Hvor ofte skal valpen vaksineres?

Hunder skal vaksineres årlig for å være beskyttet mot utvalgte virus- og bakteriesykdommer. Noen av disse er vanlige i Norge, noen er sjeldne men har høy dødelighet, og andre finnes ikke i Norge. De siste vaksinerer vi kun mot om valpen skal reise til utlandet.

Når hunden blir vaksinert, dannes det antistoffer i blodet. Slik blir den i stand til å bekjempe virus og bakterier som valpen er vaksinert mot, dersom den skulle bli smittet.  

Hvilke vaksiner bør min valp ha?

Det vanlige vaksineprogrammet i Norge beskytter valpen mot

  • Valpesyke
  • Parvovirus
  • Smitsom leverbetennelse
  • Parainfluensa og Bordetella bronchiseptica (Kennelhoste)

Om valpen skal reise utenlands vaksineres valpen mot rabies, og som regel mot leptospirose. Spør din veterinær hva som gjelder for ditt reisemål.

Valper får antistoffer mot forskjellige sykdommer gjennom morsmelken dersom tispen er vaksinert. Disse antistoffene vil etter hvert forsvinne. Heretter skal valpen selv danne antistoffer mot sykdommer. Det er i dag mulig å vaksinere valper helt ned til 6-8 ukers alder, så valpen er beskyttet i den perioden hvor antistoffene fra moren slutter å virke og valpen selv skal produsere de.

Hvor lenge varer en vaksine?

Hunder reagerer individuelt på en vaksine og mengden antistoffer i blodet faller etter hvert som tiden går. Hvor fort mengden blir redusert er individuelt. Derfor vil noen hunder være beskyttet i kortere, og andre i lengre tid. Vanligvis følger veterinæren vaksineprodusentenes anbefalinger om intervall, og som en generell regel gjelder det at hunder skal vaksineres årlig. Da får de også den viktige helsesjekken som alltid gis ved vaksine.

Er du i tvil om din valp er korrekt vaksinert, ring gjerne og spør oss!

Les mer om vaksinering her.

Redigert av veterinær i AniCura, mars 2023

 

Ønsker du å snakke med noen om dette temaet?

La oss snakke om tenner!

Mange dyreeiere tror at vennen deres har en sunn og frisk munn, men de tar feil. Faktisk har 80 % av alle voksne hunder og katter problemer med tannhelsen, men det kan være vanskelig å vurdere for dyreeieren selv. Vi er her for å hjelpe vennen din med å få et sunnere smil!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.