Gjør veterinærbesøket bekymringsløst for valpen

De fleste hunder må til veterinæren innimellom. Noen hunder syns det er en veldig stressende opplevelse, noen er redde, mens andre syns det er gøy og spennende. Du kan forberede hunden din på at besøket skal bli mer hyggelig, uansett hva hunden din synes om det i dag.

Anta at hunden din har en livstruende skade eller sykdom. Da er det trolig ikke mye man kan gjøre for at hunden skal oppleve veterinærbesøket bedre der og da – å redde liv er veterinærens og dyrepleierens fremste prioritering. Mange veterinærbesøk er derimot bestilt i god tid i forveien, og det er rikelig med tid å øve på. Enda bedre: dersom du enda ikke har bestilt time, har du enda mer tid til å øve. Fordi – før du vet ordet av det, kan det hende at hunden din trenger en undersøkelse.  

Lær valpen å bruke munnkurv og skjerm 

Noe av det som kan være skummelt og ukomfortabelt for hunder er munnkurv under besøket og skjerm etterpå, dersom de ikke har øvd på det først. Begge deler kan bli nødvendig på et tidspunkt. Dette kan øves på hjemme, og du trenger ikke en gang å bruke en munnkurv eller krage. I stedet kan du bruke en tom sylinderformet plastbeholder eller en liten bøtte. Skjær ut bunnen og sørg for at den ikke har noen skarpe kanter.  

  1. Hold frem beholderen. Så snart valpen nærmer seg den, gi en godbit og ta beholderen bak ryggen din. Gjenta dette flere ganger og la valpen bruke så lang tid han trenger for å nærme seg beholderen.  
  2. Etter en stund venter du til valpen berører beholderen med snuten før du gir godbit, og gir en ekstra godbit dersom han stikker snuten inn i beholderen.  
  3. Når valpen stikker snuten inn i beholderen ved hver repetisjon kan du belønne fra bunnen gjennom det utskjærte hullet. Det er viktig at du ikke går videre til dette trinnet for raskt, da dette kan skremme valpen, eller gjøre at han føler seg presset.  

For å øve på følelsen av en krage kan du bytte til en stor beholder, for eksempel en blomsterpotte i plast. Du kan starte med en større beholder og deretter redusere til en mindre beholder for å etterligne følelsen av et snutebånd. Du kan også bruke en gummistøvel eller en bøtte. Det viktige er å lære valpen at å stikke hodet inn i ting og følelsen av å ha noe på hodet, ikke er farlig. Det er faktisk helt motsatt: det fører til mange godbiter og ros og er en gøy lek. Bruk god tid, og husk at det er valpen som bestemmer fremgangen sin. Husk å belønne raust! 

Du kan selvsagt også bruke krage eller munnkurv for å trene. Å ha et godt tilpasset snutebånd er en god ide og kan være praktisk dersom hunden blir skadet og står i fare for å bite noen av redsel og smerte.  

Øv på å ha på en bandasje 

Du kan gjøre dette ved å bruke en lignende fremgangsmåte som over, for å vise valpen at bandasje er greit. Bruk et skjerf eller annet mykt tøystykke.  

  1. Hold frem tøystykket og la valpen komme nærmere – gi godbit. Dersom valpen forsøker å bite tøystykket eller leke med det, belønn litt raskere neste gang før han begynner med drakamp.  
  2. Berør valpen med tøystykket – gi godbit. Sørg for at valpen ikke snur seg bort, men heller forsøker å lene seg inn mot tøystykket. Dersom han hopper unna, gå saktere frem. Det kan også hende at du må bruke et mindre tøystykke. Husk at det kan ta litt tid, men det er verdt det den dagen du trenger det. Berør valpen med tøystykket – gi godbit. Berør ulike områder på kroppen med tøystykket: føttene, ryggen, hodet, siden og halen. Gjenta flere ganger samme sted, og belønn valpen for hver gang.  
  3. Vikle tøystykket forsiktig en runde rundt valpens fot – gi godbit – fjern tøystykket – og gi godbit igjen. Gjenta flere ganger, la tøystykket være på foten lenger og lenger for hver gang. Øk veldig lite hver gang, maks noen få sekunder.  
  4. Vikle tøystykket rundt foten flere ganger, øk tiden og bytt til ulike steder på kroppen for å øve på ulike skader.  
  5. Bruk en Vet-Flex eller annen type bandasje for at det skal føles mer ekte. Vær sikker på at ikke bandasjen strammes for hardt, men er stram nok til å ikke falle av.  
  6. Kombiner både bruk av krage og bandasje.  

Valpen bestemmer hva som er passende fremgang for det enkelte individet. For noen hunder er dette lett som en lek, mens andre trenger lenger mer tid før de er komfortabel. Se på valpens kroppsspråk: ser han bort, slikker på leppene sine, gjesper, går bort? Dette er symptomer på stress. Knurrer, snapper eller biter han – da er han langt over terskelen sin. Stopp med en gang og gjør det lettere for ham. Ikke straff en hund som knurrer ved å holde ham nede og si «nei», eller på noen annen måte. Knurring er en måte hunder kommuniserer på. I stedet er det viktig å lytte til hva han forteller deg og respektere det. Hold avstand, gjør det enkelt, slik at hunden er komfortabel og ikke redd.  

