13 myter om katter

Katter er lure, de lander alltid på beina og de hater vann. Du har mest sannsynlig hørt dette før. Faktisk er mange av disse påstandene om katter bare misforståelser. I denne artikkelen vil vi rydde opp i hva som er sant og hva som ikke er sant.

Katter lander alltid på beina

Denne påstanden er tilsynelatende sann, siden katter har et innebygd balansesystem som kalles “righting reflex”. Dette systemet forklarer hvorfor de ofte lander på beina. De har også et vestibulærapparat, et sanseorgan inne i øret for balanse og orientering. Når en katt faller, finner de raskt ut hvilken vei som er opp, roterer hodet i den riktige retningen, og kroppen følger etter. Det er selvfølgelig tilfeller der katter faller uten å lande på beina, særlig om de ikke har lang nok tid i luften til å snu seg helt rundt.

Katter har ni liv

Ok, du tror nok kanskje ikke at katten din faktisk har ni liv. Men i de fleste land rundt i verden, sies det at katter har flere liv. Dette har nok noe med den forrige påstanden å gjøre, at katter alltid lander på beina. At det ser ut som de unnslipper farer, og er ganske upåvirket når det skjer. Men at de faktisk har ni liv, stemmer altså ikke.

Katter og hunder er fiender

Ulike arter snakker forskjellig språk og har ulik atferd. Derfor er det å forvente at det kan bli kommunikasjonsproblemer mellom katter og hunder. Dette betyr ikke at de ikke kan være venner, eller i det miste tolerere hverandre. Hvis de bor under samme tak, trenger de bare tid til å til å finne ut hvordan det andre dyret oppfører seg, og hvordan de skal håndtere det. Det er vår jobb å sørge for kommunikasjonsgapet blir så lite som mulig. Heldigvis finnes det mange eksempler på hjem hvor katter og hunder kommer godt overens.

Katter liker ikke mennesker og er ikke kosete

Misforståelsen om at katter ikke er kosete skyldes mest sannsynlig at vi ofte sammenligner dem med hunder. Hunder er kjent for å være veldig hengivne, og kan også aktivt be om oppmerksomhet, noe ikke alle katter gjør. Dette betyr ikke at de ikke er kosete, eller misliker mennesker. Tvert i mot – de trenger mye kjærlighet - de viser det bare ikke på samme måter som hunder.

Katter trenger ikke mye stell

Katter trenger både kjærlighet og stell. Misforståelsen om at katter ikke trenger så mye vedlikehold, har nok å gjøre med at vi også her sammenligner dem med hunder. Hunder krever litt mer, for eksempel trenger de tur minst tre ganger daglig. Selv om katter ikke krever like mye som hunder, betyr ikke det at de ikke trenger tilsyn. Bare fordi en katt kan være alene hjemme lenger enn en hund, betyr ikke det at du kan være borte i to dager og la katten din være alene hjemme med en automatisk matskål og litt vann. Katter må ha tilsyn og stell av mennesker. De kan også få separasjonsangst, akkurat som hunder.

Katter er lykkeligere hvis de får bo ute

En katt som alltid har bodd ute, kan trives som innekatt under de riktige forutsetninger. En katt som har muligheten til å gå ut, vil nok mest sannsynlig være mest fornøyd med at den kan gå hvor den vil. Likevel er det en større sjanse for at innekatter lever lengre. Utekatter har litt kortere levetid på grunn av risikoen for sykdommer, skader og ulykker, sammenlignet med innkatter.

Katter må ha melk

En vanlig myte er at katter bør drikke melk. Dette er ikke sant, faktisk er ikke kattens tarmsystem laget for å fordøye melk (bortsett fra morsmelken når de er kattunger). Ofte er katter laktoseintolerante. Det finnes likevel katter som tilsynelatende elsker melkeprodukter og drikker melk uten problemer, men katter viser sjelden når de har mildt ubehag. Og da blir det vanskelig å vite om magen deres faktisk tåler det. For å være på den sikre siden; alltid la katten drikke friskt vann når de er tørste.

Katter hater vann

Selv om katter ikke liker å bli satt i vann, er det mange katter som er ganske fascinert av vann. Spesielt det å leke med rennende vann fra en vannkran. Og selv om det er uvanlig, finnes det katter som liker å svømme eller bade. For gjennomsnittskatten, kan vann assosieres med kulde. Pelsen til katter er normalt sett tørr, og blir raskt gjennomvåt og mister dermed isoleringsevnen. Altså er det ikke smart for en katt i naturen å bli våt!

Katter kan ikke trenes

Igjen, sammenligningen med hunder kan ha påvirket måten vi tenker om trening av katter. Selv om katter er selvstendige dyr som tilsynelatende gjør akkurat som de vil, kan de trenes. Likevel vil trening av katter være ulikt trening av hunder. Katter kan ikke korrigeres på samme måte som en hund. I stedet bør du gå for korte treningsøker med klikker, og belønne katten med godbiter hver gang den lærer noe nytt.

Katter er lure og uberegnelige

Hvis du ikke er vant til å være rundt katter, kan det være lett å overse de små signalene katter sender ut. Men hvis du kjenner en katt, er det lettere å forstå hva den “sier” - en katt som logrer med halen er ikke glad, men heller irritert. Når du kjenner signalene til katten, kan du unngå ubehagelige overraskelser som et angrep fra en irritert katt.

Å fjerne klørne til en katt er harmløst

I noen land er det ikke uvanlig å operere bort klørene til katter. Å fjerne klørene til katter kan virke harmløst, men er faktisk svært negativt for katten. Det vil kunne påvirke kattens liv negativt, både fysisk og psykisk, da denikke vil være i stand til å utøve normal adferd som klatring og kvessing av klør. Dessuten er det helt unødvendig. Trim heller kattens klør regelmessig for å unngå at de blir veldig skarpe, særlig hvis du har en innkatt.

Kattekatter trenger ikke vaksiner

Selv om utekatter er mer eksponert for sykdommer enn innekatter, trenger innekatter likevel vaksiner. Virus kan komme inn i huset med mennesker eller andre kjæledyr. Snakk med veterinæren din om hvilke vaksiner katten din bør få.

Katter ser perfekt i mørket

Katters øyne er designet for å hjelpe dem å jakte bytter i skumring og soloppgang, når det er lite lys ute. Det er derfor en vanlig misforståelse at katter ser i totalt mørke, noe som ikke er sant. Imidlertid kan de se i mørket så lenge det er litt lys, siden lyset samles og forsterkes bakerst i øynene deres.

Vil du snakke med noen om å skaffe katt?

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.