Lær valpen å sitte!

Det er mange måter å lære valpen ulike ferdigheter og oppførsel, men i dag er vitenskapen og de fleste hundetrenere enige om at belønnings-basert tilnærming er veien å gå. Før du bestemmer deg for hva du vil trene valpen til å gjøre, må du finne en belønning som valpen liker.

Dess mer kompleks ferdigheten er, og desto vanskeligere omgivelsene er, dess bedre må belønningen være. Treningen bør starte hjemme hvor valpen er fornøyd og avslappet, og det ikke er fremmede ting, folk eller andre hunder som forstyrrer. Dette betyr at valpens vanlige mat kan brukes som forsterker hjemme, men når du tar treningen med utendørs eller i nye utfordrende miljø, må du ha med godbiter og leker med høyere verdi. Forsøk wienerpølse, osteterninger, kommersielle godbiter, tørket kjøtt og så videre.  

Noen retningslinjer 

  • Små biter og hyppigere forsterkning er bedre enn en stor gevinst  
  • Salt, sukker, krydder, sjokolade, løk, rosiner og for mye fett er ikke bra (og noen av dem er giftig) for hunden din 
  • Når du trener med valpen din må du forsterke ofte – det betyr at du må kutte ned på fôrmengden ved hvert måltid. Gjør det til en vane å legge frem hele dagsrasjonen i en skål om morgenen, og ta fra denne skålen når du trener valpen. Når du bruker andre godbiter, fjern litt fôr fra skålen. Det er ikke ønskelig at valpen blir overvektig.  
  • Bland det sammen! De fleste hunder liker å bli overrasket, å blande alle godbitene og fôret sammen i en pose gjør at du har et utmerket utvalg klart.  

Legg til rette for at valpen lykkes når du ønsker å lære valpen å sitte, ligge, gå fint i bånd eller innkalling. Du ønsker mange små tilnærminger mot målet. Det finnes ulike metoder, men i denne artikkelen skal vi undersøke nærmere begrepene lokking og fanging.  

Fang valpen i å gjøre noe bra  

Fanging betyr at du fanger en oppførsel som valpen gjør helt av seg selv. Du tar henne på fersken, på en god måte. Hver gang valpen gjør noe du liker: fortell henne det! Ser hun på deg i stedet for på ekornet? Feir det! Sitter hun når en fremmed klapper henne? Gi henne ros og godbiter. Løper hun mot deg når hun er uten bånd? Husk å leke med henne før hun løper av gårde igjen. Avslappet i hundesengen mens du lager middag – gi henne en godbit. Og så videre. Valpen gjør flere hundre bra ting hver dag, og dess mer hun øver på å gjøre de tingene du ønsker, og dess mer du belønner henne for det, desto bedre blir valpen på å gjøre nettopp disse tingene som du ønsker. Repetisjon skaper vaner. Å gjøre gode ting fører til å få gode ting, som igjen fører til enda flere gode ting. Det eneste du trenger å gjøre er å være forberedt. Ha en pose med ulike godbiter klar og i nærheten. Du vet aldri når du kan komme til å trenge den!  

Vis valpen hva den skal gjøre  

Lokking er rett og slett å vise valpen hva du vil at hun skal gjøre ved å ta en godbit og la henne følge etter. Dersom du ønsker at valpen skal sitte, hold frem godbiten og før den sakte over hodet hennes. Hold den høyt nok slik at hun må strekke seg oppover, men ikke for høyt, da du ikke vil at hun skal forøke å nå den ved å stå på bakbena. Når hun følger godbiten og setter seg, gi henne en godbit. Deretter kaster du en ny godbit på bakken slik at hun reiser seg og dermed er klar for en ny repetisjon.  

Å tillegge en verbal kommando  

Når du ønsker at valpen skal sitte på kommando, for eksempel å sitte når du sier «sitt», må du være helt sikker at valpen setter seg uten å nøle når du lokker henne. Si «sitt» og start å lokke. Det er viktig at du sier ordet først og deretter beveger hånden din, ellers vil håndbevegelsen bli en sterkere kommando enn ordet. Si «sitt» - beveg hånden – valpen sitter – gi henne en godbit. Gjenta dette til du ser bevegelse så snart du sier «sitt», før du tar frem godbiten. Deretter kan du begynne å fase ut lokkingen og bare si ordet og deretter gi godbit så snart hunden gjør det du ba om. Dersom hun ser forvirret på deg – bruk lokking med godbit litt flere ganger. Ikke mas! Ikke hev stemmen for å tvinge valpen å «forstå», ikke gå nærmere for å tvinge henne å sitte. Dersom hun ikke responderer på den verbale kommandoen/ordet er det fordi hun ikke forstår det. «Men hun kan dette hjemme», kan det hende du tenker, og det kan være riktig. Hun vet at «sitt» betyr å sitte på kjøkkenet, men det kan hende du må lære henne det på nytt andre steder eller på turen. Heldigvis, etter hvert som valpen blir eldre vil hun forstå at en kommando som er innlært på kjøkkenet også betyr det samme andre steder.  

Lokking ser ulikt ut avhengig av hvilken oppførsel og ferdighet som skal innlæres, men prosedyren er den samme. Vis hunden – og deretter belønn når hun følger instruksen.  

Ønsker du å snakke med noen om dette temaet?

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.