6 tips for å gjøre juletreet trygt for katter

Som vi alle vet er katter noen nysgjerrige skapninger, og de ser gjerne på juletrærne som et gigantisk tre fylt med glitrende leker. Det kanskje mange ikke vet er at juletrær faktisk kan være en fare for katter. Les våre beste tips for kattesikring av juletreet i år – og unngå kat(t)astrofer!

1. Sørg for at juletreet står stabilt

Et stabilt og tungt juletrestativ er essensielt i et kattehjem. Hvis mulig, plasser treet nær en vegg slik at det ikke faller på noe verdifullt når katten din tester tyngdekraften. Fest en tynn ledning eller et transparent fiskesnøre til toppen av treet, og fest den til veggen og/eller taket for å sikre at treet forblir oppreist.

2. Den riktige dekorasjonen

Glitrende girlandere på juletreet ser fantastisk fint ut, og for mange er det ingen jul uten. Ulempen med disse glittergirlanderne er at de beveger seg av den minste lille bris og motiverer katten til å leke med den. Ofte spiser de også ofte deler av den. Denne dekorasjonen anbefales derfor ikke i et kattesikkert hjem.

Glasskuler er vakre, men knuses lett av en leken katt og kan ende opp i et besøk hos veterinæren. Dekorer heller med plastkuler, halmstjerner, kongler eller pyntegjenstander laget av vennligere materiale – som papir og tre. Dekorasjoner av trygt materiale for nysgjerrige, lekne katter.

3. La de nederste grenene på juletreet stå tomme

Heng kun julepynt i midten og toppen av juletreet, og la de nederste grenene være tomme. På denne måten ser juletreet ditt fortsatt pent ut, men pynten er vanskeligere å få tak på og dermed mindre attraktivt for katten din.

4. Vær forsiktig med lys

Sørg for at lyssnorene er festet tett på greinene og at ingen kabler henger ned. På den måten sikrer du at katten ikke kan sette seg fast i dem. Du bør også unngå stearinlys direkte på juletreet. Et utmerket alternativ til juletrelys er trådløs LED-lys som kan slås av og på med fjernkontroll.

5. Gavebånd og glitter kan være farlig

For katten er julegaver med glitter, raslende papir og krøllete gavebånd en drøm som fort kan bli snudd om til et mareritt. Juletreglitter og gavebånd kan sette seg fast i kattens tarm og være livsfarlig. Legg derfor ikke pakkene under treet før julaften, og vent til dere alle er samlet i rommet. Pass også på å kaste alt av gavebånd etter at alle pakkene er åpnet.

6. Juletrevann - ikke for katter

Husk at katter kan se på juletrevannet som drikkevann. Pass på at de ikke drikker av dette vannet, og vær spesielt forsiktig med gjødsel. Et godt tips vil være å dekke juletrevannet med en passende tallerken (for eksempel papp eller folie), så katten ikke får tilgang til den.


Vi ønsker deg og din(e) katt(er) en god jul!

Ta kontakt med veterinær

Hvis du synes dette høres ut som symptomene kjæledyret ditt har, anbefaler vi at du tar kontakt med en veterinær for en konsultasjon.

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.