Lær valpen å legge seg

Det er en god øvelse å lære hunden å legge seg på kommando. Når hunden ligger, er den rolig og under kontroll. Det er praktisk, for eksempel hvis du har med hunden på besøk eller reise, hvis det kommer gjester eller når du ønsker ar den skal ligge stille.

Den eneste riktige måten å trene på, er ved bruk av positiv forsterkning. Det betyr at vi belønner den adferden vi gjerne vil se mer av med leker eller godbiter, og ignorerer den adferden som vi ikke ønsker.

Start alltid innlæring av en ny øvelse i et rolig miljø uten forstyrrelser. Tren i korte sekvenser, jo yngre valpen er, jo kortere tid kan den holde fokus. Du trenger masse godbiter og god tålmodighet.

Vis hunden at du har en godbit i hånden. Før hånden med godbiten ned foran hundens hode og helt ned til bakken. Valpen din vil kanskje prøve å krafse på hånden, bite i den eller grave. Vær tålmodig! I samme sekund som din hund begynner å legge seg, roser du og belønner den. Det er veldig fint om den legger seg helt ned i første forsøk, men det er også ok å belønne for «halvt dekk» de første par gangene. Gi gjerne hunden 2-3 godbiter mens den ligger nede, og deretter gjenta øvelsen.

Gjenta øvelsen flere ganger og ros og belønn hunden hver gang den legger seg. Slutt når det går som aller best, og gi hunden en pause. Om valpen mister fokus, tenk på om noe i miljøet er feil eller om belønningen ikke faller i smak. Noen hunder har ikke så mye hår på magen og kan synes at å ligge i vått eller kaldt miljø er ubehagelig. Bruk gjerne et teppe i starten om det gjør det lettere for hunden din.

Når hunden din legger seg på håndtegn 9 av 10 ganger, er det på tide å legge til en verbal kommando. Den vanlige kommandoen på denne øvelser er «dekk» eller «ligg». Akkurat i det hunden legger seg sier du dekk og belønner hunden fordi den la seg. Med tid og gjentakelser vil valpen koble den verbale kommandoen og håndtegnet. Når du har gjort det en del ganger, kan du begynne å si dekk før hunden legger seg og eventuelt fase ut håndtegnet.

Når du er ferdig med øvelsen, kan du gi valpen en «fri» kommando. Så den lærer når den er «fri» og når den er under «kommando». Hjelp hunden din med å forstå betydningen av «fri» ved å bevege deg bort fra den og la den gå fritt

Tid og avstand

Når hunden er sikker på «dekk» og har fått verbal kommando ved siden av, er på tide å jobbe med at hunden ligger over lengre tid, også på avstand. Start med å øke tiden. Gi hunden 3-5 godbiter for å ligge før du sier «fri». Øk tiden før du gir godbitene. Når hunden kan ligge i 20-30 sekunder kan du begynne å jobbe med avstand.

Start tett ved hunden og gå et halvt skritt fra den. Gå straks tilbake og belønn. Beveg deg i forskjellige retninger og gå alltid tilbake og belønn hunden. Hvis hunden reiser seg, går du tilbake til den, starter forfra og gjør det litt lettere neste gang. Husk å gradvis øke vanskelighetsgraden slik at du tilslutt kan gå langt vekk fra hunden mens den blir liggende.

Det kan være en god idé å lære hunden å legge seg på et bestemt teppe. Da kan du ta dette med om du er på besøk eller ferie. Hunden vil synes at dette er et trygt og fint sted å være, og den vet at den får belønning for å ligge på teppet.

 

Har du spørsmål om dette temaet?

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.