Klippe klørne til katten– ja eller nei? Og hvis ja, hvordan?

Å klippe en katts klør er kanskje ikke det morsomste den vet om. Men ved å følge noen enkle trinn og å belønne katten etterpå, øker du sjansene for å gjøre det til en mer positiv opplevelse.Hvis du har utekatt, bør du ikke klippe klørne. Katten din må kanskje unnslippe andre dyr ved å klatre opp i et tre, og da er klørne nyttige å ha. Likevel kan det være fint om katten din er vant til å få stelt potene sine. Katten din kan på et eller annet tidspunkt skade seg i en pote, og da vil du være glad for at du har stelt dem regelmessig.

Generelt stell

Du kan rengjøre kattens poter ved å forsiktig tørke dem av med en fuktig klut, helst hver dag. Dette er en fin måte å sørge for at katten ikke får i seg noe farlig når den vasker potene sine. Samtidig kan du se etter kutt, sår, fliser eller hevelser. Fjern eventuelle fliser med en pinsett, og rens såret forsiktig. Hvis katten din har blod, puss eller vond lukt fra potene, ta kontakt med din veterinær.

Klippe klør

Å venne katten din til å klippe klør er ikke så vanskelig. Tålmodighet, en klosaks og noen godbiter er det du trenger.

  1. Sett stemningen ved å velge et stille sted. En god stol i et rom hvor katten ikke kan se fugler eller andre spennende ting gjennom vinduet. Sett katten i fanget ditt og få den til å slappe av, for eksempel kan den bli litt søvnig etter et måltid.
  2. Ta en av kattens poter i hånden og forsiktig masser den mellom fingrene dine. Gi katten en godbit. Hvis katten trekker til seg poten, så ikke prøvd å hold den igjen - følg bevegelsene til katten og prøv igjen når katten er rolig.
  3. Ta poten i hånden igjen, og etter å ha massert den i noen sekunder, så trykk forsiktig på tredeputen sånn at kloen kommer ut. Gi katten en godbit.
  4. For å gjøre katten vant til lyden av en klosaks, kan du klippe ukokt spagettimed klosaksen, først et stykke unna katten, og senere i nærheten av katten. Neste gang kan du klippe spagettien imens du holder kattens pote og presser på tredeputen. Gå forsiktig frem.
  5. Den rosa innerste delen inne i kloen heter pulpa. Det er der nerver og blodkar er, og er derfor veldig sensitiv. Kun de helt lyse delene av kloen skal klippes. For å sørge for at man klipper riktig, kan du spørre veterinæren om å klippe en klo som du kan bruke som mal for de andre klørne. Hvis du skulle klippe pulpa, er det stort sett ikke farlig. Hvis du later som ingenting, vil katten din glemme det fort. Hvis det begynner å blø, kan du stoppe det med litt bomull (ha det for hånden, i tilfelle). Det er alltid bedre å klippe lite for å være på den sikre siden.
  6. Showtime! Med katten i fanget, tar du en av potene i hånden din, masserer, og forsiktig trykker tredepuden til kloen kommer ut. Klipp tuppen av kloen. Hvis katten din ikke bryr seg om klippingen – klipp en annen klo og gi en godbit med en gang. To klør på én gang er nok til katten er helt komfortabel med klippingen. Gi alltid en godbit etter kloklipp.
  7. Å klippe kattens klør annenhver uke er nok, så vel som bare noen få klør hver gang. Ikke prøv å klipp alle klørne på én gang før dere begge er blitt helt proffe!

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.