet?

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.