Valpen som spiser på alt ute på tur

Valper er ikke så veldig ulike menneskebarn på mange måter. For eksempel liker de å utforske verden ved å smake på den. Sigarettsneiper, småsteiner, pinner, søppel, og til og med avføring utforskes ved å spise det. Dette kan nesten bli som en besettelse for noen hunder, og for noen kan det føre til en tur til akuttvakten.

For de fleste valper er ikke dette et problem. De undersøker, og går videre. Det kan være ganske ekkelt for oss mennesker å ha en bæsjespisende hund, men det er ofte bare en fase som valpen vil vokse av seg.

Lær hunden «Slipp»

Det verste du kan gjøre dersom hunden din har funnet en «skatt», er å bli sint, jage ham for å ta det han har i munnen, eller i verste fall åpne kjeven hans for å tvinge ut det som er der inne. I stedet kan du lære hunden din «Slipp»!

Å lære hunden å slippe kan gjøres uten korrigering eller skremming hvis du bare planlegger treningen på en lur måte.

Dette er hvordan det kan gjøres:

  1. Gjør klar en skål med hundegodbiter som hunden ikke hunden synes er veldig interessante, altså godbiter av lav kvalitet. Dette kan være tørrfôr, eller for eksempel grønnsaker og frukt. I tillegg gjør du klar en pose med veldig gode godbiter som biff, levergodbiter eller våtfôr til katt. Altså godbiter av høy kvalitet. Husk at det er hunden din som bestemmer kvaliteten på godbitene.
  2. Begynn i enkle omgivelser som hjemme i stuen eller i hagen, med valpen i bånd. Hvis du har noen som kan hjelpe deg, er det best. La hjelperen ta skålen med godbitene av lav kvalitet og legg det på gulvet eller bakken, omtrent 3-4 meter fra valpen. Du vil at valpen skal legge merke til maten, men ikke kjempe for å komme seg til det. Hvis det skjer, må dere øke avstanden.
  3. La valpen legge merke til maten, og vente. Hvis han ser på deg, kan du markere og gi ham godbiter av høy kvalitet. Hvis valpen ikke ser på deg, så les artikkelen om frivillige innsjekkinger først. Hvis valpen er veldig interessert i maten på bakken, uavhengig av kvalitet og avstand, kan det være lurt å lære ham en kommando for å få oppmerksomheten hans først. Sjekk ut den artikkelen før du legger til distraksjon av mat.
  4. Når valpen ser på deg, kan du markere med en klikker eller si «bra» og gi en godbit av høy kvalitet. Kast en godbit på gulvet for å få en ny repetisjon og be valpen om å ta den. Når han ser tilbake på deg nesten med en gang, er det på tide å bevege seg litt nærmere godbitene på gulvet. Marker og belønn når han ser på deg. Sørg for at du aldri trenger å bruke bånd. Det er bare der av sikkerhetsgrunner. Båndet bør være løst hele tiden. Hvis det er for vanskelig for valpen – gjør det enklere.
  5. Når valpen klarer å gå ganske nære skålen med godbiter på bakken uten å ta det, kan du bytte det ut med bedre godbiter. Bare sørg for at det han belønnes med fortsatt er mer verdifullt. Gjenta stegene over.
  6. Nå kan du repetere alle stegene over. Men i stedet for å ha en åpen skål, kan du legge godbitene i en boks med lokk. Lag noen hull i lokket sånn at hunden kan lukte hva som er inne i boksen. Hvis valpen går bort til boksen, kan du vente til han ser på deg, og så belønne.
  7. Nå er det på tide å legge til et verbalt signal. De første gangene kan du si «Slipp», eller hvilket som helst signal du ønsker – når valpen snur hodet mot deg. Marker og belønn. Så kan du legge til signalet litt tidligere, helt til du kan si det så snart valpen ser på boksen. Hvis du må si det to ganger, går du for fort fram. Gå noen steg tilbake. Sørg for at belønningen er god nok, sånn at signalet er verdt å høre på. Gjenta stegene over med signalet.
  8. Fortsett treningen utendørs, og gjenta stegene på ulike steder før den virkelige testen kommer i en ekte situasjon.

I situasjoner der valpen allerede har funnet seg en liten skatt, kan du benytte deg av byttestrategien. Sjekk gjerne ut den artikkelen også.

 

Har du spørsmål om dette temaet?

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.