Sosialisering på veterinærklinikken 

Mange hunder reagerer på lukter og et fremmed miljø hos veterinæren. De trenger ikke å ha en tidligere dårlig erfaring for å synes at det er ubehagelig og stressende å være der. For å gjøre besøket mer kjent er det lurt å ta turen innom innimellom bare for å gjøre hunden kjent med stedet. Ring på forhånd for å høre om det er greit at dere kommer innom for å sosialisere hunden og finn ut hvilket tidspunkt som oftest er rolig og stille, med færrest pasienter på vei inn eller ut. Vei hunden, la han utforske og gi ham masse godbiter. Kanskje noen ansatte også har tid til å hilse på valpen, slik at han lærer seg at mennesker i klinikktøy er fantastiske.  

La en fremmed undersøke valpen 

Et vanlig problem er at selv om hunden syns det er greit at eieren undersøker potene, øynene, ørene og tennene hans, kan han fortsatt være ukomfortabel med at noen andre gjør det samme. Dette kan du også øve på hjemme.  

  1. Start enkelt med gjester du vet at valpen din kjenner og liker. Be dem løfte et øre, stryke valpen på foten eller under magen. Gi valpen godbiter for dette. Vær sikker på at du gir godbiter etter «prosedyren» for at valpen skal se sammenhengen: «fremmed ser inn i øret mitt – dette betyr at det kommer noe godt», og ikke motsatt «mor gir meg en godbit, det betyr at en fremmed skal gjøre noe med meg». Sørg også for at du, ikke den fremmede, gir valpen godbiter. Dette er spesielt viktig for hunder som er redd fremmede. Du vil ikke lokke dem mot det som er skummelt (den fremmede), men vil heller la valpen vite at han kan returnere til eieren sin og få godbiter etter at han har vært modig.  

Lær valpen å være på et bord 

Å være på et undersøkelsesbord kan være rart og skummelt. Start enkelt med noe lavt og flatt og oppfordre og belønn hunden når han forsøker å gå oppå. Ved å øve på å balansere på trestokker, store steiner og andre ting på turen, vil valpen raskt finne ut at klatring og balansering er gøy og at høyder ikke er skummelt. Dette forbereder valpen på det som skal skje hos veterinæren og eventuelt hundefrisøren. En utmerket måte å få hunden til å gå ved siden av deg på tur er å invitere til noe som er gøy. Ikke glem å ta med godbiter på tur.  

Dersom hunden må overnatte hos veterinæren 

Noen ganger må hunden forlates hos veterinæren i en kortere eller lengre periode. Ved mindre kirurgiske inngrep må ofte hunden leveres om morgenen og hentes på ettermiddagen, mens andre ganger må hunden overnatte til neste dag. Dette kan være skummelt for hunden, men det finnes noen ting du kan gjøre for at det skal bli lettere. Lær hunden din å være alene og komfortabel i bur, selv om du normalt ikke bruker bur hjemme.  

At hunden er vant med bur kan redusere stressnivået selv om han er på et fremmed sted. Det kan ta en god stund å trene på dette, og husk at treningen alltid må skje under terskelen for hundens stressnivå.  

Plasser buret et sted hvor du ofte gjør rolige aktiviteter, som å lese, se fjernsyn eller jobbe på datamaskinen. Legg tepper i buret og et teppe over buret siden mange hunder liker følelsen av å ligge inni en hule. La døren til buret stå åpent. Hver gang du setter deg ned for å lese, se fjernsyn eller jobbe på datamaskinen, legg noe godt i buret. En fylt Kong, snusematte eller noe annet som varer en stund. La hunden kose seg med godsakene og ikke vær bekymret om han tar dem med ut av buret for å spise dem, at han finner dem inne i buret er bra nok på dette stadiet.  

Start med treningen når hunden er trøtt og ikke trenger å gå på toalettet, dette øker sannsynligheten for at hunden finner roen i buret.  

Hver gang du reiser deg for å forlate rommet eller bevege deg i rommet, gi hunden en ny godbit. Dette skaper en forventning om at det skjer noe bra når du går rundt og en god oppfordring til hunden om å bli liggende selv om du reiser deg. La hunden gå inn og ut av buret som han ønsker.  

Når hunden finner roen i buret så snart du går til stedet du pleier å gjøre rolige aktiviteter, og hunden blir i buret sitt selv om du reiser deg opp og går rundt, kan du starte å lukke døren til buret, bare i et sekund eller to. Lukk igjen burdøren, gi en godbit, åpne. Gjenta flere ganger, forleng gradvis tiden fra døren lukkes til du gir godbit. Jobb sakte med å øke tiden i den ene treningsøkten, og med å øke distansen i en annen treningsøkt, før du etter hvert kan jobbe med å kombinere begge deler. Etter en stund kan du forlate rommet og gjøre ting i andre deler av huset mens hunden er i buret. Returner før hunden blir urolig. Dersom hunden blir urolig, ikke gjør noe stort utav det, men åpne burdøren og husk å ha kortere økter de følgende dagene.  

Ikke forlat hunden i buret med lukket dør i flere lengre perioder, selv om han virker komfortabel. Dette bør kun gjøres når det er nødvendig, hos veterinæren. Ved å ha buret stående fremme med åpen dør, og gjerne med godbiter inni, stående på et sted du bruker mye tid, vil de fleste hunder utvikle en vane ved å gå inn i buret for å hvile. Dette gir den følelsen av trygghet og kan bli overført til andre steder.  

Uansett om du har en voksen hund eller valp, en ubekymret hund eller en sjenert og forsiktig hund, er det en god idé å øve på disse tingene. Det vil gjøre besøket hos veterinæren gøyere, mindre stressende og mindre skummelt.  

 

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023.

Ønsker du å snakke med noen om dette temaet?

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.