Vinterdepresjon - lider kjæledyr av det også?

Vinterhalvåret er en vanskelig tid for mange mentalt. Gjelder det også for din hund eller katt? Oppstår vinterdepresjon hos kjæledyr? Finn ut mer i denne artikkelen.

Hvordan utvikler vinterdepresjon seg?

Lav energi, tap av matlyst og nedstemte følelser er noen symptomer som er typiske for vinterdepresjon hos mennesker. Denne sesongmessige depresjonen kan skyldes en ubalanse mellom de to hormonene, melatonin og serotonin. Når dagslyset avtar, produserer hjernen mer melatonin og mindre serotonin.

Melatonin produseres i løpet av natten, og dette stoppes igjen når vi våkner i dagslyset. "Lykkehormonet" serotonin produseres i dagslys, men også gjennom trening og et sunt kosthold. Hvis det er en mangel på dette hormonet, kan depresjon utvikle seg.

Lykkestoffer hos hunder

Vi vet at disse to hormonene også spiller en viktig rolle hos hunder. For eksempel spiller lykkehormonet serotonin hos hunder en stor rolle i atferd og følelser. Hos hunder med atferdsproblemer som separasjonsangst anbefaler vi noen ganger medisiner som øker mengden av serotonin i blodet.

Lider kjæledyr også av vinterdepresjon?

Har du lagt merke til at hunden din beveger seg eller spiser mindre på disse mørke dagene? Eller ser du at katten din vil gå mindre ute om vinteren? Du er ikke den eneste.

I en studie i England sa halvparten av hundeeierne at hundene deres sov mer om vinteren. Og 40 prosent la merke til redusert aktivitet hos kjæledyrene sine. Katteeiere så også en klar forskjell i aktivitet mellom vinter- og sommermånedene. Betyr dette at kjæledyr virkelig lider av vinterdepresjon?

At eierne ser at oppførselen er annerledes, beviser ikke at dyr nødvendigvis lider av en vinterdepresjon. Vi vet at dyr også kan oppleve hormonsvingninger, men ikke om dette kan føre til vinterdepresjon. I og med at det er forsket for lite på dette, kan vi derfor heller ikke utelukke at dyr kan lide av en vinterdepresjon på samme måte som oss mennesker.

Speiler hunden din deg?

Hvis et dyr virkelig viser dyster oppførsel, kan dette også ha en annen forklaring. Dyrets nedstemte humør kan faktisk være en refleksjon av din egen tristhet eller mangel på energi.

Forskning viser at hunder kan gjenkjenne stemninger hos mennesker. Hvis vi er humørsyke i huset hele dagen, kan kanskje hunder og katter plukke det opp. Med andre ord - eieren kan smitte sine dystre følelser over på dyret sitt.

Det kan også være at kjæledyret kjeder seg. Tenk på hunden, for eksempel, den tilbringer trolig mer tid ute med folk i juni enn i januar. Og som et resultat kan det hende at hunden ikke får nok mosjon og mental stimulering.

Sløvhet eller lite mat hos dyret ditt kan også ha helt andre årsaker, som eksempelvis et symptom på en sykdom. Ta derfor alltid kontakt med din veterinær hvis atferden til din pelskledde venn endrer seg.

Andre vinterplager hos kjæledyr

Om vinteren ser vi sjeldent dyr som kun har mindre energi eller er dystre uten at det er knyttet til andre ting. Vi ser eksempelvis at dyr med slitasjegikt får flere plager på grunn av kulde og mindre regelmessig mosjon. Da kan det absolutt hjelpe å tørke pelsklingen godt etter en tur i regnet og å gi det et varmt sted å ligge. Selv langhårede hunder har godt av et godt dekken når det er kaldt.

En ikke-sesongbetinget depresjon er noe som forekommer hos dyr. Dette ser vi for eksempel ved for lite stimuli, kronisk stress og uforutsigbare omgivelser. Det finnes ingen standardbehandling for depresjon hos dyr. Vi ser hovedsakelig på hvordan omstendighetene rundt kan endres.

Tips til deg og kjæledyret ditt under vinterhalvåret:

  1. Vinterdepresjon eller ikke, tilstrekkelig mosjon og dagslys er bra for både din pelskledde venn og deg selv. Du bør også gå jevnlige turer ute med hunden din i disse mørke og våte dagene, og sørge for at den får tilstrekkelig med mosjon.
  2. Utnytt dagslyset og gå gjerne en litt lenger tur på denne tiden av dagen. Heller ikke glem å leke med pelsklingen din. Dette er aktiviteter som raskt vil gjøre din pelskledde venn lykkeligere.
  3. Hjemme kan du lage et fint sted i dagslyset for hunden eller katten din, for eksempel i vinduskarmen.
  4. Gi katten din muligheten til å bevege seg ute om vinteren, men sørg for at katten din kan komme inn hvis den blir for kald eller for våt. Gjerne lek med katten din daglig slik at den også får nok mosjon.

Finn en klinikk nær deg

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Read more about the app

Want to download directly?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.