Å reise med katter – hvordan få det til å bli en knirkefri tur

For det første; katter er generelt ikke glade i å reise. Katter er veldig bundet til sine kjente omgivelser, de liker ikke forandringer og de har en tendens til å bli stresset når de reiser. Likevel er det sånn at noen turer ikke kan unngås, for eksempel når katten må til veterinærklinikken. Her finner du noen nyttige tips for hvordan reisen kan gå knirkefritt.

Hvis du er i ferd med å dra på en lengre reise, er nok det beste å la katten være hjemme og å spørre en nabo eller en venn om de kan passe katten. Men selvfølgelig, det finnes noen ganger katten bare må værer med, og selvfølgelig vil man at reisen skal gå så greit som mulig både for deg og katten din.

Reiseburet

Sørg for at katten din har nok plass i buret – den bør kunne stå oppreist, strekke seg og snu seg lett rundt når buret er lukket igjen. Sørg for at buret assosieres med trygghet for katten din – de fleste har buret lagret på loftet eller i garasjen, men vi anbefaler å ha det stående fremme så katten kan venne seg til det i sine naturlige omgivelser. Ellers vil den ikke venne seg til buret, og det kan bli en negativ opplevelse når man bare tar det frem for å reise.

Plasser buret i et rom hvor katten tilbringer mye tid og legg inn et mykt pledd som katten kan ligge på. En t-skjorte, et pledd eller noe annet som har din lukt på seg, eller noen godbiter og leker er andre eksempler på hva du kan legge inn i buret for å få katten din til å bli komfortabel og ville gå inn. Katten din kan være veldig skeptisk til reiseburet en stund, dette kan ta flere uker. Bare vær tålmodig og belønn katten med godbiter når atferden går i den riktige retningen.

Det kan være veldig frustrerende når katten ikke vil inn i buret. En annen ting som kan hjelpe er å bruke syntetiske katteferomoner i buret. Disse kommer blant annet i sprayform, og vil kunne minimere angsten som er assosiert med buret. Snakk med klinikken din om dette! Hvis det ikke hjelper, kan det være at du trenger å kjøpe et nytt reisebur, eller rengjøre det nøye - stressferomoner som ble skilt ut ved tidligere reiser kan fortsatt henge igjen i buret. Spør gjerne veterinæren om råd.

Hvordan få katten inn i reiseburet

I de tilfellene hvor du ikke har tid til å venne katten til buret, må du gjøre en effektiv innsats. Her har du noen tips til hvordan du kan få en lite villig katt til å gå inn i buret for første gang.

1. Finn et lite rom hvor det ikke er så mange gjemmesteder for katten, ta med reiseburet og lukk døren til rommet.

2. Legg noen myke, kjente pledd inn i buret.

3. Unngå å jage katten eller gjøre brå bevegelser – det er unødvendig å stresse katten din eller skremme den.

4. Hvis katten ikke går inn i buret selv, kan du forsiktig løfte katten og plassere den i bunnen av buret først, så forsiktig sette på lokket. Du kjenner katten din best – kanskje det er best å pakke den inn i et håndkle for å hindre at kattens bein stikker ut når du skal lukke buret.

5. Hvis du mistenker at katten vil gjøre motstand – bruk syntetisk feromonspray som nevnt over, 10-15 minutter før du setter katten i buret.

Forberedelser før avreise

Når du skal reise med katten din, ikke vent til 5 minutter før avreise med å sette katten i buret. Planlegg i forkant og la katten få tid, alt for å minimere risikoen for at katten skal bli stresset. Når katten er vant til buret, kan du la være å gi mat noen timer før avreise, og så legge noen biter av kattens favorittmat inn i buret for å få katten til å frivillig gå inn i buret. Hvis dette ikke fungerer - gå rolig inn i et lite rom og forsiktig løft katten inn i buret som dere øvde på til kattens første tur.

Når katten er i buret kan du dekke det til med et håndkle eller pledd for å hindre utsikt til omgivelsene, siden dette kan være stressende for katter. Sørg for å bære buret med et fast grep med begge hender og unngå å dunke inn i ting. Dette kan øves på et par ganger før katten skal i buret, siden bråk og kollidering i ting vil være stressende for katten.

Ta alltid med ekstra pledd til buret når dere reiser – det kan være katten blir så stresset at det skjer et uhell.

Inne i bilen

Sikre reiseburet med sikkerhetsbelte i baksetet, men bare hvis buret er en modell som har vært kollisjonstestet. Hvis ikke, er det bedre å plassere buret på gulvet bak forsetet på passasjersiden. Naturlig nok er det farlig å la katten gå løs i bilen imens man kjører.

Før man skal ut på tur, er det lurt å prøvekjøre. På samme måte som katten din trenger å bli vant til buret, trenger den også å bli vant til bilen, og å være i bilen i fart. Når katten er vant til buret, bør du begynne å prøvekjøre. Ta korte turer kun i nabolaget mens du observerer katten. Er den rolig og stille, eller ser den anspent ut og mjauer høyt? Å kjøre korte turer i nabolaget, viser katten at ikke alle bilturer ender hos veterinærklinikken.

Lange turer

Hvis reisen er på under seks timer, vil katten klare seg fint inne i buret. Dersom reisen er lenger enn det, bør du ta ut katten med jevne mellomrom for at den skal få drikke vann og bruke kattetoalettet. Det finnes kattetoalett for engangsbruk du kan ta med på turer. Husk også å ta med nok vann for å sørge for at bilturene går så knirkefritt som mulig - det kan være at katten ikke vil drikke dersom vannet ikke smaker sånn som det gjør hjemme. Ikke gi katten mat de siste timene før avreise, på denne måten kan du minimere risikoen for at katten kaster opp i buret. Katten din vil klare seg fint med et måltid på kvelden en dag eller to imens dere er på reisefot.

Å komme hjem igjen

Hvis du har mer enn en katt hjemme, kan det bli vanskelig å komme tilbake med bare én av dem. Katter er sensitive for lukter, og nye lukter kan resultere i at kattene dine ikke kjenner igjen lukten av katten som har vært på reise, noe som kan føre til aggressiv atferd fra de andre kattene.

Når dere kommer hjem, bør du la katten være i reiseburet i noen minutter og observere. Hvis du merker spenning eller fiendtlighet fra de andre kattene, eller hvis du har hatt problemer med å komme tilbake med en av kattene tidligere, bør du ha katten som har vært på reise i reiseburet en stund. Hold den så unna de andres klør ved å ha den i et eget rom fram til lukten fra katten er mer kjent. Sørg for å ha vann, mat og et kattetoalett, og ha katten i dette rommet i minimum 24 timer. For å gjøre prosessen kortere, kan du gni alle kattene dine med det samme håndkleet. På denne måten vil luktene til kattene blandes, og katten som har vært på reise vil ikke lukte så annerledes. Hvis du fortsatt har problemer – ta kontakt med din veterinær.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.