Hvem kan jeg spørre hvis jeg har problemer med hunden min?

Å være en ny hundeeier - eller til og med en erfaren en - kan være ganske forvirrende. Det er tonnevis med informasjon der ute, og internett er fylt med "eksperter". På Facebook har alle en mening, og de kan være veldig ulike. Still et spørsmål i en hundegruppe, så får du like mange visninger som du får svar, og de kan være motstridende. Alle vet best: fra mannen på gata, til naboens slektning, til frisøren din. Til og med katten kan ting om hunder! Og hvis du leser en hundebok eller ser et TV-program om hunder, vil du utvilsomt høre mye motstridende informasjon og svært forskjellige treningsmetoder og filosofier.

Det spiller ingen rolle på hvilket område du trenger hjelp, det er meninger som motsier hverandre om alle emner. Så hvem bør du lytte til?

  • Når det kommer til alt som er relatert til hundens helse, er en veterinær det sikreste og beste valget. Din veterinær har lang utdannelse og mye kunnskap. Det finnes ulike spesialister for ulike deler av kroppen og ulike sykdommer.
  • Andre fagpersoner jobber med rehab og prehab, som for eksempel fysioterapeuter. Sørg for at den enkelte har relevant utdanning og samarbeider med veterinærer. De fleste store dyresykehus har rehabiliteringspersonell på stedet, og andre jobber tett sammen.
  • Det er mange forskjellige steder å velge mellom når du trenger hjelp med et atferdsproblem eller ønsker å finne et valpekurs eller andre hundetreningstimer. Vær oppmerksom på utdannelsen til treneren eller atferdskonsulenten, og still spørsmål om treningsmetoder. En vitenskapelig tilnærming, og å vite hvorfor noe fungerer er avgjørende. Sørg for at treneren eller atferdskonsulenten bruker positiv forsterkning og tvangsfrie metoder.
  • Sjekk alltid at dokumentasjonen er i orden hos fagpersonen du oppsøker – det gjelder alle, fra hundekjørere til hundepassere og frisøren.

Å velge noen fordi de er billige eller er i nærheten av der du bor kan få alvorlige konsekvenser. Å få råd på internett kan også få alvorlige konsekvenser. Feil behandling, det være seg mental eller fysisk, kan skade dyret ditt. Hvis du har et problem du ikke vet hvordan du skal løse, ikke nøl med å oppsøke riktig hjelp.

Å lytte til noen bare fordi de har mange års erfaring, eller fordi de er høylytte på Facebook er ikke den beste anbefalingen. De fleste har tenner hele livet, og noen går gjennom livet uten å få hull – det gjør dem ikke til tannleger, akkurat som det å ha førerkort ikke gjør en til mekaniker. Så hvis du trenger noens råd om hunderelaterte problemer: spør riktig fagperson.

 

Redigert av veterinær i AniCura, april 2023

Har du spørsmål om dette temaet?

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.